Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«Ενεργοί Πολίτες Ηπείρου» – Νέα περιφερειακή παράταξη;

Στα σπάργανα, νέα περιφερειακή παράταξη στην Ήπειρο: Με πολύ αντιπετρέλαιο και… άλλα

Οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου» με πυρήνα την Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων με όνομα «Σώστε την Ήπειρο», συγκροτούν μια πρώτη ομάδα πολιτών που θα....

επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό σχήμα, με απώτερο στόχο να κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Με εκπροσώπηση και από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αυτοπαρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης, και έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο πλαίσιο προτάσεων, ιδεών και αρχών με τις οποίες καλεί τους πολίτες της Ηπείρου να πλαισιώσουν το εγχείρημα, ώστε αν ευοδώσει η προσπάθεια να κατέλθει στις εκλογές ένας συνδυασμός που θα είναι ανεξάρτητος από κόμματα και πραγματικά πολυσυλλεκτικός.

Βέβαια, το πρόσημο του συνόλου των όσων απαρτίζουν αυτή την πρώτη ομάδα, είναι σαφώς αριστερό, με συμμετοχή στελεχών της Λαϊκής Ενότητας.

Μέσα στην ιδρυτική βρίσκεται ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Πάνης από την Πρέβεζα, ο οποίος εξελέγη με το συνδυασμό της Όλγας Γεροβασίλη το 2014 αλλά αποχώρησε από την παράταξη, μετά την… ανατροπή της «Ανατροπής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ακροατήριο της συνέντευξης τύπου βρίσκονταν και ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος το 2010 εξελέγη ως επικεφαλής με την τότε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις

Από το πλαίσιο των μάλλον… ανεπεξέργαστων προγραμματικών αρχών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, προκύπτει κατ’ αρχάς η σαφής και έντονη αντίδραση στις διενεργούμενες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Αργύρης, εκπροσωπώντας το Νομό Ιωαννίνων, μίλησε για επιχειρούμενη «πετρελαιοποίηση» της Ηπείρου με την ανοχή ή τη σύμφωνη γνώμη της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής και όλων των δημοτικών αρχών των Ιωαννίνων πλην του Δήμου Ζαγορίου. Συνδέοντας το θέμα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, τόνισε πως μετά τα… «πράσινα, γαλαζοπράσινα και ροζ μνημόνια», για την Ήπειρο γράφεται αυτό τον καιρό, ένα «μαύρο μνημόνιο» που μυρίζει πετρέλαιο. Κάλεσε τους πολίτες να αντιταχθούν σε αυτά τα σχέδια των πολυεθνικών ομίλων και να γίνει η Ήπειρος οι Κανάριοι Νήσοι που έδιωξαν πριν από χρόνια την Repsol.

Από την Άρτα, το μέλος της ΛΑΕ, Μπάμπης Πεσλής δε διαφώνησε με το αντιπετρελαϊκό αφήγημα, ωστόσο προέταξε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο και τη χώρα, όπως είναι ο «Κλεισθένης», η μονοδιάστατη εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις του, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο κτλ.

O περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Πάνης, κάλεσε τους Ηπειρώτες να πάρουν όλοι μαζί ένα λευκό χαρτί και να τραβήξουν μια γραμμή, για να γράψουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, όπως συνέβη όταν οι προηγούμενοι παρέδωσαν σε μας. Ο κ. Πάνης δήλωσε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά όπως είπε, δεν είναι ενεργός στο συγκεκριμένο κίνημα. Τόνισε πάντως, πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη και να είναι παρούσα στις εκλογές.

Τέλος, ο γεωπόνος και αγρότης Βασίλης Μουσελίμης από τη Θεσπρωτία, περιέγραψε την ανεκμετάλλευτη δυναμική του πρωτογενούς τομέα για την Ήπειρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...