Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ένα «αντι-πετρελαϊκό» κίνημα γεννιέται στην Ήπειρο

Κίνημα… «αντι-πετρελαϊκό γενικώς» στήνεται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ήπειρο και τα αποκαλυπτήριά του γίνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έκαναν πολίτες, στα δημοτικά συμβούλια Σουλίου, Ζαγορίου και Ζίτσας, τον περασμένο μήνα, όταν συζητήθηκε το θέμα των αδειοδοτήσεων για τις σεισμικές έρευνες.

Η κινητικότητα στο διαδίκτυο της ομάδας πολιτών που αντιτίθεται στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Ήπειρο, είναι έντονη, χωρίς να μπορεί βέβαια, αυτή η αντίδραση να ποσοτικοποιηθεί ακόμα με όρους κοινωνίας. Αυτό ενδεχομένως να γίνει στις δύο πρώτες ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι....

 

«Πρωτοβουλίες Πολιτών Δήμων Ζίτσας και Ζαγορίου», «για συζήτηση και προβληματισμό πάνω στο θέμα», όπως τονίζεται στο σχετικό αφισάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Οι εκδηλώσεις

Η πρώτη, για την περιοχή του Ζαγορίου, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. και θα αφορά ανοιχτή συζήτηση των συμμετεχόντων κατοίκων, δημοτών, επιστημόνων και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, η ημερίδα που θα αφορά την περιοχή της Ζίτσας, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στον Βουτσαρά, στις 12:00 το μεσημέρι.

Στη συζήτηση, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές οι εξής:

- Σαράντης Δημητριάδης: Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (ο οποίος παρεμπιπτόντως, είναι και ο πιο σχετικός με το θέμα)

- Τόλης Παπαγεωργίου,
συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, «ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού» όπως αναφέρεται στην πρόσκληση,

- Μαρία Καδόγλου, απόφοιτος της φυσικομαθηματικής σχολής, επίσης μέλος του «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και

- Δημήτρης Ιμπραήμ, απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 1999.

Οι Δήμοι Ζαγορίου και Ζίτσας δε μετέχουν στη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων και απομένει να φάνει από την παρουσία ή όχι εκπροσώπων των δύο δημοτικών αρχών πως διάκεινται απέναντι στην οργάνωση των πολιτών κατά των πετρελαίων. Αμφότεροι οι Δήμαρχοι, Σπύρου και Πλιάκος αντίστοιχα, έχουν αναλάβει δέσμευση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ισπανικής εταιρείας Repsol, η οποία έχει αναλάβει το έργο μέσω της κοινοπραξίας με την EnergeanOilandGasαλλά τουλάχιστον, η εκδήλωση στο Ζαγόρι ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι αναβάλλεται για αργότερα, λόγω κωλύματος κάποιων εκ των προσκεκλημένων να μιλήσουν.

«Η προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου 2017, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ζαγορίου στα Άνω Πεδινά, ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων και επιπτώσεις από την εξόρυξή τους», αναβάλλεται λόγω αδυναμίας συμμετοχής ορισμένων από τους εισηγητές. Η ημερίδα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου 2018» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου, επομένως δεν πρέπει να γίνει παρεξήγηση για τους διοργανωτές της εκδήλωσης που γίνεται τελικώς, την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο…

Όσο για τους εκπροσώπους της ισπανικής εταιρείας, ενημερώθηκαν για την αναβολή και έμειναν σε αυτό. Είναι βέβαιο πως από αυτή την πλευρά, δεν θα παραστεί κανείς στις δύο εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο.

Η γραμμή των εκδηλώσεων

Ο προσανατολισμός των δύο εκδηλώσεων που τελικώς θα πραγματοποιηθούν, είναι σαφής από την ταυτότητα των ομιλητών. Αν εξαιρέσουμε τον ομότιμο καθηγητή, οι άλλοι τρεις εισηγητές αναμένεται να ταχθούν κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων για λόγους περιβαλλοντικούς.

Οι δύο εξ αυτών μάλιστα, ασχολούνται με το κίνημα κατά των μεταλλίων του χρυσού στη Χαλκιδική - το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» είναι ένα φόρουμ που ασχολείται με τις Σκουριές, σχεδόν αποκλειστικά. Τώρα βέβαια, τι σχέση έχει ο χρυσός και τα υπαρκτά ενδεχομένως προβλήματα στη Χαλκιδική, με την επένδυση της EldoradoGold, με μια γεωφυσική έρευνα που πιθανώς, να καταλήξει και σε εξόρυξη υδρογονανθράκων, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, το οποίο όμως, είναι βέβαιο πως δεν θα θιγεί στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Θυμίζουμε εδώ πως βρισκόμαστε στη φάση των σεισμικών ερευνών όπως ακριβώς λέγεται η γεωφυσική έρευνα που δείχνει οριστικά, αν μια περιοχή έχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις σε εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου…

Η Ήπειρος ωστόσο, φαίνεται πως έχει απαντήσει στο θέμα, πριν καν γίνουν οι εκδηλώσεις: «Δεν θέλουμε τα πετρέλαια»…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής 8/12/2017)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...