Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Περιβαλλοντικό έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Περιβαλλοντικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο προσφέρει αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες, μοναδικά οικοσυστήματα, «δώρο» στα αρπαχτικά χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ)....

2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις» και έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

Ηδη συζητείται σε επίπεδο αρμόδιων Επιτροπών, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνοπτικά οι επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
  • Ο «πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού», που μαζί με τον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη, ανήκαν στην ιδιοκτησία του κράτους, προσδιορίζονται πλέον ως «κοινόχρηστα στοιχεία».
  • Ξεκαθαρίζεται ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα (άρθρο 31) απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.τ.λ. «στους ΟΤΑ α’ βαθμού και στις δημοτικές τους επιχειρήσεις», για «απλή χρήση», ακόμη και σε περιοχές NATURA! Οι ΟΤΑ α’ βαθμού μπορούν με τη σειρά τους να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση. «Σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος είναι ΟΤΑ α’ βαθμού, είναι, κατ’ εξαίρεση, δυνατή η περαιτέρω παραχώρηση προς τρίτους, με αντάλλαγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.
  • Στις «απλές χρήσεις» περιλαμβάνονται κάθε είδους «επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή άλλης συναφούς δραστηριότητας».
  • Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και των άλλων «κοινόχρηστων πραγμάτων» για την κατασκευή έργων (άρθρο 33). Επιτρέπονται πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατονομάζονται συγκεκριμένα. Μεταξύ αυτών προβλέπονται: Υποδομές για την εκτέλεση «συγκοινωνιών κάθε μορφής», εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κάθε συνοδό έργο για την παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Γίνεται ειδική αναφορά και στην παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, βραχονησίδων και για οτιδήποτε άλλο «εξυπηρετεί τη διείσδυση των ΑΠΕ».
  • Επιτρέπονται έργα σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» ή για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στον «συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο». Χώροι δηλαδή «φιλέτα» για αναπτυξιακά έργα του κεφαλαίου.
  • Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης σε όλα τα «κοινόχρηστα πράγματα» για την εκτέλεση, μεταξύ άλλων, έργων δικτύων τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (προφανώς από ΑΠΕ) ακόμα κι αν πρόκειται για αυθαίρετα έργα χωρίς αδειοδότηση!
  • Προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης έργων, που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28.7.2011 σε αιγιαλό, παραλία κ.λπ.
  • Νομιμοποιούνται αυθαίρετα έργα του «διεθνούς οδικού δικτύου» και φυσικά των ΑΠΕ, έργα δηλαδή πρώτης προτεραιότητας για το εγχώριο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο.
  • Επιτρέπεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας και των άλλων «κοινοχρήστων πραγμάτων» μεταξύ άλλων και για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος» (και εδώ χωράνε τα πάντα), «δημόσιας τάξης», «ασφάλειας» (άρθρο 35).
  • Επιτρέπεται το ξεπούλημα στο κεφάλαιο «της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας», ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για πλήθος έργων όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες (άρθ. 36).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...