Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η διάλυση των ΑΝΕΛ εξωθεί στα τάρταρα την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας σκέφτεται φυγή απελπισίας με άμεσες εκλογές

Το κόμμα των ΑΝΕΛ, μετά και την διπλή κωλοτούμπα Καμμένου, πρώτα με τα μνημόνια και τώρα με το Μακεδονικό, γνωρίζει καταστάσεις πλήρους και ασύντακτης διάλυσης.
Με τα χίλια ζόρια οι δημοσκοπήσεις, όλες κατασκευασμένες, προσπαθούν να εμφανίσουν τους ΑΝΕΛ ως ανιχνεύσιμη δύναμη.
Η διάλυση των ΑΝΕΛ έρχεται να προστεθεί στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίπλα στο....
 

τέταρτο μνημόνιο και με την αλλοπρόσαλλη ΝΑΤΟϊκή πολιτική του στο Μακεδονικό, βλέπει να πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και σε μονοψήφια ποσοστά, που θυμίζουν τις παλιές μέρες του Συνασπισμού. 

Ο Αλ. Τσίπρας, μπροστά στην κυβερνητική κρίση και το αδιέξοδο, σκέφτεται σοβαρά τις τελευταίες μέρες να προσφύγει άμεσα σε εκλογές-εξπρές, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν έχει αυτή την ώρα κυβερνητικό εταίρο. Γι’ αυτό κιόλας ο Δημ. Καμμένος λιποτάκτησε προς τη ΝΔ, όσο και αν το τελευταίο διαψεύδεται, διότι βλέπει το τέλος των ΑΝΕΛ και του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Ο Δημ. Καμμένος δεν θα αποτολμούσε ποτέ να καταψηφίσει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό, αν δεν έβλεπε να πλησιάζει το τέλος της και τον ίδιο να βρίσκεται εκτός Βουλής, μια καρέκλα για την οποία είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα.

Όσο και αν τα πράγματα είναι δυσχερή για την κυβέρνηση, το κυβερνητικό επιτελείο διαισθάνεται ότι θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, με το κυβερνητικό σχήμα να ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί. 

Ο Αλ. Τσίπρας σε αυτές τις συνθήκες, όσο και αν δεν το επιθυμεί, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τη συμφωνία με τον Ζάεφ, προκειμένου να καταφύγει άμεσα σε εκλογές-εξπρές, με στόχο όχι τη νίκη, αλλά να διατηρήσει όσα μπορούν να περισωθούν. 

Ο Τσίπρας ελπίζει, ως ύστατο καταφύγιο, στην αμέριστη υποστήριξη των Βρυξελλών, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις αυτές της παγκόσμιας αντίδρασης εκβάλλουν ιαχές ενθουσιασμού για τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρούν, πλέον, από απειλή σε μέγα στυλοβάτη τους στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος, όσο και αν ο διαπλεκόμενος Τύπος έχει λυσσάξει να τον στηρίζει, έχει αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός επιβίωσης του Αλ. Τσίπρα. 

Η τελευταία πρόταση μομφής του Κυρ. Μητσοτάκη επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως επιτυχής, έχοντας ως έπαθλο την διαφοροποίηση του ακροδεξιού Δημ. Καμμένου, πράγμα όμως που υποκρύπτει το γεγονός, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με την κίνηση της πρότασης μομφής έδωσε τη δυνατότητα μια παράνομη συμφωνία με τα Σκόπια, να την εμφανίσει ο Τσίπρας «νομιμοποιημένη», σείοντας τους 153 βουλευτές που υποτίθεται την υπερψήφισαν.

Στην ουσία, η μόνη και μεγάλη απειλή για τον Αλ. Τσίπρα και το μνημονιακό σύστημα βρίσκεται προς τα αριστερά του πολιτικού σκηνικού και συγκεκριμένα στην ριζοσπαστική, ενωτική και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση της ΛΑ.Ε, η οποία συνεχώς κερδίζει έδαφος στην κοινωνία και συνιστά το αντίπαλο δέος στο μνημονιακό σύστημα, όπως μας έλεγαν στελέχη της ΛΑ.Ε.

Αυτήν την ώρα, αν ο Τσίπρας επιλέξει την άμεση προσφυγή στις κάλπες με το πρόσχημα της λαϊκής νομιμοποίησης της συμφωνίας για το Μακεδονικό και ώστε να πιέσει για την εφαρμογή της με την λαϊκή στήριξη, τότε ο αιφνιδιασμός του θα καταστεί παγίδα για τον ίδιο.

Το δίλημμα σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», αλλά το Τσιπρο-Μητσοτακικό σικέ παιχνίδι και η εναλλακτική ριζοσπαστική προοδευτική λύση, με κατάργηση των μνημονίων, ακύρωση της λιτότητας και των πολιτικών της υποτέλειας.

Οι άμεσες αιφνίδιες εκλογές δεν θα διασώσουν τον Τσίπρα. Το ζήτημα είναι να μη διασωθεί ούτε το σύστημα των μνημονίων και της υποτέλειας.
Ν.Ζ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...