Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Χένρι Κίσινγκερ: «Η πανδημία κορονοϊού θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη - Μπορεί να βάλει φωτιά στον κόσμο...»

Όταν πριν μερικές μέρες ο εγκληματίας πολέμου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (επί Προέδρων Νίξον και Φορντ), Χένρι Κίσινγκερ, έγραφε άρθρο στην «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» τονίζοντας ότι: 
«Η πανδημία κορονοϊού θα αλλάξει για πάντα την....
 
παγκόσμια τάξη», προτείνοντας «οι ΗΠΑ να στηρίξουν την παγκόσμια ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία, να γιατρέψουν τα τραύματα της διεθνούς οικονομίας και να διαφυλάξουν τις αρχές της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης», γνώριζε πολύ καλά τι έγραφε.

Τα διεθνή καπιταλιστικά επιτελεία, αρχίζουν να συνειδητοποιούν αυτό που τόνισε ο βετεράνος αστός πολιτικός της Αμερικής:  
«Εάν οι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν την κρίση βλέποντας και την "επόμενη μέρα", τότε μία ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί να βάλει φωτιά στον κόσμο...».

Και αυτό το ενδεχόμενο η επέλαση δηλαδή της πανδημίας, και η αδυναμία των αστικών κρατών να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, τους τρομοκρατεί. Ένας μονοκύτταρος οργανισμός να αποτελέσει η αιτία για να μπει "μπουρλότο στον κόσμο", είναι ένα σενάριο που ήδη δεν το αποκλείουν.

Όταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους νεκρούς της Ιταλίας υπερβαίνοντας τους 20.000, με τα κρούσματα του κορονοϊού να φτάνουν πάνω από μισό εκατομμύριο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την μητρόπολη του καπιταλισμού. (Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ο πραγματικός αριθμός θανάτων της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 20.110 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση)

Η πρώτη δύναμη της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας μπορεί να ξοδεύει τρισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς για να μακελεύει λαούς, το έγκλημα της εμπορευματοποίησης όμως της υγείας που έκανε, καθημερινά σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες. Και αν ο ιός δεν είναι ταξικός, τα περισσότερα θύματά του ανήκουν στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και κύρια -σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία- στους φτωχούς Αφροαμερικανούς.

Μπορεί ο Τραμπ να είναι στον κόσμο του και να δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών δεν θα ξεπεράσει τους 100.000 (τον θεωρεί μικρό αυτόν τον αριθμός;) και σε ένα μήνα θα επιστρέψει στην κανονικότητα η Αμερική με την επανεκκίνηση της οικονομίας της, αυτό όμως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο.

Εκθέσεις επιστημόνων αναφέρουν ότι οι νεκροί ίσως φτάσουν τις 200.000 με την οικονομία των ΗΠΑ να μπαίνει σε μεγαλύτερη ύφεση από την κρίση του 1929 με την απώλεια 20.000.000 θέσεων εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...