Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μετά τη Μακεδονία έρχεται η σειρά της Αλβανίας;

Έντονη Στρατιωτική παρουσία στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα και στην Αδριατική
 
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μιλά για Σταθερότητα στα Βαλκάνια και να προπαγανδίζει την ταύτιση της με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη -ιδιαίτερα στο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο- ως.... 
 
μια διαδικασία ειρήνης, αλλά οι κινήσεις του Ελληνικού Στρατού, είτε σε εθνικό, είτε σε Νατοϊκό επίπεδο, άλλα μηνύματα στέλνουν. 
 
Είναι πολεμικές κινήσεις που απορρέουν από την διασύνδεση των ελληνικών αστικών επιλογών με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς καθώς εντείνεται η σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και από την ανάδειξη του Ελληνικού Στρατού σε Χωροφύλακα των Βαλκανίων.

Όσο επομένως επιταχύνονται οι εξελίξεις στο ενεργειακό επίπεδο στην Δυτική Ελλάδα-Ιόνιο-Αδριατική (ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα κλπ), με σαφές το ενδιαφέρον της ENERGEAN αλλά και πολυεθνικών εταιρειών, τόσο εντείνεται η Στρατιωτικοποίηση της περιοχής και διευρύνεται η παρουσία-ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και αναφερόμαστε στη δράση του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού! 
 
Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον και συνδέονται με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο. Ας θυμηθούμε λοιπόν, όταν αρχές του 2018 ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς διαλαλούσε ότι "η Αλβανία δέχτηκε επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, το μέγιστο που επιτρέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέλιξη που δρομολογεί και την κήρυξη της ΑΟΖ".  
 
Στα τέλη του περασμένου έτους ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για πρόοδο σε ξεχωριστές προσπάθειες ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία, κίνηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί casus belli τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα. Πηγή: http://www.skai.gr
 
Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ που παραχώρησε ο ηγέτης των ΑΝΕΛ Π.Καμμένος, ερωτηθείς για την δήλωσή του σχετικά με την ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων, επισήμανε ότι η Ελλάδα χωρικά ύδατα δεν έχει μόνο με την Τουρκία και πρόσθεσε: «Θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων».  
 
Τέλος, αξίζει να διαβαστεί η ανακοίνωση μας "Αυτονομία Βορείου Ηπείρου και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ!" http://diktiospartakos.blogspot.com

Μάλιστα, όπως θα δούμε όχι μόνο ο Στρατός εντείνει την παρουσία του επιβάλλοντας τα δόγματα πολέμου/καταστολής, αλλά εκμεταλλεύεται τα αισθήματα εγκατάλειψης των κατοίκων της παραμεθορίου για να αναλάβει Αστυνομικό ρόλο, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό του ρόλο, καθώς οι φαντάροι καλύπτουν τα τεράστια κενά του κράτους! 
 
Έτσι, λοιπόν διαβάζουμε:
Φυλάκιο και παρατηρητήριο για Οθωνούς και Ερεικούσα, έναντι Αλβανίας… 
Στρατιωτικό παρατηρητήριο στην Ερεικούσα και φυλάκιο στους Οθωνούς αναμένεται να «δωρίσει» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται απέναντι από την Αλβανία και εκφράζουν διαμαρτυρίες για ελλιπή αστυνόμευση.
 
Ο Στρατός θα κληθεί για μια ακόμα φορά να εκτελέσει αστυνομικά καθήκοντα, προκειμένου να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή.
 
Τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε πάρει την πρωτοβουλία να ανακοινώσει πολλές φορές ότι θα ενισχύσει τον στρατό στα σύνορα με την Αλβανία, για να εμπεδώσει αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την έλλειψη αστυνόμευσης.
 
Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων είναι και οι πτήσεις ελικοπτέρων στις περιοχές της παραμεθορίου, ώστε όπως είχαν εξηγήσει στελέχη του στρατού, να βλέπουν οι κάτοικοι ελικόπτερα και να αισθάνονται ασφάλεια.
 
Όμως, όλα αυτά αποτελούν σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υλοποιούνται από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης. Γράφαμε λοιπόν το 2016:  
 
Ο Στρατός σε ρόλο  Στρατοχωροφυλακής που αναλαμβάνει αστυνομικά καθήκοντα και ο πόλεμος εναντίον των μεταναστών, η υφέρπουσα όξυνση του ανταγωνισμού με την Αλβανία με επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα και η οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση των στρατιωτών είναι πτυχές της νέας αστικής οικονομικής ανάπτυξης που φέρνουν Τσίπρας, Καμμένος-Γεροβασίλη μαζί με το Δήμαρχο Ιωαννίνων και ταυτόχρονα η αποκάλυψη του κράτους του ολοκληρωτικού Κοινοβουλευτισμού που οικοδομούν. Σε μια κοινωνία που εξαθλιώνουν και κάνουν ολοένα πιο αντιδραστική!
 
Η δράση του Στρατού Ξηράς δεν περιορίζεται μόνο στα φυλάκια, τα στρατόπεδα και Κέντρα Εκπαίδευσης, η Αεροπορία Στρατού και τις συνεχείς ασκήσεις, αλλά επανεργοποιεί και εντάσσει την ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ που απαρτίζουν ακραία εθνικιστικά στοιχεία!
 
Εθνοφυλακή που εκπαιδεύεται συχνά με τις ετοιμοπόλεμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού, όπως η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρία, που είναι ενταγμένη πλήρως επιχειρησιακά στο ΝΑΤΟ και έχει πλούσια εμπειρία στην επιβολή των Δογμάτων Πολέμου/Καταστολής!
 
Μάλιστα, είναι ασκήσεις που επιδιώκεται η παρουσία θεατών, από μαθητές σχολείων μέχρι κατοίκους, για να εμπεδωθεί ο σύγχρονος Μιλιταρισμός.  
 
Διαβάζουμε λοιπόν:  
 
Στα Ιωάννινα Ενεργός Στρατός και Εθνοφύλακες έδωσαν το δικό τους μήνυμα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
 
Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατεύματος «ΠΙΝΔΟΣ» (Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά την Επίθεση), που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «ΠΕΝΤΑΛΩΝΙ», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας / «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ», της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας / «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ» και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καλπακίου.  
 
Η άσκηση αυτή, την οποία παρακολούθησαν κάτοικοι και σχολεία της περιοχής, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Ενεργού Στρατού και των Εθνοφυλάκων που έλαβαν μέρος.
 
Όπως θα δούμε όμως και στην ανάρτηση που αναδημοσιεύουμε πρόκειται για ασκήσεις μέσα σε πόλεις, που καλύπτουν υψηλά Νατοϊκά πρότυπα:
 
η εκπαίδευση που γίνεται στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, είναι μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες, που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον Ελληνικό Στρατό.
 
Το περασμένο Σάββατο σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο Αρχηγός Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, βρέθηκε στο στρατόπεδο του ΕΠΚΕΑΑΠ, όπου μαζί με τον Δκτη της 1ης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα και τον Ταξίαρχο Δκτη της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, Πάρι Καπραβέλο, παρακολούθησε εκπαίδευση Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Ηγουμενίτσας, Καλπακίου και Κέρκυρας, του Γ΄ Σώματος Στρατού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». https://kranosgr.blogspot.com

Η έντονη στρατιωτική παρουσία και προετοιμασία στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Βαλκανικής δεν περιορίζεται μόνο στον Στρατό Ξηράς.
 
Η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει εκ μέρους του ΝΑΤΟ την Αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.
 
Φυσικά δεν λείπει και το Πολεμικό Ναυτικό. 
 
Διαβάζουμε στην σχετική αρθρογραφία:   
Σε Αλβανικά νερά βρέθηκαν η πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος», μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής και ένας επιτελής, του Πολεμικού Ναυτικού, το χρονικό διάστημα 3-13 Ιουνίου. 
 
Συμμετείχαν στην πολυεθνική Άσκηση «ΑDRION 2018». Η άσκηση αυτή διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Αλβανίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, με σκοπό την εξάσκηση στην αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας καθώς και την προαγωγή και την ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών της Αδριατικής – Ιόνιας Πρωτοβουλίας. 
 
Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η Άσκηση διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις με συμμετοχή προσωπικού, πλοίων και ελικοπτέρων από την Αλβανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία.
 
Φυσικά, οι Διεθνείς αυτές ασκήσεις αποκαλύπτουν τις ευρύτερες βλέψεις τους καθώς δημιουργείται μια ευρύτερη ζώνη ασφάλειας των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.  
 
Γράφαμε: Σαν την SALAMIS STORM, τη νέα Βαλκανική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων που διεξάγεται από σήμερα έως τις 9 Ιουνίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για τετραμερή τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX), με την επωνυμία “SALAMIS STORM 2018”. Στην άσκηση, που διεξάγεται για πρώτη φορά μετά από ελληνική πρωτοβουλία και θα συντονισθεί από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, θα συμμετάσχει προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. 
 
Επίσης έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία. Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων. http://diktiospartakos.blogspot.com
Κάλεσμα της ΑΔΚ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος
Σε αυτή τη συγκυρία, πρώτιστο καθήκον του αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η άμεση συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος που θα σταματήσει την πολεμική προετοιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή του μαζικού κινήματος, να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  

  

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...