Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κύριοι Αιρετοί είστε υπάλληλοί μας!!! ...όχι τσιφλικάδες της Ηπείρου!!!!

Προκλητική υπεροψία από το Δήμαρχο Πωγωνίου απίστευτη προχειρότητα από τους θεσμικούς 

…Από Υπουργείο και τοπικούς άρχοντες που την «είδαν» ΕΜΙΡΗΔΕΣ

Είναι παγκοίνως γνωστό, ότι η Δωδώνη, το Ζαγόρι, η Ζίτσα, το Πωγώνι και γενικά η Περιφέρεια της Ηπείρου είναι, συγχρόνως, η λιγότερο ανεπτυγμένη ΑΛΛΑ μία από τις καθαρότερες περιβαλλοντικά, περιφέρειες της Ευρώπης....


Σήμερα, μετά τη συμφωνία με τις πολυεθνικές REPSOL και ENERGEAN OIL & amp; GAS, αυτό, το παγκοσμίως παρθένο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου… απειλείται.

Θεσμικοί παράγοντες, όπως Υπουργείο, Περιφέρεια και κάποιοι Δήμαρχοι, με υπερμεγέθη προχειρότητα αλλά όχι πρωτοφανή (ας θυμηθούμε τον φάκελο «Βιομάζα» το 2015 στο Δ.Δ. Μαρμάρων), έδωσαν το πράσινο φως στους υπεργολάβους της Κοινοπραξίας που σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν τα… έργα με πρώτο σκαλοπάτι την κοπή των δέντρων.

Μετά τις αντιδράσεις, του μεγαλύτερου ποσοστού των Ηπειρωτών, κάποιοι θεσμικοί εκ των πρωτεργατών, άρχισαν να υπόσχονται για το μέλλον, ενημέρωση, διαβούλευση κ.λ.π.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κ.κ. αυτούς ότι προηγείται η διαβούλευση και η ενημέρωση σε πολιτισμένες κοινωνίες στις οποίες άρχουν, πολιτισμένοι άρχοντες.


Και αυτή η γεύση ήταν «πικρή» τόσο από την συμπεριφορά του δημάρχου κ. Καψάλη όσο και από το κλίμα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Προβάλλοντας, για πρώτη φορά το θέμα-πρόβλημα στον «ΤτΗ», θα παραθέσουμε στους αναγνώστες μας κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει για την Ήπειρό μας η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Θα θέλαμε, όμως, να επιστήσουμε την προσοχή του κ. Καψάλη, σε μερικά σημεία που, δυστυχώς, μας προβληματίζουν έντονα, πια.

Καταρχήν κ. Δήμαρχε, είστε εκλεγμένος και αιρετός από πολίτες που ζουν, κατάγονται και εμπιστεύονται εσάς και την κρίση σας, εφόσον σας παρέδωσαν τα ηνία της εξουσίας, για να διοικείται, κατεχόμενος από το αυτονόητο δημοκρατικό πνεύμα, όπως αρμόζει σε σύγχρονα καθεστώτα. 
Τι πιο σώφρον, λοιπόν, κ. Δήμαρχε, να λαμβάνεται υπ’ όψιν σας τις γνώμες, τις αγωνίες, τις απόψεις τους και τις βάσιμες ανησυχίες τους!!;;;

Εσείς, σήμερα είστε ο πρώτος πολίτης του Δήμου, αύριο κανείς δεν γνωρίζει. 
Οι κάτοικοι αυτοί, όμως, θα είναι μέχρι τέλους Πωγωνίσιοι, δεν είναι αιρετοί και επίσης ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να τους απαγορεύσει το δικαίωμα να φροντίζουν για το καλό του τόπου τους και για το μέλλον αυτού και των παιδιών τους.

Επίσης κ. Δήμαρχε εάν δεν γνωρίζετε την έννοια της λέξης «Δήμος», σας γνωρίζουμε ότι «Δήμος» είναι το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών.

Δεν τιμά κανέναν, πόσο δε μάλλον τον πρώτο πολίτη Πωγωνίου, η υπεροψία και η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους ανήσυχους πολίτες. 
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι, στους ίδιους αυτούς απευθυνόσασταν και θα το πράξετε και στο μέλλον, όταν διεκδικείτε την ψήφο τους.

Το επόμενο που μας παραξενεύει είναι η τόση σας αντιπάθεια στις κάμερες. 
Απ’ ότι θυμόμαστε δεν έχετε πρόβλημα με τη δημοσιότητα, το αντίθετο μάλιστα. 
Γιατί, λοιπόν, η κάθετη απαγόρευση για κάμερες στις συγκεντρώσεις αυτές;
Συνήθως, αποφεύγει κάποιος τη δημοσιοποίηση, όταν έχει λόγους. 
Οι δικοί σας λόγοι, λοιπόν, ποιοι είναι;

Παρακολουθήσαμε δηλώσεις σας σε κρατικά μέσα και σας ακούσαμε να ισχυρίζεστε ότι, όλες αυτές οι ανησυχίες είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. 
Ως τι, το κρίνετε κ. Καψάλη;;
Έχετε κάποια επιστημονική κατάρτιση;; ή έχετε μελέτες στα χέρια σας;; 
Και αν τις έχετε, γιατί δεν τις δημοσιοποιήσατε στους πολίτες, πριν αρχίσουν το έργο τους οι υπεργολάβοι και προτού θορυβηθεί η κοινωνία;

Αποφασίσατε, όψιμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια που ήδη έχει «πετάξει το μπαλάκι» στο Υπουργείο, αφού πρώτα συμφώνησε με την εξόρυξη, να διαφωτίσετε τον κόσμο με ενημερωτική ημερίδα που θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες που έχουν αντίθετη άποψη;
Που έχουν κάνει ολοκληρωμένες έρευνες και μελέτες και αποφαίνονται ότι, οι ενέργειες που υποστηρίζετε θα δημιουργήσουν έναν «κρανίου τόπον», με επικίνδυνες επιπτώσεις για το μέλλον της περιοχής;

Θα γίνει, εν τέλει, μια ολοκληρωμένη ενημέρωση ή μια καθοδηγούμενη, σύμφωνα με τα «θέλω» των οργανωτών της;;;

Αντιληφθείτε, κ. Καψάλη, την πραγματική σας θέση και τις ηθικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν!!!

Αφήστε το όνειρο του… Εμίρη και σκύψτε επάνω στον κόσμο που σας τίμησε με την ψήφο του.

Δεν χωράνε άλλου τύπου παιχνιδάκια σε τέτοιες, κρίσιμες αποφάσεις.  

Εάν δεν το έχετε αντιληφθεί, ΗΔΗ, έχετε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, τόσο με τις αποφάσεις σας μα, περισσότερο, με τη συμπεριφορά σας.

Να σημειώσουμε ότι, καταγγελίες που αναφέρουν ότι η μία εκ των δύο πολυεθνικών που εμπλέκονται, έχει ήδη προβεί σε χορηγίες, εμείς δεν τις υιοθετούμε, διότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι έχουν βάση….

Κάτι τέτοιο, εάν διασταυρωνόταν, θα άνοιγε ένα νέο, μεγάλο, γκρίζο κεφάλαιο για το Πωγώνι.

Η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, οι αμπελουργικές ζώνες, τα βιολογικά προϊόντα, τα αρωματικά φυτά, τα πεντακάθαρα νερά, το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και τοπίο, απειλούνται. 

Το ίδιο και οι πολυάριθμες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, το Γεωπάρκο της UNESCO.

Απειλείται, δηλαδή, ο πραγματικός πλούτος του τόπου μας και λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι Ηπειρώτες, δεν θα τον θυσίαζαν με κανένα αντάλλαγμα, πόσο δε μάλλον, για ένα πρόσκαιρο, αβέβαιο, μικρό όφελος, στην καλύτερη περίπτωση ή για την προχειρότητα και την ανευθυνότητα που κάποιοι επιδεικνύουν σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...