Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Για αυτά τα συμφέροντα ΑΠΑΙΤΟΥΝ να Πολεμήσουμε!

Για τον Μαρινάκη και τους εφοπλιστές, το Λάτση, το Βαρδινογιάννη και την Energean oil gus θα ΣΚΟΤΩΘΟΥΜΕ;
 
Αυτοί Ελέγχουν τα ΜΜΕ και πουλάνε Πόλεμο!

Από το πρωί τα καθεστωτικά ΜΜΕ βγάζουν πολεμικά ανακοινωθέντα και τονίζουν με δραματικό τρόπο ότι θα λάβει χώρα σήμερα εκτάκτως Εθνικό Συμβούλιο....

Εξωτερικής Πολιτικής. 

Μια συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα ως αποτέλεσμα της έξαρσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού -που κάθε πλευρά τονίζει την προκλητικότητα και επιθετικότητα του "εθνικού εχθρού"- αλλά έχει συγκεκριμένα επίδικα:

ΑΟΖ - Ενεργειακά Κοιτάσματα - έλεγχος δρόμων ενέργειας/εμπορίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει ως αποτέλεσμα εμπρηστικών δηλώσεων και πολιτικών-στρατιωτικών κινήσεων, χωρίς να κρύβεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να σύρουν τους λαούς του Αιγαίου σε πόλεμο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελληνικής και Τουρκικής αστικής τάξης.

Υπερπτήσεις αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνδυάστηκαν και με αρκετές παραβιάσεις, την ημέρα που αφενός ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρισκόταν στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφετέρου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην στρατηγικής σημασίας Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου [σκοπός η μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου με την συμμετοχή και της Αιγύπτου, αλλά επίσης η Επιβολή νέου Συστήματος Ασφάλειας σε μια διευρυμένη περιοχή από τα Βαλκάνια έως της Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή].

Είχαν προηγηθεί οι ακραίες πολεμοκάπηλες δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ Αποστολάκη: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Μεσόγειο. Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ απείλησε εκ νέου την Ελληνοκυπριακή αστική πολιτική ηγεσία τονίζοντας ότι αν η Κύπρος "δεν σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες".

Από αυτό το εθνικιστικό κρεσέντο προκλήσεων δεν θα μπορούσε να λήψει ο ηγέτης της Ακροδεξιάς κυβερνητικής συνιστώσας. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αφού αρχικά έκανε λόγο για “τουρκικούς ψευτοτσαμπουκάδες“ ενώ αργότερα ανέφερε ότι «να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!».

Χωρίς να προχωρούμε σε λεπτομερή παρουσίαση των οικονομικών όρων του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού επιλέγουμε να παρουσιάσουμε τρία κείμενα, που ενδεικτικά αποκαλύπτουν ποιες μερίδες του ελληνικού κεφαλαίου εμπλέκονται σε όλα αυτά, ποιοι κερδίζουν και προσδοκούν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα.

 
Διαβάζουμε λοιπόν στο https://www.newmoney το κείμενο "Μαρινάκης: Έσπασε το φράγμα των 70 πλοίων ο στόλος του", του Μηνά Τσαμόπουλου

Πρόσφατα, έκλεισε συμφωνία για την αγορά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων τύπου aframax, η αξία των οποίων σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους φθάνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Όμιλος από τις αρχές του 2019 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νεότευκτα υπερδεξαμενόπλοια- VLCC. Το ναυπηγικό πρόγραμμα αφορά την κατασκευή τεσσάρων τέτοιου τύπου δεξαμενόπλοιων. Η συνολικής του αξίας υπολογίζεται στα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης προετοίμασε τη δυναμική του είσοδο στην αγορά της μεταφοράς υγροποιημένου αερίου μέσω της νέα εταιρεία του ναυτιλιακού του Ομίλου, την Capital Gas. Υπέγραψε "επιστολή προθέσεων" - letter of intend, με τα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries, για τη ναυπήγηση μέχρι και 10 LNG carriers. Η συνολική αξία του ναυπηγικού προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία προβλέπει σε πρώτο στάδιο τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων μεταφορικής ικανότητας 170.000 με 180.000 cbm τα οποία θα παραδοθούν το 2020 και το 2021. Περιλαμβάνει επίσης άλλες δύο option για τη ναυπήγηση 3+3 πλοίων. Το κόστος για την κατασκευή κάθε πλοίου υπολογίζεται από τους διεθνείς ναυλομεσιτικούς οίκους στα 184 εκατ. δολάρια.

Πως συνδέονται οι επιχειρηματικές βλέψεις του Β.Μαρινάκη με τις δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο;

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν οι ΗΠΑ λένε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, εννοούν ότι πρέπει να ενταθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. Και αναφέρονται στο φυσικό αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα που πιέζει δραματικά τους παραδοσιακούς προμηθευτές (Ρωσία, Ιράν, Σαουδική Αραβία), που διεκδικεί ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της Ευρωπαϊκής Αγοράς. 

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταφέρεται με πλοία (σημαντικό ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών) και μια από τις βασικές πύλες εισόδου του φιλοδοξεί να είναι η Αλεξανδρούπολη (για αυτό και η στρατηγική αναβάθμιση του Αιγαίου, που βεβαίως έχει πολύ περισσότερες προεκτάσεις).

Την δεύτερη παράμετρο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι η επεξεργασία πετρελαίου-φ.α. από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα γίνεται στην Αίγυπτο. Και πάλι με πλοία θα γίνεται η μεταφορά τους (τα σχέδια αγωγών έχουν οικονομικό-πολιτικό ρίσκο), με τους Έλληνες εφοπλιστές να τρέφουν τεράστιες προσδοκίες κερδών!

Κέρδη που προστατεύονται από το Σύνταγμα, είναι βουτηγμένα στον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, απαιτούν από την νεολαία να γίνει κρέας στα κανόνια για τα συμφέροντα τους. Το κείμενο που ακολουθεί μας δίνει μια εικόνα των μεγεθών του πλούτου που αναφερόμαστε.

Διαβάζουμε λοιπόν στο κείμενο "Αυτός είναι ο πιο ισχυρός εφοπλιστής στην Ελλάδα" στο fortunegreece.com:
Δυναμική παρουσία έχουν και φέτος οι Έλληνες εφοπλιστές στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλίας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Lloyds list για το 2018. Συνολικά 15 Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν να διακριθούν στη λίστα, αποτελώντας μάλιστα την πιο ισχυρή αριθμητικά ομάδα (14% των πρώτων 100 θέσεων)

Πιο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής και για το 2018 είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος κέρδισε δύο θέσεις από πέρυσι (ήταν όγδοος).

Με περισσότερα από 120 πλοία – φορτηγά, τάνκερ και γκαζάδικα – στον στόλο των τριών θυγατρικών του, ο όμιλος Angelicoussis Shipping Group είναι 100% ελληνικός με όλα του σχεδόν τα πλοία να είναι υπό ελληνική σημαία.

Είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
 
Συγκεκριμένα οι εξής Έλληνες εφοπλιστές διακρίθηκαν εφέτος στη λίστα:

(6) o Γιάννης Αγγελικούσης (Angelicoussis Shipping Group)
(12) ο Γιώργος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas)
(22) η Αγγελική Φράγκου (Navios)
(24) ο Πέτρος Παππάς (Star Bulk)
(25) ο Γιώργος Οικονόμου (TMS DryShips)
(26) ο Peter G. Λιβανός (GasLog)
(43) ο Θεόδωρος Βενιάμης (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών)
(51) Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare)
(59) ο Ευάγγελος Μαρινάκης (Capital Group)
(74) ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος (BIMCO)
(77) ο Νικόλας Τσάκος (TEN)
(78) ο Δημήτρης Φαφαλιός (Intercargo)
(80) ο Γιώργος Λογοθέτης (Libra Group)
(95) ο Πάνος Λασκαρίδης (Ecsa)
(96) η Δέσποινα Θεοδοσίου (Wista International).

Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές. Αλληλένδετα συμφέροντα έχουν και οι Έλληνες Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας (συχνά δρουν και στους δύο τομείς). Όπως θα δούμε και στο κείμενο που ακολουθεί τα κέρδη τους δεν πηγάζουν μόνο από τα βάθη του Αιγαίου, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ενεργειακά πλάνα στη Δυτική Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ. Διαβάζουμε:

Ρεκόρ παραγωγής από τα κοιτάσματα του Πρίνου
 
Με ρεκόρ δεκαετίας στην παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4.000 βαρέλια ημερησίως και το 1,5 εκατομμύρια βαρέλια σε ετήσια βάση, κλείνει το 2018.

Παράλληλα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, αναμένει τις άδειες για να προχωρήσει σε παραγωγή πετρελαίου από το Κατάκολο, ενώ προχωρά εντατικά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας:

-Το 2019 η Energean ξεκινά με την αναμενόμενη παράδοση στην παραγωγή της πρώτης γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον, το οποίο θα είναι το πρώτο κοίτασμα που δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.

-Θα ακολουθήσει η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ (Καρίς και Τανίν) καθώς και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της εταιρείας στο Μαυροβούνιο. Σημειώνεται ότι η Energean έχει προχωρήσει στην μίσθωση πέντε ακόμη θαλάσσιων περιοχών στο Ισραήλ όπου οι δυνητικοί πόροι εκτιμώνται σε 212 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

-Για τον Μάρτιο, είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τα στελέχη της εταιρείας εξέφρασαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, εφόσον οι όροι είναι ελκυστικοί. Στον ελληνικό χώρο, η Energean αναμένει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη των γεωτρήσεων στο Κατάκολο. Στα Ιωάννινα οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 20% ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους οικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τους όρους του Ελληνοτουρκικού Ανταγωνισμού.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ-ΣΚΟΤΩΘΕΙΣ! ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ...

Ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο αδίστακτες άρχουσες τάξεις που είναι ικανές να οδηγηθούν σε «θερμά» πολεμικά επεισόδια για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους.

Εμείς καλούμε τον λαό μας να αντισταθεί και να πρωταγωνιστήσει στην συγκρότηση ενός νέου Αντιπολεμικού Κινήματος.

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

Να διαλυθούν ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

Να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα από το εξωτερικό.

Ούτε ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και Μισθοφόρους Στρατιώτες.

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Κίνημα Μαζικό, Μέσα και Έξω από τον στρατό ενάντια στην κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας και των Μνημονίων, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...