Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Παρέμβαση μελών της Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα ενάντια στα πετρέλαια στο δημαρχείο του Δήμου Δωδώνης.

Βρεθήκαμε την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, στην «ενημερωτική» εκδήλωση των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στο δημαρχείο του Δήμου Δωδώνης που θα γινόταν προς ενημέρωση των ανθρώπων της περιοχής για την εξόρυξη πετρελαίου που σχεδιάζουν.

Η κοινωνία της περιοχής, βέβαια ήταν εντελώς απούσα από το ραντεβού, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τους έχει γυρίσει την πλάτη, αδιαφορώντας για τις «ενημερώσεις» τους, την ίδια στιγμή που οι ενημερώσεις του....

κινήματος τραβούν την προσοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Αντιθέτως, πολύ αισθητή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, με 15-20 ασφαλίτες και καμιά 20αριά Ο.Π.Κ.Ε, η οποία έρχεται σύσσωμη κάθε φορά που ενημερώνουν οι εταιρίες.

Αφού, λοιπόν πήγαμε έως εκεί, περιτριγυρισμένοι από εικονολήπτες, ασφαλίτες και Ο.Π.Κ.Ε, αποφασίσαμε να μείνουμε και να τους ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για την παρουσία τους στην Ήπειρο.

Στις επίμονες ερωτήσεις μας, χωρίς κάλυψη από τα μέσα φυσικά, αφού ακύρωσαν την εκδήλωση, μας απαντούσαν με αερολογίες για τη σημασία ύπαρξης του πετρελαίου, αφήνοντας ψευδώς να εννοηθεί ότι το πετρέλαιο που θα εξορυχθεί ανήκει στην κοινωνία και ότι θα χρησιμοποιηθεί άμεσα από αυτήν.

Ούτε λόγος για τα κέρδη των πολυεθνικών, για το ότι η Ελλάδα σχεδιάζεται να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, ούτε λόγος για την καταστροφή του περιβάλλοντος (ειδικά στην περίπτωση ατυχήματος βλ. Κόλπος Μεξικού) και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, με αντάλλαγμα μηδαμινές θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν για το πώς μπορούν να εξασφαλίσουν με σιγουριά την ορθή λειτουργία του έργου, όταν στις δικές τους επιχειρήσεις δολοφονήθηκαν πρόσφατα 4 εργάτες ενώ έχουν γίνει και πολλά ακόμα ατυχήματα, φάνηκαν ιδιαιτέρως «ευαίσθητοι» και «θιγμένοι», από τη θέση πάντοτε των στρατευμένων τεχνικών συμβούλων που προασπίζονται τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα αφήσουμε πουθενά ανενόχλητους τους υποστηρικτές των πετρελαίων να ποτίζουν τον κόσμο με ψέματα, εξυπηρετώντας έτσι το σχέδιο για αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

Ό,τι και να υπόσχονται, γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτήν την εξόρυξη, παρά μόνο το κεφάλαιο και τα κράτη.

Δεν απαντάμε στα ψευδοεπιστημονικά τους επιχειρήματα, γιατί δεν έχουμε λόγο στις αποφάσεις τους, γι’ αυτό το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποφασίζει για την ενέργεια με βάση τις ανάγκες της και για τη διαχείριση των όρων ζωής της.

Ενάντια στο φαντασιακό της αέναης ανάπτυξης και προόδου, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε στο πετσί μας δεκαετίες τώρα, εμείς προτάσσουμε την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία, ως τρόπο για να απεμπλακούμε από την καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...