Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

«Εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε στους G7: Ύβρεις, απειλές και υποσχέσεις για εκδικητικά μέτρα - PHOTO GALLERY

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς κινήθηκαν σήμερα 10 Ιουνίου προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής και εμπορικής κρίσης καθώς ανώτατοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επιτέθηκαν στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «πολύ ανέντιμο και αδύναμο».

Στην αντιπαράθεση εισήλθαν η Γερμανία και η Γαλλία που επέκριναν αυστηρά την απόφαση του Τραμπ να....

αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του για ένα κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά (G7) στο οποίο είχαν καταλήξει οι ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στον Καναδά χθες, κατηγορώντας τον ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

trump

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ απάντησε στην επίθεση του Λευκού Οίκου λέγοντας πως οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν, πως ο Καναδάς θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα στους δασμούς των ΗΠΑ με μετρημένο και αμοιβαίο τρόπο και πως ο Καναδάς θα είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει.

«Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων… και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο», δήλωσε σήμερα η Φρίλαντ στους δημοσιογράφους στο Κεμπέκ.

2449211

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αύξησε την ένταση και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε τον Τριντό ότι προδίδει τον Τραμπ με «πολωτικές δηλώσεις» για την εμπορική πολιτική που κινδυνεύουν να κάνουν τον ηγέτη των ΗΠΑ να εμφανιστεί αδύναμος παραμονές της ιστορικής συνόδου κορυφής με τη Βόρεια Κορέα.

Ώρες αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του από την κοινή δήλωση και επιτέθηκε στον Τριντό, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου και ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο μετέφεραν το μήνυμα στο εσωτερικό σε πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές σε μια ασυνήθιστη επίθεση σε έναν στενό σύμμαχο και γείτονα των ΗΠΑ.

trump merkel4

«(Ο Τριντό) πραγματικά σαν να μας μαχαίρωσε πισώπλατα», δήλωσε ο Κούντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος συνόδευσε τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των πλουσίων χωρών το Σάββατο, στην εκπομπή του CNN “State of the Union”.

Ο Ναβάρο είπε στο “Fox Νews Sunday”: «Υπάρχει μια θέση στην κόλαση ειδικά για όποιον ηγέτη εμπλέκεται σε διπλωματία κακής πίστης με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και στη συνέχεια προσπαθεί να τον μαχαιρώσει πισώπλατα πηγαίνοντας προς την πόρτα και αυτό έκανε ο κακόπιστος Τζάστιν Tριντό με αυτή τη συνέντευξη Τύπου-πυροτέχνημα, αυτό είναι που έκανε ο αδύναμος ανέντιμος Τζάστιν Τριντό».

5b1b896fdda4c8cd3d8b4569

Ο Τριντό δεν απάντησε αμέσως αλλά το γραφείο του δήλωσε το Σάββατο αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του για το ανακοινωθέν πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στη συνέντευξη Τύπου που δεν έχει πει προηγουμένως στον Τραμπ.

Οι ηγέτες της G7 έδειχναν το ίδιο σαστισμένοι με τον Καναδά από την ξαφνική διπλωματική αντιπαράθεση, και η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

Έχοντας φύγει από τη σύνοδο κορυφής της G7 νωρίς, η ανακοίνωση του Τραμπ στο Twitter ότι αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν τορπίλισε αυτό που φαινόταν να είναι μια εύθραυστη συναίνεση σε μια εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους πιο στενούς συμμάχους της.

g7 tramp 1800

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι μπορεί να διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς πλήττοντας την αυτοκινητοβιομηχανία και εξανεμίζοντας τις προσπάθειες της G7 να εμφανιστεί με ενιαίο μέτωπο.

«Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η εμπιστοσύνη μπορεί να καταστραφεί με 280 χαρακτήρες στο Twitter», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας όταν ρωτήθηκε για τη στροφή 180 μοιρών του Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

trump merkel5

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης το ανακοινωθέν της G7, δήλωσε Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως όποιος αφίσταται από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής δείχνει «ανακολουθία και ασυνέπεια».

«Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από θυμούς και μηνύματα. Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...