Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Το ΚΚΕ αποκαθιστά και κομματικά τον Αρη Βελουχιώτη - Να υποθέσουμε ότι σήμερα το ΚΚΕ συμφωνεί με τις τότε εκτιμήσεις του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ;

Αρκετά ενδιαφέρουσα η είδηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα 902. 

Μα γνωστοποιεί ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918-1949 αποφάσισε να καταθέσει Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: 

Του Άρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη....

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ τον Ιούλη του 2011 είχε αποφασίσει την «επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη» με το σκεπτικό ότι «είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας».

Συμπλήρωνε τότε ότι «η διαφωνία του Αρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ».

Και κατέληγε η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης: 
«Η στάση του αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατον αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας».

Το ότι ο Αρης δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων και από το ίδιο το ΚΚΕ αφού δυο χρόνια μετά αναγκάστηκε να ακολουθήσει την γραμμή του Βελουχιώτη με την δημιουργία του ΔΣΕ., είναι μια άλλη ιστορία.

Τι άλλαξε όμως μετά την τελευταία απόφαση και σήμερα το ΚΚΕ αποκαθιστά και κομματικά τον Αρη;

Δεν αποτελεί «θεμελιώδη αρχή» ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός για το ΚΚΕ; 

Και η διαγραφή του Αρη από την Κ.Ε του ΚΚΕ τον Απρίλη του 45 δεν έγινε απλώς γιατί κατάγγειλε γενικά κι αόριστα την Συμφωνία της Βάρκιζας. Εγινε και γιατί κατάγγειλε  και την ηγεσία του κόμματος ως υπεύθυνη εγκληματικής τακτικής.

Τα παρακάτω είναι τα λόγια του Άρη, όπως τα καταγράφει στη μαρτυρία του ο συναγωνιστής του Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής) μετά τη Βάρκιζα:

«Άκου, Περικλή, η συμφωνία της Βάρκιζας είναι προδοσία

Ένα κι ένα κάνουν δύο, η ηγεσία του Κινήματος δεν έκανε λάθη, δεν έκανε σφάλματα, διέπραξε εγκλήματα και γι’ αυτά πρέπει να δώσει λόγο, το Πολιτικό Γραφείο με επικεφαλής τον Σιάντο πρέπει να περάσει στρατοδικείο επί εσχάτη προδοσία

Εγώ δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσω την ηγεσία στην Αθήνα, να γίνω, όπως με θέλουν, πρόεδρος των Εφεδρο-Ελασιτών για να πρωτοκολλάω τις σφαγές και τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τους εξευτελισμούς των αγωνιστών. Θ’ ακολουθήσω το δρόμο που χάραξα απ’ την αρχή κι όσοι πιστοί προσέλθετε».

Να υποθέσουμε ότι σήμερα το ΚΚΕ συμφωνεί με τα λεγόμενα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...