Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πρέβεζα: Αντιδράσεις «Πρωτοβουλίας Πολιτών» από την ενημέρωση τον ΕΛΠΕ για τα πετρέλαια! [Βίντεο ολόκληρη η ημερίδα]

Ημερίδα για την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας και των Φορέων πραγματοποίησε την Κυριακή 9/12  το πρωί η ΕΛΠΕ «Ελληνικά Πετρέλαια» αναφορικά με το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών που θα λάβει χώρα στην χερσαία περιοχή παραχώρησης «Πρέβεζα–Άρτα» για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.

Την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Margarona, παρακολούθησαν....

ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παππάς, εκπρόσωπος του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Τζίμας, εκπρόσωποι Φορέων και μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά των Εξορύξεων».

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά των Εξορύξεων Βαγγέλης Νάνος σε παρέμβασή του τόνισε: «Το να απαριθμήσω τα εκατομμύρια νεκρούς που στο βωμό του πετρελαίου υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο δεν θα μας φτάσει η ώρα.

Νομίζω ότι από τη σκοπιά των δικών σας συμφερόντων αξίζετε τον μισθό τον οποίο παίρνετε για να πείσετε αυτό το λαό ότι πρέπει να γίνει έρευνα και εξόρυξη.

Ταυτόχρονα όμως και εμείς θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια αντίστοιχη επιχειρηματολογία η οποία θα μπορεί να χτυπήσει την επιχειρηματολογία τη δική σας, αν και νομίζουμε ότι δεν θα παιχτεί εκεί το παιχνίδι, γιατί συνήθως ο διάλογος γίνεται στη δημοκρατία. Σαν 'Πρωτοβουλία Κατά των Εξορύξεων' θεωρούμε ότι έχουμε μια δικτατορία των συμφερόντων σε βάρος των λαών.

Για ένα άλλο έθνος συμφερόντων μιλάτε εσείς, για ένα άλλο εμείς!

Δεν παζαρεύουμε, δεν ζητιανεύουμε τις ζωές μας, τις θέλουμε και θέλουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ειρηνικά και ωραία!

Η πολιτική σας για έρευνα και εξόρυξη έχει κοινή μήτρα με τους πολέμους, κοινή μήτρα με τους εθνικισμούς για τα πετρέλαια, έχει κοινή μήτρα με όλους αυτούς που έχουν κατασφάξει λαούς ολόκληρους.

Γιατί δεν μας δείξατε φωτογραφία από την Λιβύη;

Έχει κοινή μήτρα με την αντιλαϊκή πολιτική και κοινή μήτρα με την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.

Εμείς θα φροντίσουμε να φτιάξουμε το δικό μας στρατό για να μην κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε!». 

Η Πέλα Καλογήρου, επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας Κατά των Εξορύξεων τόνισε: «Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της όλης διαδικασίας είναι το κομμάτι της ενημέρωσης για το οποίο μιλάμε εδώ και ένα χρόνο.

Η ενημέρωση που μας κάνατε σήμερα, όχι μόνο δεν είναι αμερόληπτη, είναι μια αισχρή προπαγάνδα!

Θα αναφερθώ σε έρευνα ξένου Πανεπιστημίου που αφορά τις γεωτρήσεις πετρελαίου και τη συνάφεια με τους σεισμούς, έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Αμερικής, γιατί σήμερα 15 χρόνια μετά τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και το τι συμβαίνει στη Ραβέννα που μας την παρουσιάζετε σαν μια περιοχή αλώβητη από τις πετρελαϊκές.

Βρίσκεστε εδώ σήμερα για να προπαγανδίσετε τις επενδύσεις σας που έρχονται να εξολοθρεύσουν τον τόπο. 

Έρχεστε να προπαγανδίσετε ως ωφέλιμη την καταστροφή και παραθέτετε ψεύτικα στοιχεία, ψεύτικες εικόνες για το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αύριο η τοπική κοινωνία θα σας χαρακτηρίζει εγκληματίες του τόπου με τα αποτελέσματα που θα δουν.

Επικαλείστε πως οι γεωφυσικές εργασίες είναι για καλό..., έτσι και εμείς έχουμε μαζί μας μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105, θα μας συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ό,τι ο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει όταν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε αρπαγή περιουσίας και να έχει ποινικές κυρώσεις.

Η Υπεύθυνη Δήλωση θα λέει ότι από τη διαδικασία των γεωφυσικών εργασιών που θα πραγματοποιήσουμε δεν θα προκληθεί καμία από τις παρακάτω βλάβες ή μεταβολές έτσι ώστε να μας εξασφαλίσετε και την εγκυρότητα όσων είπατε και δεν θα πληγούν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά μας αλλά και ο ζωτικός μας χώρος.

Ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή του φυσικού τοπίου.

Ότι η κτηνοτροφία, η γαλακτομία, η τυροκομία, η μελισσοκομία, η ελαιουργία, η αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή και οι υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση της ποιοτικής κατάστασης των παραγόμενων προϊόντων.

Ότι ο Τουρισμός της περιοχής δεν θα πληγεί στο ελάχιστο!

Ότι ο συνολικός αριθμός των ήδη απασχολούμενων σε όλους τους παραπάνω τομείς δεν θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Ότι τα πόσιμα νερά που ήδη αντλούνται από τις πηγές αλλά και τα ύδατα των ποταμών και των λιμνών δεν θα έχουν καμία επίπτωση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ότι τα μοναδικά οικοσυστήματα, όπως ο Αμβρακικός, η βιοποικιλότητα της περιοχής θα παραμείνουν αμετάβλητα χωρίς καμία επίπτωση από τις γεωφυσικές εργασίες.

Ότι η ατμόσφαιρα δεν θα υποστεί καμία μόλυνση από τους ρύπους. 

Ότι η υγεία των κατοίκων δεν θα έχει καμία επιβάρυνση από τοξικές ουσίες όπως αυτές περιγράφονται στις ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Για την οποιαδήποτε λοιπόν μεταβολή των παραπάνω χαρακτηριστικών, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, θα έχετε εσείς που θα υπογράψετε τη δήλωση αυτή, την ακέραιη την ευθύνη αναλαμβάνοντας τις όποιες ποινικές και δικαστικές κυρώσεις απορρέουν από την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία!

Η τεράστια διαφορά μεταξύ μας δεν μπορεί να γεφυρωθεί!

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την αρπαγή και τη λεηλασία.

Δεν γίνεται να σας πούμε πιο απλά ότι είσαστε ανεπιθύμητοι» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογήρου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επίσης μέλη της «Πρωτοβουλίας Κατά των Εξορύξεων» όπως ο Βαγ. Καινούργιος για την περιοχή της Ιταλίας, ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης, ο Ν. Λιβιεράτος, εκπρόσωποι Φορέων κ.ά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων

Σήμερα στην παράσταση του θιάσου των ΕΛΠΕ στην Πρέβεζα έγιναν πολλές παρεμβάσεις από την Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων.

Τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν μάλιστα όλη την... ημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αφού ωραιοποίησαν και παρουσίασαν μια κατάσταση η οποία είναι ανυπόστατη και ψευδής σε ότι αφορά τη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αρνήθηκαν και μάλιστα αστειευόμενοι να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που τους δώσαμε και μάλιστα στον υπεύθυνο για ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (!) κ. Μυκωνιάτη. 

Μας δήλωσαν σε όλη την παρουσίαση πως όλα γίνονται με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την κοινωνία και πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
 
Προσπαθήσαμε να φανούμε ψύχραιμοι καθ’ όλη την διαδικασία, αν και κάποιες στιγμές μας ξεπέρασαν τα ασύστολα ψεύδη τους.
 
Παραθέτουμε την δήλωση που τους ζητήσαμε να μας υπογράψουν.

Υπεύθυνη Δήλωση.

« Από την διαδικασία των γεωφυσικών εργασιών που θα πραγματοποιήσουμε στο «οικόπεδο» Άρτας - Πρέβεζας δεν θα προκληθεί καμία από τις παρακάτω βλάβες ή μεταβολές.

1. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή στη φυσιογνωμία του τοπίου.

2. Η κτηνοτροφία, η γαλακτοκομία, η τυροκομία, η μελισσοκομία, η ελαιουργία, η αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή, οι οπωρώνες, και οι υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση της ποιοτικής κατάστασης των παραγόμενων προϊόντων τους.

3. Ο τουρισμός της περιοχής σε κάθε του μορφή δεν θα πληγεί στο ελάχιστο.

4. Ο συνολικός αριθμός των ήδη απασχολούμενων σε όλους τους παραπάνω τομείς και στις συναφείς τοπικές επιχειρήσεις δεν θα μειωθεί στο ελάχιστο.

5. Τα πόσιμα νερά που ήδη αντλούνται από τις πηγές και υδροδοτούν χωριά, κωμοπόλεις, πόλεις, αλλά και τα ύδατα των ποταμών και των λιμνών που πολλά από αυτά αρδεύουν τα χιλιάδες στρέμματα γης , οι πηγές πόσιμου νερού δεν θα έχουν καμία επίπτωση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

6. Τα μοναδικά οικοσυστήματα, κάποια από αυτά βρίσκονται υπό διεθνές καθεστώς προστασίας (Αμβρακικός), εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, αλλά και η βιοποικιλότητα, θα παραμείνουν αμετάβλητα και δίχως επίπτωση από τις γεωφυσικές εργασίες.

7. Η ατμόσφαιρα δεν θα υποστεί καμία μόλυνση από τους ρύπους που θα εξαχθούν από τις όποιες ερευνητικές γεωτρήσεις.

8. Η υγεία των κατοίκων δεν θα έχει καμία επιβάρυνση από τοξικές ουσίες, όπως αυτές περιγράφονται στη ΣΜΠΕ.

Για την οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω χαρακτηριστικών, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις εργασίες έρευνας, θα έχουμε ακέραια την ευθύνη, αναλαμβάνοντας τις όποιες ποινικές και δικαστικές κυρώσεις απορρέουν από την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.»

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.

Από ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ, εμείς επιβεβαιωθήκαμε και δυναμώνουμε!


Δείτε ολόκληρη την ημερίδα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...