Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Οι εικόνες στο βίντεο που παραθέτουμε δεν είναι από το κέντρο της Καμπούλ, από' το Παρίσι, σήμερα.

"Δεν είναι από το κέντρο της Καμούλ αλλά από τη περιοχή γύρω από την Place de la Republique", έχει σαν λεζάντα στις φωτογραφίες που ανάρτησε χρήστης στο twitter, από την Γαλλική πρωτεύουσα. 

Και πραγματικά απ' ότι βλέπουμε στο βίντεο που παραθέτουμε -αποτέλεσμα συρραφής, οπτικού υλικού που συλλέξαμε από το διαδίκτυο-  τα όσα συνέβησαν....


το Σάββατο 20 Απριλίου στην 23η διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων, θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση. 

Δεκάδες πυρπολημένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, πύρινα οδοφράγματα, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, παράλληλα με ένα μπλε υγρό -για να μπορούν μετά να εντοπίζουν τους διαδηλωτές, μας δείχνουν ένα σκηνικό που μόνο σε πρωτεύουσα, πολιτισμένου κράτους δεν παραπέμπει. 

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις διαδηλωτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ της 150, ενώ δεκάδες διαδηλωτές που μεταφέρονται για νοσηλεία σε νοσοκομείο, φακελώνονται από τις υπηρεσίες υγείας, που έχουν παρόμοιες διαταγές και  στέλνουν όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο εσωτερικών για "αξιοποίηση". (Δημοκρατία Μακρόν, λέμε). 

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι προβλέπεις που έλεγαν για εκτόνωση της κατάστασης και εκφυλισμός των κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Χαρακτηριστική είναι η η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή «Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» -αναφερόταν στα δισεκατομμύρια που έδωσαν οι Γάλλοι καπιταλιστές για την επανόρθωση των ζημιών από την Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ενώ το σύνθημα  «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό. 

Η οργή και η αγανάκτηση είναι διάχυτη στα Γαλλικά λαϊκά στρώματα εν΄β η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά σε ανάρτηση της σημειώνει: 
"Φτώχεια και μιζέρια στη χώρα όχι μόνο υπάρχει αλλά επιδεινώνεται, μέσα σε μια επιδεικτική αδιαφορία των κυβερνώντων που επιχειρούν να τη συγκαλύψουν με αποδόμηση, επικοινωνιακά τεχνάσματα και παρισινή χρυσόσκονη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...