Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

[Βίντεο] Το euronews στη Μπαζιλικάτα: Εκεί όπου... έλαμψαν τα Πέντε Αστέρια

Το οδοιπορικό του euronews στην Ιταλία συνεχίζεται με πορεία νότια, στη Μπαζιλικάτα. Ο υψηλός φυσικός της πλούτος μετατράπηκε από ευχή σε... κατάρα για τους κατοίκους της και το έδαφός της.

Το Κίνημα είναι το μέλλον, είναι κοντά στους πολίτες, τους ακούει. 
Σέρτζιο Γκρούζιτς Οδηγός φορτηγού, Μπαζιλικάτα....

Όπως μας πληροφορεί η απεσταλμένη του euronews Έλενα Καβαλόνε, «η μεγάλη επιτυχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων σε αυτό το κομμάτι της Ιταλίας οφείλεται στις περιβαλλοντικές εξαγγελίες. 

Η Μπαζιλικάτα διαθέτει τον μεγαλύτερο κλίβανο στην Ευρώπη κι ένα από τα μεγαλύτερα ηπειρωτικά κοιτάσματα πετρελαίου. 

Η εκμετάλλευση όμως στέλνει πετρέλαιο στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, με τους κατοίκους να έχουν κουραστεί από το ότι η περιοχή τους κατάντησε ο σκουπιδοτενεκές της Ιταλίας».

Ο Σέρτζιο είναι οδηγός φορτηγού και μαχητικό μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Γι' αυτόν, το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο υπήρξε η μόνη πολιτική δύναμη που αντιτάχθηκε στα συμφέροντα τα οποία μολύνουν την περιοχή. «Το Κίνημα είναι το μέλλον, είναι κοντά στους πολίτες, τους ακούει», μας λέει.

Τις απόψεις του μοιράζονται και οι κάτοικοι σε ένα από τα χωριά της Ποτέντσα, το οποίο επισκεφθήκαμε.

Ένας κάτοικος λέει στο euronews: «Η Μπαζιλικάτα έχει αντικειμενικά περιβαλλοντικό πρόβλημα που επεκτείνεται και στην κοινωνία, αφού φεύγει ο κόσμος. Και βέβαια, αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους».

Ρωτήσαμε έναν ηλικιωμένο κάτοικοι αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση M5S-Λέγκα θα αλλάξει τα πράγματα και ήταν κάθετος: «Είμαστε πεπεισμένοι». Μοιραία έρχεται το επόμενο ερώτημα: Γιατί, δηλαδή, αυτοί θα κάνουν τη διαφορά και δεν θα κάνουν ό,τι έκαναν και οι προκάτοχοί τους; Η απάντηση περικλείει την ουσία των όσων λέγονται για το Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Επειδή μοιράζονται τις δικές μας μάχες».

Μια γυναίκα αναλύει περισσότερο: «Εμείς, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, χρειαζόμαστε να λύνουμε καθημερινά προβλήματα. Στο Κίνημα Πέντε Αστέρων βλέπουμε τη μόνη ελπίδα, γιατί προσφέρουν λύσεις βάσει της κοινής λογικής».

Ο Σέρτζιο θεωρεί εαυτόν πολιτικό ακτιβιστή κι ελπίζει ότι τα παιδιά του θα ακολουθήσουν τα δικά του βήματα. Όπως μας λέει, «είναι στο χέρι τους να παρακολουθήσουν την πολιτική και να την ελέγξουν για να καταλάβουν τι θέλουν οι πολιτικοί να κάνουν, τι λένε ότι θέλουν να κάνουν και τι πραγματικά κάνουν».




euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...