Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαιδευτική άδεια του Νίκου Ρωμανού και τι κάνει για το Βασίλη Δημάκη

Και αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει με μνημόνια, ή τους "θεσμούς" που μας πιέζουν

Ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν ο Νίκος Ρωμανός σταματούσε μετά από 31 ημέρες, την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαίδευση....


Η τότε κυβέρνηση με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χαράλαμπο Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας, έφερε τροπολογία που προέβλεπε εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο μήνες μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή εξ’αποστάσεως. Τροπολογία η οποία είχε γίνει ομόφωνα δεκτή στη Βουλή.

Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κόσμου και κινημάτων που στήριζαν την προσπάθεια του Νίκου Ρωμανού. Ανάμεσα σε αυτούς και ο τότε αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, τα βέλη του οποίου κατευθύνονταν στην τότε κυβέρνηση που θεωρούσε αρμόδια για την υπόθεση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης για παράδειγμα, σε δηλώσεις του ανέφερε τότε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δε μπορεί να νίπτει τας χείρας του:

Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι «Πόντιος Πιλάτος». Δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας του».
Θα περίμενα, λοιπόν, μετά τη σημερινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του πατέρα, αλλά αποδέχτηκε ο κ. Σαμαράς να συναντηθεί μαζί του, να επικρατήσουν ώριμες σκέψεις. Δεν υπάρχει χρόνος. Ελπίζω τώρα, αυτές τις ώρες που μιλάμε, να το ξανασκεφτεί. Διότι δεν μπορεί η απάντηση της πολιτείας να είναι η μη ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος, να είναι ένα σκληρό, απάνθρωπο και αυταρχικό μήνυμα, απέναντι σε έναν 20χρονο

Σε ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, τι θα έκανε σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το πράγμα αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ ζωής και θανάτου.”, ο Σκουρλέτης τότε απαντούσε:

Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους, αφού υποβάλλουν αίτημα, να παρακολουθούν τις σπουδές τους. Να εφαρμοστεί, λοιπόν, ο νόμος και όχι να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε για να μην ικανοποιήσουμε αυτό το δίκαιο αίτημα.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, καλούσε τότε σε κινητοποίηση για συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Νίκο Ρωμανό, ενώ ο τότε υπουργός Αθανασίου δήλωνε αναρμόδιος για να δώσει εκπαιδευτική άδεια:

Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων

Δήλωση που τότε το left.gr χαρακτήριζε ως εμπαιγμό

 
Μερικά χρόνια μετά, και με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο τωρινός υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής, έρχεται να πει αυτό ακριβώς που είχε πει και ο Αθανασίου:

Τέλος, η υπόθεση μετά από προσφυγή του κρατουμένου είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονι­στικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου

Το πάει και ένα βήμα μάλιστα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας όποιον στηρίζει το αίτημα το Βασίλη Δημάκη, πως είναι μέρος σε μια:

ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφό­ρησης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, οι οποίες δε χάνουν ευκαιρία κατά τα άλλα να ξιφουλκούν κατά των αποσυμφορητικών νόμων για τις φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στην 28η μέρα της απεργίας πείνας και στην 6η μέρα απεργίας δίψας, σήμερα πληροφορήθηκε πως απορρίφθηκε η προσφυγή του με την οποία ζητούσε να του επιτραπεί να παρακολουθεί με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» τα μαθήματά του στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας:

Ανακοινώθηκε το "πρόσημο" της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Απορρίπτει στην ουσία την προσφυγή του…
Geplaatst door Electra Leda Koutra op woensdag 11 april 2018

Να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και η έκβασή της δεν έχει να κάνει με τη χρεοκοπία, ενώ ίδια η Δικαιοσύνη, πολύ δύσκολα μπορεί να κριθεί ως ανεξάρτητη, τη στιγμή που οι ανώτατοι δικαστές διορίζονται από υπουργικό συμβούλιο.

Φαίνεται πως ο πρώτος νεκρός από απεργία πείνας, θα είναι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...