Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Φωτορεπορτάζ: ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

Ο Ιούνιος ξεκίνησε ελπιδοφόρα στα Γιάννενα, καθώς άνθρωποι και κινήματα από την Άρτα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία, την Αθήνα ενώθηκαν με την ντόπια κοινωνία σε μία πολυπληθή πορεία που δήλωσε ένα βροντερό ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ. 

Η πορεία της Παρασκευής 1η Ιούνη, με πάνω από 1500 άτομα, με έναν υφασμάτινο δράκο στην κεφαλή και υπό τους ήχους τυμπάνων και κλαρίνων ήταν ένα ιδιαίτερο γεγονός, η πρώτη δημόσια διαδήλωση ενάντια στον νέο ενεργειακό σχεδιασμό των πετρελαϊκών εξορύξεων....

Η επιτυχία της διαδήλωσης, που έφερε την επαπειλούμενη καταστροφή του φυσικού πλούτου στο προσκήνιο οφείλεται στον τρόπο που διοργανώθηκε. Δηλαδή:
  • Με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, ανοικτές και ανακοινωμένες στα χωριά και τις πόλεις της Ηπείρου.
  • Με ανοιχτή και άμεση ενημέρωση και επικοινωνία των πρωτοβουλιών των κατοίκων και των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων της Άρτας, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, της Αθήνας, της Πρωτοβουλίας ‘Σώστε την Ήπειρο», της Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα Ενάντια στις Εξορύξεις Πετρελαίου.
  • Δίχως κομματικές ή γραφειοκρατικές παρεμβάσεις ή καθοδηγήσεις.
  • Δίχως χορηγούς, ιδιωτικά συμφέροντα, θεσμικούς φορείς.
  • Με διαρκή ενημέρωση της κοινωνίας μέσω δημόσιων παρεμβάσεων, προβολές, αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων.
Η επιτυχία της πορείας φάνηκε αμέσως από τις παραληρηματικές αντιδράσεις των προασπιστών των πετρελαϊκών πολυεθνικών. 

Φαιδρά δημοσιεύματα για δολιοφθορές και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εκ μέρους των εταιρειών και των πολιτικών τους υπαλλήλων, μέσω εφημερίδων και καναλιών. 

Ο υπόκοσμος του κράτους και του κεφαλαίου, σε πολιτικά γραφεία και ΜΜΕ, αφενός προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός της πορείας και, αφού ήταν αδύνατον, προσπάθησε να αποκρύψει τον ανοιχτό, κοινωνικό, αμεσoδημοκρατικό χαρακτήρα του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις.

Είδαμε το γελοίο πρόσωπο αυτού του υποκόσμου στο παραληρηματικό συλλαλητήριο για το μακεδονικό την επόμενη Τετάρτη, 6η Ιούνη, και μετρήσαμε το ανάστημά του. 

Παρ’ όλη την προώθηση από τα ΜΜΕ, ήταν μια παταγώδης αποτυχία, όπως ήταν αναμενόμενο. 600 άτομα που ήρθαν με ναυλωμένα λεωφορεία από την Πάτρα, την Αιτ/νία και την Ήπειρο, μαζί με το ακροδεξιό πολιτικό προσωπικό, τον βουλευτή Τασούλα και τους σκοταδιστές ιερείς πίσω από τον μητροπολίτη Κονίτσης, κρύφτηκαν στην κεντρική πλατεία (πάρκινγκ) κάτω από μία τιτάνια σημαία υψωμένη με γερανό και πίσω από τις πλάτες 7 διμοιριών ΜΑΤ που τους προστάτευαν από τα βλέμματα της κοινωνίας. 

Εκείνη την ημέρα κυκλοφορήσαμε στους δρόμους της πόλης μαζί με συντρόφους του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Αλιμούρα και όλων των κοινωνικών χώρων των Ιωαννίνων, κρατώντας την πόλη ανοιχτή σε όλους εκτός από τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. 

Το βράδυ μία αυθόρμητη πορεία φώναξε στους κεντρικούς δρόμους το σύνθημα «Σε Ελλάδα-Τουρκία-Μακεδονία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία» και έδειξε ότι οι εθνικιστές δεν έχουν θέση στο δημόσιο χώρο.

Εξίσου γελοία και φοβική υπήρξε η επιλογή του χορηγούμενου Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, να φέρει διμοιρίες ΜΑΤ να περικυκλώσουν τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής για να «προστατεύσουν» την χρηματοδοτούμενη εκδήλωση δικαιολόγησης των εξορύξεων που οργάνωσαν την Δευτέρα 12 Ιούνη, με τον καθηγητή Κονοφάγο. 

Το θέαμα των αστυνομικών που έλεγχαν ποιος μπαίνει στην –υποτίθεται- ανοιχτή ψευδοεπιστημονική εκδήλωσή τους ήταν η καλύτερη ένδειξη του φόβου και της απονομιμοποίησής τους. 

Ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν το σύνολο της κοινωνίας που δεν θα δεχτεί αμαχητί την λεηλασία του αιωνόβιου φυσικού περιβάλλοντος. 

Παρά τις διμοιρίες ΜΑΤ, που προσέβαλλαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Δημήτρη Χατζή, ήμασταν ξανά εκεί, μαζί με την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις και την Πρωτοβουλία Σώστε την Ήπειρο, για να ξεσκεπάσουμε τα ψεύδη τους.

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου απλώνεται και συναντιέται με τα άλλα αμεσοδημοκρατικά κινήματα ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, ενάντια στο ξεπούλημα του αστικού ύδατος στη Θες/νίκη, ενάντια στην εξόντωση της λιμνοθάλασσας στο Μεσολόγγι, ενάντια στο συνολικό σχεδιασμό Κράτους και Κεφαλαίου.

Καλούμε όλη την κοινωνία να ενωθεί στους κατά τόπους αγώνες με τα κοινωνικά κινήματα της άμεσης δημοκρατίας, για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, την φύση και την ελευθερία.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...