Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μια... επιβεβαίωση δια συσκέψεως, για τους κινδύνους σε βάρος της φέτας

Ένα ακόμα… «μέτωπο» έρχεται να συστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σαν τα αντίστοιχα για τα διόδια κτλ., στην προσπάθεια να προστατευθεί ο ΠΟΠ χαρακτήρας της φέτας που κινδυνεύει από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.... 
 
το πρωί, στην Περιφέρεια, έγινε διεξοδική συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων και κυρίως της φέτας, που απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας. 
 
Είναι γνωστό ότι εισάγεται πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το οποίο επεξεργάζονται μονάδες εντός Ελλάδος και στη συνέχεια το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό και με τη χρήση του κωδικού που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, διατίθεται στις αγορές ως «φέτα».

Η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι φορείς της Ηπείρου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεντρώνεται στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα. «Για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όπως όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ’ έξω- που είναι νόμιμο- να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. 
 
Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο ζήτημα αυτό» τόνισε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Καχριμάνης.

Το μέτρο είναι δραστικό αλλά είναι ασφαλώς προς τη θετική κατεύθυνση, αν η πολιτεία ξυπνήσει και αντιληφθεί τον κίνδυνο για το εθνικό μας προϊόν.

Πόσο σοβαρό είναι το θέμα για την Ήπειρο; Οι πληροφορίες λένε πως είναι μεγάλο, αν και η εκπρόσωπος του ΕΛΟΓΑΚ στη σύσκεψη δήλωσε πως είναι μικρές οι ποσότητες που εισάγονται στην περιοχή μας από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια ή ακόμα και η ιταλική Σαρδηνία. 
 
Άρα το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η παραδοχή αυτή επιβεβαιώνει απόλυτα το παλιότερο ρεπορτάζ μας που προκάλεσε την αντίδραση της γαλακτοβιομηχανίας «Καράλης ΑΕ». Αυτό βέβαια που δεν κάνει κανείς αυτή τη στιγμή, να κατονομάσει δηλαδή την ή τις γαλακτοβιομηχανίες ή και τις μικρότερες μονάδες που εισάγουν γάλα και παράγουν φέτα, δε μπορούμε να το κάνουμε εμείς…

Από την άλλη βέβαια, δεν είναι λογικό να μας κατηγορεί κανείς ότι αναδεικνύοντας ένα τόσο σοβαρό θέμα για την πρωτογενή παραγωγή, υπονομεύουμε τη φέτα... Μπορεί απλά, να προκαλούμε συσκέψεις...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...