Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Καταγγελία για περιστατικό βίας κατά του Μ. Μαραγκάκη από την ασφάλεια του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Λευκάδα

Ο Μιχάλης Μαραγκάκης μιλά στον Prisma 91,6 για το περιστατικό βίας από την ασφάλεια του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Λευκάδα

Καταγγέλλουμε την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη αστυνόμευση σε όλη την έκταση της πόλης της Λευκάδας την ημέρα επίσκεψης του Πρωθυπουργού Α. ΤΣΙΠΡΑ για τα εγκαίνια του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας την Κυριακή 12 Μαΐου....

Καταγγέλλουμε την τακτική των προληπτικών προσαγωγών, την αυταρχική απώθηση πολιτών και τη παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων όπως αυτά της ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τα περιστατικά καταστολής εναντίον κάποιων μελών μας την Κυριακή 12 Μάιου πριν και μετά την ειρηνική δράση μας «Ποδηλατάδα για τη Λευκάδα». 

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: 
Στις 10:30 πμ, μόλις έφτασε ο Μιχάλης ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ, εκπαιδευτικός και μέλος της Πρωτοβουλίας, στο Νοσοκομείο όπου περίμενε αλλά μέλη για να ανοίξουν το πανό της Πρωτοβουλίας το οποίο κρατούσε διπλωμένο μαζί του, τον σταμάτησε η ασφάλεια, του ζήτησε την ταυτότητα και τον πήγε αναγκαστικά στο Α.Τ για εξακρίβωση όπου τον κρατήσανε για μια ώρα.

Στη συνέχεια συμμετείχε στην ποδηλατάδα όπως είχε προγραμματιστεί, και μετά το τέλος της δράσης, χωρίς να κρατάει κάποιο πανό έφτασε στην κεντρική πλατεία, στην οποία βρισκόταν και ο πρωθυπουργός σε κάποιο μαγαζί. Εκεί αμέσως οι ασφαλίτες τον περικύκλωσαν και του ζήτησαν να φύγει.

Μετά την άρνηση του άρχισαν να τον σπρώχνουν και μόλις βάλανε τα χέρια τους στις μασχάλες του για να τον τραβήξουν, έκατσε με το βάρος του κάτω (μη βίαιη αντίσταση). Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τη πλατεία, σέρνοντας τον για αρκετά μέτρα. Τους δήλωσε ότι παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και αφού τον άφησαν σηκώθηκε και φώναξε δυνατά ενάντια στις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή.

Σε άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας που έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα τους απαγορεύτηκε «ευγενικά» να καθίσουν σε κάποιο μαγαζί της επιλογής τους, και επί της ουσίας υποχρεώθηκαν να κάτσουν σε συγκεκριμένο μαγαζί που τους υποδείχτηκε.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Μαραγκάκης έφυγε με τη συντροφιά των φίλων του και έκατσε για φαγητό στο εστιατόριο «Πάει καιρός» στη δυτική παραλία. Μόλις ήρθε το γκαρσόνι να παραγγείλουνε, ήρθαν και πέντε ασφαλίτες και τους ζήτησαν να φύγουνε όλοι από εκεί. Όταν αρνήθηκε προσπάθησαν να τον τραβήξουν και επειδή δεν τα κατάφεραν, ήρθε ο επικεφαλής ταξίαρχος και του ζήτησε να πάνε σε άλλο μαγαζί πιο μακριά. 

Συμφώνησε να πάνε στο εστιατόριο Μαργαρίτα αλλά καθ οδόν, οι ασφαλίτες που τους συνόδευαν με σπρωξίματα και απειλές, τους οδήγησαν και πάλι στην πλατεία με την διαβεβαίωση να κάτσουνε όπου θέλουνε για φαγητό. Μόλις καθίσανε όμως ήρθαν καινούριες διαταγές… αυτή τη φορά να φύγουνε από την πόλη!!!

Ήμασταν παρόντες σε εικόνες που προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας. 

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η αντιδημοκρατική-τρομοκρατική πρακτική απέναντι σε ενεργούς πολίτες οι όποιοι μοναδικό στόχο και μέλημα έχουν την προστασία του περιβάλλοντος (υποχρέωση και συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη) δεν είναι συμβατή με ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις ανθρώπινες ελευθερίες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ 

ΕΔΩ τo βίντεο της επίθεσης ασφαλιτών εναντίον μέλους της πρωτοβουλίας κατά των εξόρυξεων Λευκαδας Μιχάλη Μαραγκάκη.





Ο Μιχάλης Μαραγκάκης μιλά στον Prisma 91,6 για το περιστατικό βίας από την ασφάλεια του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Λευκάδα 

Το μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις Μιχάλης Μαραγκάκης, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μεταφέροντας την ενόχληση του για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν οι άνδρες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκάδα.

Όπως ανέφερε, ” η ομάδα είχε πάρει μία πρωτοβουλία για να ανοίξει ένα πανό ώστε να το δει ο πρωθυπουργός από μακριά, χωρίς να έχουν τη διάθεση να χαλάσουν την βιτρίνα της επίσκεψής του, με ένα μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις και πριν ακόμα γίνει κάποια προσπάθεια για να ανοιχτεί το πανό, επειδή ήμουνα γνωστός απωθήθηκε από τα μέλη της ασφάλειας της τοπικής αστυνομίας, μου ζητήθηκε εξακρίβωση στοιχείων και με πήγαν για μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα, ώστε να αποφευχθεί η προβολή του θέματος των εξορύξεων με το πανό.

Εμείς συνεχίσαμε μετά από μία ώρα και κάναμε την ποδηλατάδα και στο γυρισμό σκεφτήκαμε να περάσουμε από το κεντρικό δρόμο της Λευκάδας και την πλατεία για να μοιράσουμε κάποια φυλλάδια ενημέρωσης για τον κόσμο.

Εκεί αντιμετωπίσαμε εκτός από την αυστηρή αστυνόμευση και μία παραβίαση της απόφασης να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας με ελληνικό τρόπο χωρίς να ενοχλούμε κανέναν.

Όταν έφτασα στην πλατεία εγώ χωρίς πανό και προκηρύξεις, οι άνθρωποι της Ασφάλειας χειροδίκησαν απέναντί μου προσπαθώντας να με απομακρύνουν δια της βίας, εγώ αρκετά βαρύς έκατσα στο έδαφος και δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία και στο τέλος φώναξε ένα σύνθημα ότι εμείς παλεύουμε ενάντια στις εξορύξεις γιατί είναι μία τεράστια καταστροφή για ολόκληρο το Ιόνιο, αλλά και την ανθρωπότητα η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο.”

Σύμφωνα με τον κύριο Μαραγκάκη, αφού συμφώνησαν να φύγουν από την πλατεία, έκατσαν σε ένα παρακείμενο εστιατόριο για να φάνε και εκείνη τη στιγμή έρχονται πέντε άτομα της Ασφάλειας και ζήτησαν να απομακρυνθούμε, προσπαθώντας να το πράξουν με χρήση βίας.

“Εμείς μεταφερθήκαμε σε ένα άλλο εστιατόριο 500m πιο μακριά από τους χώρους που αστυνόμευαν και άλλη μία ομάδα της Ασφάλειας μας ωθεί προς την πλατεία που λίγο νωρίτερα μας είχαν διώξει.

Καθόμαστε σε ένα εστιατόριο και έρχονται νέες διαταγές από την ομάδα ασφαλείας του Πρωθυπουργού για να μας διώξουν έξω από την πόλη της Λευκάδας.

Μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε εκτός πόλεως και να μην καθίσουμε σε κανένα μαγαζί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτάκουστο, καθώς δεν βάζω ζήτημα μιας προσωπικής αντιπαλότητας και συμπεριφοράς απέναντι στο πρόσωπό μου, όμως θεωρώ ότι αυτή η τρομοκρατική πολιτική απέναντι σε ενεργούς πολίτες, μοναδικό στόχο έχει την καταστολή κάθε φωνής ενάντια στο μέλλον που διαγράφεται για τη Λευκάδα, ιόνιο και ήπειρο μέσα από τις εξορύξεις.

Με αυτές τις πολιτικές είναι σαν να στηρίζουμε τις πετρελαϊκές εταιρείες” ανέφερε.

Μάλιστα ο ίδιος είπε  ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκάδας και ζητήθηκε  να γίνει μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, μία διημερίδα με επιστήμονες που θα κληθούν να μιλήσουν, με τη συμμετοχή των ξενοδόχων, του Εμπορικού κόσμου, φορείς και ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας για  να πουν την άποψη και τη γνώμη τους, ώστε  να έχει η τοπική κοινωνία της Λευκάδας μία άποψη και θέση, δεν ζητήσαμε τίποτε άλλο, ούτε να γκρεμίσουμε καμία κυβέρνηση, ούτε να καταγγείλουμε κάποιον εκτός από τα παράπονα που έχουμε καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει όλη αυτή τη διαδικασία των συμβάσεων και παραχωρήσεων χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και τους πολίτες.”

Μάλιστα η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών ενάντια σε εξορύξεις έχουν ζήτηση από τους υποψηφίους να πάρουν μία θέση να πουν τη γνώμη τους, ή έστω να ανοίξουν το δρόμο της διαβούλευσης, να γίνει κουβέντα και να βγει ένα ολοκληρωτικό συμπέρασμα έστω και μετά τις δημοτικές εκλογές.

“Δεν εκβιάζουμε κανέναν, δεν έχουμε διάθεση να αποκαλύψουμε τυχόν εγκληματίες, θέλουμε όμως όλοι οι οποίοι δεν βοηθάνε σε μία κατάσταση να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις, δεν θέλουμε να τους αφήσουμε να εγκληματούν έστω και από άγνοια.

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι από άγνοια πιστεύουν ότι θα έχουν συμφέρον από την εξόρυξη των πετρελαίων, τόσο συμφέρον όσο είχαν στην Λιβύη, Συρία, Ουκρανία, την μεγαλύτερη χώρα με αποθέματα πετρελαίου Βενεζουέλα η οποία οδηγείται με ολοφάνερη διεθνή παρέμβαση σε εμφύλιο πόλεμο στο όνομα του ποιος θα ελέγξει τα πετρέλαια. ”

Σύμφωνα με τον κύριο Μαραγκάκη στην Ελλάδα ο ενεργειακός μας πλούτος είναι ο ήλιος, η θάλασσα, τα καθαρά νερά, η αλιεία, γεωργία, τουρισμός, τα ΠΟΠ προϊόντα που έχουμε.

Μάλιστα αναρωτήθηκε τι θα γίνουν όλα αυτά τα ΠΟΠ προϊόντα Ηπείρου σε περιοχές που πλέον θα αναπτύσσονται γεωτρήσεις, οι οποίες ανεξάρτητα από την καλή πρόθεση που θέλουν να δείξουν οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι ρυπογόνες από την φύση τους.

“Επίσης μην ξεχνάμε ότι το Ιόνιο είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη, καθώς ότι η σεισμική ενέργεια απελευθερώνεται στην περιοχή ανάμεσα στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο απελευθερώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ποια γεώτρηση θα αντέξει ένα σεισμό 7 ρίχτερ στα 4000 βάθος, χωρίς τραγικές συνέπειες και κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, όταν Μάλιστα σε συμβάσεις υπογράφεται ότι η πετρελαϊκή εταιρεία από φυσικές καταστροφές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα δεν φέρει καμία ευθύνη, λες και τους δώσαμε το λουκούμι στο στόμα κυριολεκτικά.”




ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...