Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Μπορεί η εξόρυξη πετρελαίου να προκαλέσει σεισμούς;

την ενέργεια, τους σεισμούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες Σύμφωνα με μια μελέτη, ο σεισμός του 2011 στην Οκλαχόμα πυροδοτήθηκε από την εισαγωγή υγρών αποβλήτων στο υπέδαφος, μια πρακτική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο λόγω της fracking

Ο σεισμός που έπληξε την Οκλαχόμα στις 6 Νοεμβρίου 2011 προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια. 

Σήμερα μια μελέτη ισχυρίζεται ότι ήταν η έγχυση υγρού αποβλήτων από τη βιομηχανία πετρελαίου στο υπέδαφος. 
Φωτογραφία από τον Sue Ogrocki, AP ....



Δείτε επίσης

Fracking, έκρηξη στο λιβάδι

Οι δύο όψεις του μεθανίου: καθαρή ενέργεια ή απειλή για το κλίμα;

Αβίσσι, τα νέα σύνορα της χρυσής βιασύνης;

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Οκλαχόμα πιθανότατα προκλήθηκε από υγρά εξαγωγή αποβλήτων ένεση υπόγεια πετρελαίου: ποιος είπε ότι είναι μια έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Γεωλογία .

Ο σεισμός μεγέθους 5,7 που έπληξε την 6 Νοέμβρη 2011 στην Πράγα περιοχή, το κέντρο του κράτους, ήταν η πιο βίαια σε μια σειρά από σεισμούς που μερικοί επιστήμονες θα προκαλείται από τις πρακτικές που υιοθετούνται από τη βιομηχανία πετρελαίου. Οι πιο προηγμένες μέθοδοι για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγουν μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων: για παράδειγμα, υδραυλικά ρωγμές ή fracking, Συνίσταται ακριβώς στην άντληση νερού και χημικών υψηλής πίεσης πρόσθετα στο υπέδαφος, προκειμένου να συντρίψει την σχιστόλιθου ελευθερώνοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που φυλακίζονται εκεί (βλέπε το φωτογραφικό υλικό Fracking, έκρηξη στο Prairie ). Το νερό χρησιμοποιείται επίσης στις αναφερόμενες τεχνικές

της ενισχυμένης ανάκτησης πετρελαίου , στην οποία προσπαθούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του πετρελαίου που εξάγεται από ένα πηγάδι. Το νερό και άλλα υγρά αποβλήτων απορρίπτονται στη συνέχεια με την εκ νέου έγχυση τους στο υπέδαφος.

Αυτές οι μέθοδοι εξαγωγής έχουν επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας μια έκρηξη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής, η πιο αμφιλεγόμενη είναι η πρακτική του fracking, που συνδέεται με τουλάχιστον δύο μικρά σεισμικά επεισόδια (στην Οκλαχόμα και το Lancashire, στην Αγγλία). Από τις πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, προκύπτει ότι δεν είναι τόσο fracking, όπως και η επακόλουθη έγχυση υγρών αποβλήτων ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο σεισμών. Ο λόγος, εξηγεί η Katie Keranen, πρώτος υπογράφων του άρθρου για τη Γεωλογία, είναι ότι πολύ περισσότερα νερό καταλήγει στα φρέατα διάθεσης, και ότι, σε αντίθεση με εκείνο που χρησιμοποιείται για fracking, δεν είναι ποτέ αφαιρεθεί. Με αυξανόμενη πίεση, αυτά τα πηγάδια μπορούν να καταλήξουν να πιέζουν για γεωλογικά ελαττώματα, μερικές φορές προκαλώντας τους να σπάσουν και στη συνέχεια να προκαλέσουν σεισμούς.

Ήταν αυτός ο μηχανισμός, κατά πάσα πιθανότητα, που προκάλεσε τον σεισμό στην Οκλαχόμα, που υπέστη ζημιές σε 14 σπίτια και θεωρήθηκε στο Τέξας. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν τρία φρεάτια εκ νέου έγχυσης (εγκαταλειμμένα πετρελαιοπηγή που χρησιμοποιούσαν για την απόρριψη υγρών αποβλήτων) που λειτουργούσαν σε απόσταση ενός μιλίου από το επίκεντρο.

Την εποχή του σοκ, ο Keranen, καθηγητής γεωλογίας και γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ήταν στο σπίτι. Οι σεισμογράφοι που εγκατέστησε σύντομα στη συνέχεια καταγράφηκαν πάνω από 10.000 μετασεισμούς, οι οποίοι βοήθησαν τους επιστήμονες να εκτιμήσουν την περιοχή που επηρεάστηκε από την ενεργοποίηση βλαβών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πρώτη κάταγμα εμφανίστηκε σε απίστευτα κοντινή απόσταση (λιγότερο από 200 μέτρα) από ένα ενεργό καλά, και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαδοχικών σοκ έχουν συμβεί μέσα στο ίδιο στρώμα ιζηματογενούς πετρώματος στην οποία τα φρεάτια βρίσκονται του επανέγχυση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εγγύτητα του και στο ρήγμα, η αυξημένη πίεση στο άνω τμήμα του άξονα λίγο πριν από το σοκ και τη σχετική σπανιότητα των προηγούμενων σεισμικά γεγονότα καταδεικνύουν ότι ήταν ακριβώς η έγχυση του υγρού για να προκαλέσει το σεισμό? αλλά προσθέτουν ότι θα ήταν αδύνατο να το αποδείξουμε πέρα ​​από κάθε αμφιβολία. "Σίγουρα η πιθανότητα ότι αυτός είναι ένας σεισμός προκαλούμενος από τον άνθρωπο είναι πολύ υψηλός", λέει ο Keranen.

Ευτυχώς, η πληγείσα περιοχή βρίσκεται στην ύπαιθρο και μόνο δύο άτομα τραυματίστηκαν. "Εάν συνέβαινε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η ζημιά θα ήταν πολύ πιο σοβαρή", σχολιάζει ο μελετητής. "Πρέπει να πάρουμε αυτό το επεισόδιο πολύ σοβαρά και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο υποτροπής".

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Γεωλογία, δεκαετίες μπορούν να περάσουν ακόμα και πριν από την εκ νέου έγχυση ξεσπάσει ένα σεισμό. Σε όλες σχεδόν τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις, η σεισμική δραστηριότητα αρχίζει να εντείνεται ήδη από λίγους μήνες μετά την άντληση υγρών σε πηγάδι και σταματά όταν απελευθερώνεται η πίεση. αλλά κατά τη στιγμή του σεισμού του Οκλαχόμα, το νερό εγχύθηκε σε κοντινά πηγάδια για περισσότερα από 17 χρόνια.

Στις ΗΠΑ, οι σεισμοί είναι σπάνιοι δυτικά από τα Βραχώδη Όρη, αλλά ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά μετά το 2008. Μέχρι στιγμής η αιτία δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά το 2012 μια έκθεση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών δήλωσε ότι η έγχυση τα υγρά στο υπέδαφος θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα σοκ που συμβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι από μόνη της δεν είναι άμεσα υπεύθυνη για την σεισμική δραστηριότητα, η fracking χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ύδατος (μεταξύ 11 και 19 εκατομμύρια λίτρα ανά θραύση σε κάθε θέση), ένα μεγάλο μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο στο υπέδαφος. John Bredehoeft, γεωλόγος στο Ομάδας Υδροδυναμική (ένα ερευνητικό κέντρο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον), μετά από μια καριέρα στο αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία» για τη σχέση μεταξύ των σεισμών και την έγχυση υγρών υπόγειο. Αν και πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φρεατίων διάθεση περίπου 30.000 Αμερικανοί είναι ασφαλές, Bredehoeft προσθέτει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σεισμούς. "Δεν γνωρίζουμε αρκετά για το φλοιό της γης για να μάθουμε πού θα συμβεί", λέει. "

Η Heather Savage, γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Columbia και συν-συγγραφέας της έρευνας για τη γεωλογία, υποστηρίζει ότι για την πρόληψη σεισμών όπως η Οκλαχόμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τα φρέατα διάθεσης. "Οι τεχνητές σεισμοί είναι σπάνιες, αλλά η συχνότητά τους αυξάνεται", λέει. "Πρέπει να τρέξουμε για κάλυψη".

Όλοι οι μελετητές, ωστόσο, δεν μοιράζονται τα συμπεράσματα των ερευνητών. Ακόμη και πριν από τη δημοσίευση για την Γεωλογία , μια δήλωση της Γεωλογικής Επισκόπησης της Οκλαχόμα, της γεωλογικής αρχής του κράτους, ανέφερε ότι ο σεισμός του 2011 οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε «φυσικές αιτίες».


nationalgeographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...