Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Αργυρό «μετάλλιο» στη φτώχεια για την Ήπειρο...

Μία θέση πάνω από το τέλος, κατέχει η Ήπειρος στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το ΑΕΠ ή τη φτώχεια αντίστροφα, συγκρινόμενη με τις άλλες 12 περιφέρειες της χώρας.
Μπορεί να έχουμε ξεφύγει από τη θέση της πιο φτωχής περιφέρειας της Ελλάδας αλλά με μικρές διακυμάνσεις, παραμένουμε στον πάτο της εθνικής κατάταξης, για πολλά χρόνια τώρα…


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την Πέμπτη τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών σε επίπεδο περιφέρειας που αφορούν την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για το έτος 2015, καθώς και τα αντίστοιχα αναθεωρημένα στοιχεία του 2014. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ μετρά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Κατά το 2015, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 1,4% στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας 5,1% και Βορείου Αιγαίου 2,9%.

Στην Ήπειρο η μείωση ήταν μικρότερη της τάξης του 1,8% και σε απόλυτα νούμερα, πήγαμε από τα 3.496 εκατ. ευρώ στα 3.433 εκατ. ευρώ. 

Η συνεισφορά της Ηπείρου στη διαμόρφωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας είναι μόλις με 2,2%, πάνω από τα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο.

Με βάση τώρα, την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού υπολογίζεται το κατά κεφαλή περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν γνωστό ως ΑΕΠ. Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 0,7% για το σύνολο της χώρας μεταξύ των ετών 2014 και 2015 με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Επόμενη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ πανελλαδικά, μετά τις τρεις προαναφερθείσες, είχαμε στην Ήπειρο, με 1,1%.

Σε απόλυτους αριθμούς τώρα, το ΑΕΠ φέρνει την Ήπειρο στην προτελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας. Συγκεκριμένα στα 16.294 ευρώ ανήλθε το 2015 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, «πλουσιότεροι» Έλληνες είναι οι κάτοικοι της Αττικής με 22.192 ευρώ, οι οποίοι κρατούν τα πρωτεία μεταξύ όλων των υπόλοιπων κατοίκων της χώρας, παρά την πολυετή ύφεση και φτωχότεροι οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 11.164 ευρώ. Λίγο περισσότερο, 11.500 ευρώ, είναι το ετήσιο ΑΕΠ των Ηπειρωτών.

Η πτώση του ΑΕΠ στην Ήπειρο είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και αν δούμε τις αξίες ανά κλάδο, εξηγείται από το γεγονός ότι το ΑΕΠ στην περιοχή μας χτίζεται από τους δημοσίους υπαλλήλους των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του πανεπιστημίου και τους εκπαιδευτικούς, από τις υπηρεσίες του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τέλος, από τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Το έλλειμμα αναπτυξιακών σχεδίων για τη δημιουργία νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα στην Ήπειρο, είναι καθοριστικό και η ευθύνη γι’ αυτό αγγίζει τις τοπικές αρχές πρωτίστως. 

bourxas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...