Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ο Γ. Μπαμπινιώτης απαντά στην κυβέρνηση για τα περί αναγνωρισμένης «Μακεδονικής» γλώσσας [βίντεο]

Το ψεύδος το οποίο εμπνεύστηκε ο πρώην Υπουργός Νίκος Κοτζιάς και συμφώνησε με τους συνομιλητές του, προ της υπογραφής της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφορικά με τη «Μακεδονική» γλώσσα, αξιοποιείται ως επιχείρημα όχι μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους Σκοπιανούς.

Στη ρηματική διακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων ενημερώνει επίσημα, την Αθήνα για την τροποποίηση του Συντάγματός της, όπως προέβλεπε η «Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η «Μακεδονική» γλώσσα αναφέρεται ως επίσημη....

γλώσσα των Σκοπίων, «όπως αναγνωρίστηκε από το Τρίτο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Τυποποίηση (Standardisation) των Γεωγραφικών Ονομάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1977, η οποία (σ.σ. γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των Νοτιοσλαβικών γλωσσών«.

Στο συνέδριο αυτό που επικαλέστηκε ξανά, το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη χώρα μας εκπροσωπούσε με εντολή της τότε κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η διαπραγμάτευση δεν αφορούσε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά ένα τυπικό θέμα: το πως θα μεταγράφονται τα γράμματα των διαφόρων αλφαβήτων από λατινικούς χαρακτήρες (Romanization). Η συζήτηση γύρω από το Κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί, ήταν ένα κομμάτι της συζήτησης.

Μιλώντας στη ΒΗΜΑ τηλεόραση, την Πέμπτη, ο πρώην Υπουργός και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, επανέλαβε πως πρόκειται για μια στρέβλωση της πραγματικότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης που χρησιμοποιείται στην επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της διαπραγμάτευσης με τους Σκοπιανούς. «Τεχνηέντως και ψευδώς ισχυρίζονται ότι αναγνωρίσαμε τότε τη «Μακεδονική» γλώσσα» σημείωσε για την κυβέρνηση.

Αυτό δε που τόνισε ο κ. Μπαμπιώτης ήταν πως γίνεται ενώ οι Σκοπιανοί στη ρηματική διακοίνωση, παραδέχονται ότι η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των Νοτιοσλαβικών γλωσσών, εμείς να αποδεχόμαστε με τόση ευκολία το αίτημά τους να βαφτιστεί η βουλγάρικης καταγωγής γλώσσα τους, ως Μακεδονική.




pbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...