Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΊΑ

Το ψήφισμα της μειοψηφίας που προτάθηκε στο ΔΣ της ΠΣΕ και που δεν "πρόλαβε" να μπεί σε ψηφοφορία επειδή "αργήσαμε" και κάποιοι έπρεπε να φύγουν τη στιγμή που έπρεπε να σηκώσουν το χέρι τους! 

Πού να καθυστερούμε τώρα στην καταμέτρηση, θα χάσουμε και το τελευταίο τραμ ρε αδερφέ, συμπαθάτε με!
 
"Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων....


Η έναρξη των εργασιών έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων σηματοδοτεί μια σημαντική παρέμβαση στην κοινωνία της Ηπείρου.

Εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας για τις επιπτώσεις που δημιουργεί το εγχείρημα αυτό με βάση το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, τις εγκρίσεις, τις αδειοδοτήσεις και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
 
Το θεσμικό πλαίσιο έχει θεσμοθετηθεί με τους Ν.468/76, Ν.2289/95 και Ν.4001/2011.Υπάρχουν προβλέψεις για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, για σοβαρά θέματα όπως για την ασφάλεια και το περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικός διάλογος. 

Δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή μέσω κανονισμών όλων των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την Υγιεινή, την Ασφάλεια και το περιβάλλον. Υπάρχει μια συνεχής μείωση του φορολογικού συντελεστή, από 50% στον Ν. 468/76, σε 40% στον 2289/95 και σε 25% στον Ν4001/11.
 
Με τον Ν.4001/2011(αναθεώρηση Ν.2289/95) δόθηκαν 3 παραχωρήσεις το 2014 (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο). 

Τα προβλεπόμενα έργα και δραστηριότητες κατά την ανάπτυξη του παρόντος Σχεδίου περιλαμβάνουν: • Σεισμικές έρευνες • Ερευνητικές γεωτρήσεις • Εκμετάλλευση (Ανάπτυξη και Παραγωγή), • Άλλες δραστηριότητες,
 
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΣΜΠΕ «…η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα όμως ορεινό ανάγλυφο. 

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη(>4000μ)» 

Θα υπάρξουν περιβαλλοντικές πιέσεις από σεισμικές έρευνες, όρυξη γεωτρήσεων, κατασκευή εγκαταστάσεων (εκπομπές ρύπων στο έδαφος και τον αέρα), από άλλες δραστηριότητες όπως και με την δια πλάτυνση και διάνοιξη νέων δρόμων, τοπικές επεμβάσεις αποψίλωσης της βλάστησης. Επίσης κατά την παραγωγική διαδικασία, η κατασκευή εγκαταστάσεων (διαχωρισμός αέριας και υγρής φάσης, αφαίρεση νερού κ.λ.π.), η εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς των Υ/Α, και η διαχείριση των αποβλήτων θα δημιουργεί επί πλέον επιβάρυνση στο περιβάλλον.
 
Εκφράζουμε την ένσταση μας κατά πόσον η ΣΜΠΕ διασφαλίζει την ισόρροπη σχέση όλων των ανωτέρω παραμέτρων και κατοχυρώνει την «Ανάπτυξη» της Ηπείρου. Οι συμφωνίες με τις εταιρείες, δημιουργούν ένα γενικόλογο πλαίσιο με αποτέλεσμα οι εταιρείες να ενεργούν ανεξέλεγκτα και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης η θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών, όχι για την τυπική νομιμοποίηση αυθαιρεσιών των εταιρειών, προϋποθέτουν πολύ δουλειά, όπως και την ύπαρξη έμπειρου ελεγκτικού μηχανισμού για να τις εφαρμόσει.
 
Σύμφωνα με την ΥΑ 172162/2-12-2013/Έγκριση ΣΜΠΕ θα παρακολουθούνται δείκτες ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, εδάφους, υδάτων, χλωρίδας και πανίδας, προστατευόμενων περιοχών και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, «…η παρακολούθηση θα διεξάγεται με ευθύνη της Μονάδα Περιβάλλοντος» το δε σύστημα παρακολούθησης «…θα πρέπει να σχεδιασθεί από την Μονάδα Περιβάλλοντος και να γνωστοποιηθεί στη Αρχή Σχεδιασμού».!!! Η ΥΑ 172162 επίσης προβλέπει «Η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να ανατεθεί σε διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος. 

Η Μονάδα αυτή θα οργανωθεί και θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του φορέα στον οποίο θα έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ θα επιβλέπεται από την Αρχή Σχεδιασμού.» Επιπρόσθετα η ΥΑ172162 προβλέπει ζώνη προστασίας 300 μ. εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου, όταν για τον σχεδιασμό και χωροθέτηση ΧΥΤΑ η ζώνη προστασίας ήταν 500 μ.
 
Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ούτε και από την σύμβαση παραχώρησης Ν.4300/2014 (παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων), διότι οι κανονισμοί παραμένουν ασαφείς και οι ποινές σε περίπτωση ατυχήματος και περιβαλλοντικής ρύπανσης ανεπαρκείς. Επί πλέον στην σύμβαση αυτή προβλέπεται αύξηση του εμβαδού της προς παραχώρηση περιοχής (4200 km2 από 750 km2) και αύξηση του συνολικού χρόνου έρευνας από 6 σε 7 έτη στην ξηρά.
 
Το ΔΣ της ΠΣΕ εκφράζει την αντίθεση του στην υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης που πλήττει τα συμφέροντα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό περιβάλλον και ζητάει την διακοπή των εργασιών άμεσα."


permalink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...