Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η Ήπειρος εκπέμπει SOS!

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκα στα Άνω Πεδινά στο Ζαγόρι σε μία ανοιχτή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες (δηλ. τα πετρέλαια) στην Ήπειρο, που έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών κάποιων πολιτών από τους δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Έχει αποφασιστεί να γίνουν έρευνες για εύρεση υδρογονανθράκων και εκμετάλλευση τους, εάν βρεθούν, στην περιοχή του Ζαγορίου. Μιλάμε για μία περιοχή 400 χλμ σε όλη την Ήπειρο εκ των οποίων τα 135 αφορούν το δήμο Ζίτσας
Η έρευνα περιλαμβάνει σεισμικές δονήσεις κάθε 60 μέτρα και φυσικά για να διενεργηθεί αυτή θα πρέπει να αποψιλωθεί δάσος για να διανοιχθούν ζώνες....

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην  «Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Ιωάννινα» της Περιφέρειας Ηπείρου» που δόθηκε το 2013 από τον κ.Μανιάτη, τον τότε υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής:

«Το στάδιο έρευνας περιλαμβάνει γεωλογικές, γεωφυσικές, γεωτρητικές και κοιτασματολογικές έρευνες, όπως πυκνότερο δίκτυο δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων, όρυξη μιας ή περισσοτέρων γεωτρήσεων με στόχο τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και καθορισμός των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Η Ήπειρος εκπέμπει SOS!Το στάδιο εκμετάλλευσης περιλαμβάνει όρυξη γεωτρήσεων ανάπτυξης του κοιτάσματος, ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής και δικτύου αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων. Μετά το πέρας της εκμετάλλευσης προβλέπεται η αποσυναρμολόγηση των γεωτρητικών εγκαταστάσεων και της υποδομής παραγωγής, η απομάκρυνσή τους και η αποκατάσταση της περιοχής.»



Εάν θέλετε να δείτε υπό ποιους όρους έγινε η εκμίσθωση της περιοχής – ερήμην των κατοίκων φυσικά – μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ΦΕΚ εδώ.

-Διαβάζοντας πως για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κρίθηκε σημαντική η έρευνα και ανακάλυψη υδρογονανθράκων, το 2014, δεν ξέρω πως πρέπει να αντιδράσω. Να κλάψω ή να γελάσω? Αρνούμαι να δεχτώ ότι γράφτηκε σε επίσημο έγγραφο, το 2 0 1 4, κάτι τέτοιο. Αυτό αρμόζει περισσότερο σε κάποιο ΦΕΚ που μπορεί να συντάχθηκε το 1984.-

Διαβάστε εδώ πώς μεθοδεύτηκε η κατάσχεση των ιδιωτικών εκτάσεων της ηπειρωτικής υπαίθρου και πως αυτές στη συνέχεια παραχωρήθηκαν για χρήση σε πετρελαικές εταιρείες.

Για να αποκτήσετε μια εικόνα του μέρους που έχει ξεκινήσει να βιάζεται, δείτε αυτό το υπέροχο βίντεο:


Το τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό, με λεπτομέρειες, μπορείτε να το δείτε εδώ (αποφώνηση ομιλίας του καθηγητή γεωλογίας κ. Σαράντη Δημητριάδη στις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους Υδρογονάνθρακες, σε Ζαγόρι και Ζίτσα, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017).

Μεταφέρω εδώ όμως κάποια από τα νούμερα των τερατουργημάτων που έχει συμφωνηθεί να λάβουν χώρα:

Σε κάθε μία από τις 11.500 γεωτρήσεις (που θα έχουν βάθος 10 μέτρα) θα χρησιμοποιηθούν για γέμισμα της κάθε μιας 8 κιλά εκρηκτικών. Στις υπόλοιπες 38 βαθύτερες γεωτρήσεις (βάθους 20 μέτρων), οι οποίες αντιστοιχούν στις διασταυρώσεις των γραμμών του κάναβου, θα χρησιμοποιηθούν για γέμισμα της κάθε μιας 14 κιλά εκρηκτικών.

Κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας θα γίνονται οι εργασίες αποψίλωσης γύρω από τα σημεία των γεωτρήσεων, η ανόρυξη των γεωτρήσεων με επί τόπου μεταφερόμενα γεωτρύπανα και το γέμισμά τους με εκρηκτικά. Με το πέρας της κάθε ημέρας εργασίας και με μόνους απομένοντες επί τόπου τους υπεύθυνους για αυτό το έργο θα γίνονται οι εκρήξεις.

Εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και εντός των άλλων προστατευόμενων περιοχών όλες οι μεταφορές προσωπικού, εξοπλισμού και εκρηκτικών θα γίνονται οδικώς. Είναι αναμενόμενο επομένως πως θα υπάρξει ανάγκη επέκτασης και πιθανώς διαπλάτυνσης του εντός των περιοχών αυτών οδικού δικτύου και νέων συνδέσεών του με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Εκτός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και των άλλων προστατευόμενων περιοχών, όλες οι μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού θα γίνονται με ελικόπτερα […] Επί πλέον προβλέπονται 219 χώροι προσωρινής στάθμευσης ελικοπτέρων έκτασης περίπου ενός στρέμματος ο καθένας εκ των οποίων οι 152 θα είναι και σημεία εν λειτουργία ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων σε καύσιμα

Σε υδάτινες περιοχές προβλέπεται η χρήση της μισής ποσότητας εκρηκτικών και η χρήση αεροσυμπιεστών για τα γεωτρύπανα, αντί μηχανών εσωτερικής καύσης όπως για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Η επί κάθε σημείου απαίτηση σε νερό του κάθε γεωτρύπανου θα είναι περίπου 250 λίτρα ανά γεώτρηση. Οι απαιτήσεις σε καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ) ανά ημέρα και ανά γεωτρύπανο θα είναι 2.000 με 3.000 λίτρα.

Σε καθημερινή βάση και με πρόβλεψη συνολικής διάρκειας 265 ημερών τα ελικόπτερα θα ξεκινούν μισή ώρα μετά την ανατολή του ήλιου και θα πετούν συνεχώς μέχρι μία ώρα πριν τη δύση του. Ο μέσος χρόνος χρήσης ελικοπτέρων ανά χιλιόμετρο γραμμής σεισμικής έρευνας θα είναι 5,9 ώρες. Για να καλυφθούν λοιπόν τα 575.5 χιλιόμετρα των γραμμών έρευνας θα απαιτηθούν 3.395,45 ώρες πτήσεις ελικοπτέρων στο σύνολο της περιοχής, πράγμα που ισοδυναμεί με συνεχή χρήση τους για 282 δωδεκάωρα. Ανά πάσα στιγμή θα είναι εν πτήση δύο με τρία ελικόπτερα. Κάθε αποστολή ελικοπτέρου θα διαρκεί 1,5 ώρα και κάθε ελικόπτερο θα ανεφοδιάζεται έξι έως οκτώ φορές τη μέρα. Η κατανάλωση καυσίμων ανάλογα με τον τύπο του ελικοπτέρου (θα υπάρχουν διάφοροι τύποι) θα είναι 150 έως 850 λίτρα ανά ώρα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

Aέρια ρύπανση: Ειδικότερα γι’ αυτήν λοιπόν και μόνο για την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών, πριν δηλαδή την όποια μεταγενέστερη βαθύτερη γεωτρητική έρευνα ή εξόρυξη, προβλέπεται η συνολική παραγωγή των εξής αέριων ρύπων:
135,42 τόνοι μονοξείδιου του άνθρακα, 46,98 τόνοι αέριων υδρογονανθράκων, 69,09 τόνοι οξειδίων του αζώτου, 16,58 τόνοι διοξειδίου του θείου και 38,69 τόνοι εσπνεύσιμων σωματιδίων.


Κάποια άλλα νούμερα που πιστεύω θα σας θορυβήσουν εξίσου (από τον κ. Δημήτρη Ιμπραήμ της Greenpeace):

To διάστημα 2000-2016 μόνο, 9.000.000 γαλόνια πετρελαίου διέρρευσαν μόνο από αγωγούς. Αυτές είναι διαρροές για τις οποίες δεν ενημερωνόμαστε καθότι δεν αφορούν ατυχήματα (όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στη Σαλαμίνα όπου διερρευσαν μόνο 200-300 τόνοι πετρελάιου και λέω μόνο για να γίνει αντιληπτό το νούμερο των 9.000.000 γαλονιών).

Η Repsol που είναι η μία από τις 2 εμπλεκόμενες εταιρείες, το διάστημα 2006-2010 είχε 6.995 περιστατικά διαρροών, παγκοσμίως (σε μέρη αντίστοιχα με το Ζαγόρι, που γίνονται εξορύξεις). Αυτό το νούμερο αναγραφόταν παλαιότερα στη σελίδα της εταιρείας αλλά πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμο (γιατί άραγε?) …

Περισσότερα στοιχεία περί διαρροών από την BP, την Shell κ.α μπορείτε να δείτε στην παρουσίαση του κ. Ιμπραήμ εδώ.

Το πιο γελοίο μα και εξοργιστικό απ΄όλα είναι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ) που προφανώς είναι μαγειρεμένη.


Eδώ θα κάνουμε μία παρένθεση γιατί σε όλη αυτήν την ιστορία υπάρχει κι ένα ακόμη λυπηρό κομμάτι το οποίο δε μπορούμε να παραβλέψουμε σαν Ethos & Empathy.

Ένα από τα επιχειρήματα που παρατέθηκαν ενάντια στις εξορύξεις ήταν ότι θα πληγούν η τοπική βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών της περιοχής, οι κτηνοτρόφοι καθώς επίσης κι οι εταιρείες παραγωγής μεταλλικου νερού Ζαγόρι & Βίκος.

Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 65% των εκπομπών υποξειδίου του αζώτου και για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. (Το αντίστοιχο ποσοστό των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο αθροιστικά, είναι 13%).  Για να παραχθεί ένα λίτρο γάλακτος δε, καταναλώνονται περίπου 999 λίτρα νερού. Για να παραχθεί ένα κιλό αυγών, καταναλώνονται περίπου 3.723 λίτρα νερού. Για ένα κιλό τυριού, καταναλώνονται περίπου 7.495 λίτρα νερού. Για ένα κιλό βοδινού κρέατος, καταναλώνονται περίπου 20.820 λίτρα νερού. Το 1/3 του πόσιμου νερού του πλανήτη χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών. (Πηγή)

Πότε θα γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ότι δεν απειλεί τον πλανήτη ο λιγνίτης και το πετρέλαιο όσο τον απειλεί η κτηνοτροφία?

Δε γινόταν να μην κάνουμε μία αναφορά σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται αυτά τα επιχειρήματα ενώ διεθνής ένωση επιστημόνων προτείνει την αυστηρή χορτοφαγία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Παράνομη κοπή δέντρων ξεκίνησε…..

 

Προχτές 13/12 ενημερωθήκαμε πως η ιταλική εταιρία Geotec έχει καταφτάσει με τα οχήματα της και έχει ξεκινήσει να προβάινει σε εργασίες στο δήμο Ζιτσας όπου ξεκίνησαν να κόβουν ανυλοτόμιτο δάσος. Φυσικά οι κάτοικοι δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια στο σπίτι τους, αντιθέτως βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Βέβαια, η κατάσταση παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου καθώς ξεκίνησε το τραμπούκισμα από άγνωστο σωματώδη άντρα.
                                                                 

Σήμερα, Παρασκευή 15/12/2017 και ώρα 18.00 στο παλιό δημαρχείο στην Ελεούσα θα λάβει χώρα το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας και είναι πολύ σημαντικό να πάει αρκετός κόσμος.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όσους τυχόν γνωρίζετε από την ευρύτερη περιοχή για να πάνε να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις των πετρελάιων.

Εάν θέλετε να μένετε ενήμεροι για το θέμα, σας προτείνουμε να μπείτε στο Fb group Σώστε την Ήπειρο, όχι στην χερσαία εξόρυξη πετρελαίου όπου υπάρχει καθημερίνη ενδελεχής ενημέρωση για το τι συμβαίνει.
Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως καθώς πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει μια νομοθεσία (μόλις βρεθεί παραπομπή θα προστεθεί εδώ) η οποία ακυρώνει τυχόν προστασία που μπορεί να έχει συμφωνηθεί για μια περιοχή (Natura, Unesco etc) σε περίπτωση που στην εν λόγω περιοχή βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή χρυσού, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αρθεί αυτό που έχει ξεκινήσει να συμβαίνει: η εξέγερση του κόσμου.
 
Σε ανάλογες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές άλλες περιοχές (δεν έχουν αφήσει τόπο για τόπο στην περιοχή των Βαλκανίων), ο κόσμος έγινε μια γροθιά και εναντιώθηκε (Κιλκίς, Θράκη, Εύβοια, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια κλπ) με αποτέλεσμα να σηκωθούν και να φύγουν οι εκάστοτε εταιρείες.
Κανένας νόμος και κανένας κρατικός μηχανισμός δεν πρόκειται να μπει μπροστά. Είμαστε μόνοι μας! Το έχουμε δει το έργο να παίζεται ξανά και ξανά σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης νομοθεσιών που επιβαρύνουν το περιβάλλον ή τα ζώα.

 

 

Το μέλλον της Ηπείρου βρίσκεται στα χέρια μας. 

 

Μας αφορά όλους!

 
Update: Δημιουργήθηκε ένα ψήφισμα, αν θέλετε να το στηρίξετε, υπογράψτε εδώ παρακαλώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...