Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο, η σύναψη μιας μυστικής συμφωνίας του ελληνικού κράτους και της πολυεθνικής Palantir Technologies. Η συμφωνία ήρθε στη δημοσιότητα μετά από σχετική ανακοίνωση, που έκανε η εν λόγω εταιρία και αυτό διότι ήθελε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μιας και προσφάτως εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης....
«Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη, μόλις ξεκίνησε η πανδημία, και ανυπομονούμε να την επεκτείνουμε για τα επόμενα χρόνια». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε στις 7 Δεκεμβρίου στον λογαριασμό της στο twitter η Palantir Technologies την συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, συνεργασία, που επανεπιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στο Business wire, έκανε λόγο για τη διαρκώς επεκτεινόμενη συνεργασία της Palantir Technologies με την ελληνική κυβέρνηση. Η συνεργασία, όπως σημειώνεται, έχει ξεκινήσει από την αρχή της «πανδημίας» και συνίσταται σε δυο μέρη: την πλατφόρμα λογισμικού Foundry για τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων στη βάση δεδομένων (data-driven) και μία εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει μία συνολική εικόνα της κατάστασης της «πανδημίας» στην Ελλάδα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Ενώ γίνεται γνωστή η συμφωνία του κράτους με την τεχνολογική πολυεθνική, εν τούτοις η σύμβαση, καθώς και το προσδιορισμένο αντικείμενο αυτής παραμένει κρυφό. Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, ως καλοπληρωμένες γραφίδες δεν αναφέρουν τίποτα στα δελτία ειδήσεων. Τα δημοσιεύματα που λαμβάνουν χώρα – στο διαδίκτυο κυρίως – δεν έχουν τη σφοδρότητα και δεν αναπτύσσουν τη δυναμική που θα έπρεπε, αναλογικά με την σημαντικότητα της πληροφορίας.
Γίνεται γνωστό, πως η συνεργασία κράτους και Palantir υφίσταται από τα τέλη Μαρτίου και συνάπτεται πριν τον πρώτο μαζικό εγκλεισμό. Το γεγονός πως υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού κράτους και της πολυεθνικής Palantir, εδώ κι εννέα μήνες και φυλασσόταν ως επτασφράγιστο μυστικό, από μόνο του εγείρει ερωτήματα που αξιώνουν απαντήσεις. Αυτές τις απαντήσεις, ο πολιτικός συρφετός μέχρι στιγμής, δεν βρίσκει κανένα λόγο για να τις δώσει.
Κάνοντας μια αναζήτηση πληροφοριών, για τον περί ου ο λόγος τεχνολογικό κολοσσό αυτά που βρίσκουμε, από την μια επιβεβαιώνουν το λόγο της μυστικότητας, κι από την άλλη αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Λίγα λόγια για την Palantir Technologies.
Η εταιρία ιδρύθηκε το 2003 από τους Peter Thiel, Nathan Gettings, Joe Lonsdale, Stephen Cohen, και Alex Karp. Η εταιρία είναι το αποτέλεσμα μιας «πατριωτικής» προσπάθειας, που εντασσόταν στα πλαίσια της καταπολέμησης της λεγόμενης τρομοκρατίας, καθώς ήταν νωπές οι αναμνήσεις από την 11η Σεπτεμβρίου. «Φτιάξαμε την εταιρεία μας για να υποστηρίξουμε τη Δύση», έχει δηλώσει στους New York Times o Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Άλεξ Καρπ. Εξ ού και η εταιρεία τονίζει, ότι δεν δραστηριοποιείται σε χώρες, που θεωρεί εχθρικές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Ο συμβολικός αντικατοπτρισμός του ονόματος της εταιρείας μάς κάνει αρκετά σαφές, τόσο σε ποια πλευρά κινείται, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Το όνομα της είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Είναι η κρυστάλλινη σφαίρα του Σάρουμαν, που έδινε τη δυνατότητα στον Σάουρον, το απόλυτο κακό να παρακολουθεί πρόσωπα, γεγονότα καθώς και να επικοινωνεί υπερβαίνοντας χωρικά και χρονικά όρια. Φυσικά το ποιος συνδράμει με τις υπηρεσίες του το απόλυτο κακό, που για μας είναι η κυριαρχία έχει μεγάλη σημασία για να προσδιορίζουμε τον εχθρό μας. Από την άλλη μεριά, το απόλυτο κακό για τους κυρίαρχους σαφώς και μπορεί να προσδιορίζεται στον εξουσιαζόμενο κόσμο και την πιθανή αφύπνισή του από τον ύπνο του.
Μερικές πληροφορίες για τους τομείς που καταπιάνεται η εταιρία. Η εταιρεία είναι γνωστή για τρία λογισμικά κυρίως και συγκεκριμένα: Palantir Gotham, Palantir Metropolis και Palantir Foundry. Το Palantir Gotham, χρησιμοποιείται από αναλυτές της «αντιτρομοκρατίας» σε γραφεία της Κοινότητας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (USIC) και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Palantir Metropolis χρησιμοποιείται από hedge fund, τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το Palantir Foundry χρησιμοποιείται από εταιρικούς πελάτες όπως η Morgan Stanley, η Merck KGaA, η Airbus και η Fiat Chrysler Automobiles NV.
Ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) τεράστιων όγκων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, NYTimes, BBC), o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις κατασταλτικές αρχές να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.
Από την αρχή της πανδημίας του κορωναϊού, περισσότερες από δώδεκα χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– χρησιμοποιούν το λογισμικό Foundry. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg– το λογισμικό κατ’ αρχάς παρέχεται δωρεάν από την Palantir στις κυβερνήσεις. Αυτή η «δωρεάν» παροχή αξίζει της προσοχής και της εξέτασης του κατά πόσο υφίσταται.
Η εταιρεία είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν), επίσης φημολογείται πως είναι δημιούργημα της CIA, κάτι φυσικά που δεν μπορεί να αποδειχτεί. Όμως, σε αυτά τα χρόνια ουκ ολίγοι αξιωματούχοι της CIA έχουν διατελέσει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
Είναι γνωστή για τη συνεργασία της με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου, τις υπηρεσίες καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης, το FBI, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές υπηρεσίες, τα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και της Νέας Ορλεάνης κ.ά
Όπως αποκαλύφθηκε το 2018, η Palantir δημιούργησε έναν αλγόριθμο για το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης, που προέβλεπε (με τις δυνάμεις τις κρυστάλλινης σφαίρας μάλλον) ποιοι θα εγκληματούσαν στο μέλλον βάσει του ποινικού τους φακέλου, αναρτήσεων και μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ).
Η εταιρεία προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες της στον Τραμπ, τον οποίο ο συνιδρυτής της έχει ανοιχτά υποστηρίξει στην καμπάνια εκλογής του, ενώ συνέβαλε και στο έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων, μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και των λογισμικών της, εντοπίζοντας μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση και χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα με το Μεξικό. Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition), που παρέχει η έτερη εταιρεία του συνιδρυτή της, έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία για να προσάγει και να ανακρίνει ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί ύποπτους να διαπράξουν στο μέλλον αδικήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με την «τρομοκρατία».
Μπορούμε να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό; Να σε προσάγουν και να ανακρίνεσαι ως ύποπτος ενός μελλοντικού αδικήματος, που κρίθηκες ότι θα κάνεις από αλγόριθμους που επεξεργάζονται ατομικά στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, σε κρίνει ένοχο μελλοντικά για μη διαπραγμένη νομική τους παράβαση. Σε ποια βάση γίνεται δηλαδή η ανάκριση, αφού δεν υπάρχει αδίκημα;
Η Palantir Technology διαδραμάτισε επίσης κεντρικό ρόλο στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αφού λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για να εξακριβωθεί, αν το Ιράν συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα η Palantir είχε πρόσβαση σε δεδομένα, που δεν είχαν καν κυβερνήσεις.
Τέλη του 2019 η εταιρεία ανέλαβε το Project Maven του Πενταγώνου, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για βομβαρδισμούς και συγκέντρωση πληροφοριών από drones.
Όπως βλέπουμε η εταιρία έχει ως συνεργάτες-πελάτες παγκόσμιους μηχανισμούς εποπτείας, παρακολούθησης και καταστολής γνωστούς εδώ και χρόνια για το κατασταλτικό – δολοφονικό τους έργο. Η δραστηριότητα αυτών των μηχανισμών κινείται στα πλαίσια πολέμων, ανατροπής κυβερνήσεων, γεωπολιτικών σχεδιασμών, καταστολής εξεγέρσεων, διακίνησης ναρκωτικών, σκλαβοπάζαρα, εκτελέσεις, εκβιασμούς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και στο ποιος προσδιορίζεται ως εχθρός των δυτικών-Αμερικάνικων εξουσιαστικών συμφερόντων.
Ανάμεσα σε άλλα έχει συνάψει συμφωνία με το Γαλλικό κράτος για την καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον Guardian, με τη βοήθεια της Palantir φυλακίστηκε ο διαβόητος Μπέρνι Μέιντοφ (ο πιο γνωστός, ίσως, χρηματιστής της Wall Street, απέκτησε παγκόσμια φήμη από το σχήμα Πόντσι, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία για την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών), ενώ παρακολουθούνται «τρομοκράτες», οικονομικοί εγκληματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εταιρειών κ.α.
Στο Ιράκ, το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε λογισμικό της Palantir για να εντοπίζει επαναλαμβανόμενες τεχνικές και τρόπους στις τοποθετήσεις βομβών, προβλέποντας πως τηλεχειριστήρια για πόρτες γκαράζ χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως πυροδότησή τους. Επίσης, η Palantir ανέλυε δείγματα DNA από απομακρυσμένες τοποθεσίες, που συλλέγονταν από στρατιώτες, σε σχέση με στοιχεία (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα) που είχαν συγκεντρωθεί εντός διαστήματος ετών, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται ταχύτατα. Χωρίς την Palantir, θεωρείται ότι «ύποπτοι» θα είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.
«Χρησιμοποιώντας το πιο εξελιγμένο data mining, η Palantir μπορεί να προβλέψει το μέλλον, δευτερόλεπτα ή χρόνια πριν συμβεί». Ο Σάμιουελ Ρίντινγκ, πρώην πεζοναύτης που εργάστηκε στο Αφγανιστάν για τη NEK Advanced Securities Group, που έχει σύμβαση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έχει πει ότι «είναι ο συνδυασμός κάθε εργαλείου ανάλυσης που μπορείς να φανταστείς. Θα ξέρεις κάθε “κακό” που βρίσκεται στην περιοχή σου», όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian.
Πραγματικά η λίστα και οι δράσεις της εν λόγω εταιρίας είναι τεράστια και προς το παρόν θα μείνουμε σε αυτά.
Η Palantir, διέκρινε αμέσως την ευκαιρία που της δίνεται προκειμένου να εμπλακεί και στον τομέα της «υγείας» απ’ την πρώτη στιγμή, που έκανε την εμφάνιση του ο νέος κορωναϊός. Μέχρι στιγμής έχει συνάψει συμφωνίες με 12 χώρες περίπου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι συμφωνίες που συνάπτονται με την Palantir είναι μυστικές και περιλαμβάνουν ρήτρα εμπιστευτικότητας. Αν κρίνουμε απ’ το έργο της μπορούμε, αμέσως, να αντιληφθούμε και τους λόγους.
Ας δούμε, όμως, τι είδους συμφωνία έχει υπογραφτεί και τι απαντήσεις έχουν δοθεί απ’ τους κυβερνητικούς. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει υπογράψει το νομικό σύμφωνο από την πλευρά της Ελλάδας, ανέφεραν στο inside story ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία χορηγήθηκε δωρεάν από την Palantir, όπως έχει κάνει η εταιρεία και σε άλλες χώρες, η οποία οπτικοποιεί σε πραγματικό χρόνο δεδομένα τα οποία είναι πλήρως ανώνυμα, όχι ανωνυμοποιημένα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το inside story, πέρα από την κίνηση του πληθυσμού υπάρχουν και άλλα δεδομένα, που αξιοποιούνται από την πλατφόρμα, αλλά δεν ήταν εφικτό να εκτεθούν αναλυτικά, διότι από την ίδια την σύμβαση δεν προβλέπεται να δοθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Όπως εξήγησαν, πρόκειται για ένα νομικό σύμφωνο, το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε «γύρω στις αρχές Απριλίου» και υπαγορεύθηκε από την «ανάγκη να υπάρχουν πολλά δεδομένα σε real time για να μπορεί να προχωρά η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε εισηγήσεις και η κυβέρνηση σε αποφάσεις» σχετικά με το lockdown. Ως προς το αν ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ίδια πηγή τόνισε ότι «κανένα από αυτά (τα δεδομένα) δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτήν προκειμένου να ζητηθεί έγκριση από την Αρχή».
Στην ερώτηση τόσο του Inside story όσο και από το vouli watch.gr γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια, η απάντηση που έλαβαν, είναι ότι «δεν δημοσιεύθηκε, επειδή ήταν δωρεάν και δεν υπήρχε κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα, δεν υπήρχε λόγος να δημοσιευθεί.” Η συμφωνία έχει προσδιοριστεί ως δωρεά”.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με νομικούς, που γνωρίζουν καλά το πλαίσιο δημοσιότητας, με βάση το σχετικό άρθρο της Διαύγειας (ν. 3861/2010ΦΕΚ Α’/112/13-07-2010 – Α΄ 112), «στο διαδίκτυο αναρτώνται: […] πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεων πολιτιστικών χορηγιών».
Εδώ, όμως, προκύπτει ακόμα ένα ζήτημα, που γνωστοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις εφημερίδες το Βήμα και Δημοκρατία. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την ύπαρξη δύο μηχανισμών καταγραφής «κρουσμάτων» του ΕΟΔΥ και του ΗΔΙΚΑ. Βλέπε προηγούμενη δημοσίευση στο anarchypress.gr.
Εν ολίγοις, έγινε λόγος για διπλές καταγραφές, ενώ το επιτροπάτο των ειδικών μαζί με τους μιντιάρχες έκαναν λόγο για λανθασμένες αποφάσεις περιοριστικών και λοιπών μέτρων, που πάρθηκαν εξ αιτίας των καθυστερημένων στοιχείων, που λάμβαναν λόγω των δύο μηχανισμών καταγραφής.
Η «ιστορία», λοιπόν, αλλάζει και είναι υπόλογοι όλοι τους. Το επιστημονικό επιτροπάτο καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, κατ’ αρχήν, εάν είχε γνώση των στοιχείων, που προκύπτουν από τα λογισμικά της Palantir και τη σύμβαση της με το κράτος. Επίσης, εάν είναι τόσο καλές οι εφαρμογές –που όπως είδαμε τους τομείς που εδράζονται είναι– και δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει με την εξάπλωση της επιδημίας, γιατί λήφθηκαν οι γνωστές αποφάσεις, που ανανεώνουν κάθε λίγο την παράταση του εγκλεισμού και κυρίως, γιατί αναπτύχθηκαν επιχειρηματολογίες εκατέρωθεν ως προς την έλλειψη ή καθυστέρηση των στοιχείων;
Με λίγα λόγια δύο είναι τα τινά: είτε η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρία αποδεικνύεται λίγη (πράγμα που αμφισβητείται από το σύνολο της δραστηριότητας της και τις «επιτυχίες» της), οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρξει ανανέωση της σύμβασης, είτε οι αποφάσεις είναι καθαρά για άλλους λόγους και εκτός πανδημικής απειλής, μιας και η μέχρι τώρα επιχειρηματολογία, που πάρθηκαν αυτές είναι διότι δεν είχαν στοιχεία ή αυτά τους έρχονταν καθυστερημένα.
Όμως, το ελληνικό κράτος μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτει τη συμφωνία, ούτε απαντάει σε τίποτα, καθώς δεν πιέζεται απ’ τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Όμως, μπορούμε να δούμε τι συνέβη στην Αγγλία και να βγάλουμε συμπεράσματα. Η, επίσης, κρυφή σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης και του αγγλικού ΕΣΥ (NHS) για τη χρήση των λογισμικών της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα που συλλέγονταν από την Palantir για το NHS αποθήκευε και επεξεργαζόταν η start-up τεχνητής νοημοσύνης Faculty. Ο ιδρυτής της Faculty είναι ο αδερφός του Ben Warner, ο οποίος έτρεξε την επιχείρηση δεδομένων για την καμπάνια υπέρ του Brexit. H Faculty έχει καταγραφεί ότι έχει υπογράψει δημόσιες συμβάσεις αξίας 1 εκατ. λιρών μέσα σε 18 μήνες.
Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης διάφορων οργανισμών δικαιωμάτων και πιέσεις που ασκήθηκαν, το NHS έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την Palantir. Προέκυψε από τη σύμβαση ότι το αντίτιμο δεν ξεπερνούσε την μία αγγλική λίρα. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους, η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας. Λίγο αργότερα, η Palantir ζήτησε 1 εκατ. λίρες για να επεκτείνει τη σύμβαση για άλλους τέσσερις μήνες.
Εδώ έχει ενδιαφέρον η πολιτική που ασκεί η Palantir. Υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος κι έπειτα ακολουθούν συνεχόμενες αναπροσαρμογές στα οικονομικά οφέλη. Όμως και το 1 εκ. λίρες δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιο σημαντικό ποσό. Άρα ποιο είναι το πραγματικό όφελος της εταιρείας;
«Στην πρώτη φάση, συνήθως αποκτούμε νέες ευκαιρίες με ελάχιστο κίνδυνο για τους πελάτες μας μέσω βραχυπρόθεσμων πιλοτικών εφαρμογών των πλατφορμών λογισμικού μας με μηδενικό ή χαμηλό κόστος για αυτούς. Αποδεικνύουμε την αξία των πλατφορμών μας, λειτουργώντας με ζημιές. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης θα οδηγήσουν στη μελλοντική αύξηση των εσόδων μας».
Τα τελευταία συμβόλαια της Palantir κυμαίνονται σε σχετικά «μικρά» ποσά: 23,5 εκατομμύρια με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και 44 εκατομμύρια δολάρια με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.
Η Palantir αποκτά πρόσβαση σε διαφόρων ειδών προσωπικά δεδομένα, όπως είπαμε και παραπάνω η σύμβαση διευκρινίζει πως, πέρα από το οικονομικό όφελος, η Palantir θα έχει την πνευματική ιδιοκτησία κάθε προϊόντος, που θα παραχθεί, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων και τη δυνατότητα να τεστάρει και να εξελίξει άλλα προϊόντα και εργαλεία πάνω σε αυτά τα δεδομένα.
Δεν είναι μόνο, λοιπόν, το άμεσο οικονομικό όφελος, που αποκομίζει η εταιρεία, αλλά το σπουδαιότερο και φυσικά ανεκτίμητης αξίας είναι η πρόσβαση και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων και η επίσης ανεκτίμητη αξία των πληροφοριών, που η κατοχή τους παρέχει στον κάτοχο τους. Απ’ ότι γίνεται κατανοητό για μια φορά ακόμη, οι πρακτικές του κράτους επικαλούνται την πανδημία για να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας.
Δεν είναι μακριά οι μέρες που θα συσταθεί η αστυνομία σκέψης, που η καχυποψία και ο φόβος θα επικρατούν και όπου αλγόριθμοι και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα μας δικάζουν για αυτά που σκεφτήκαμε.
Η επίθεση στη μηχανή γίνεται καθήκον, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.
Λούπους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου