Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ...αποκεφαλισμός του Κασιδιάρη για χάρη... των ανεμογεννητριών... Καλώς ήλθατε επενδυτές στο Πωγώνι

Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα στο Πωγώνι άνευ προηγουμένου. 

Πρώτα και κύρια με τη διαβόητη ΕΟΖ, αργότερα με το θέμα των ανεμογεννητριών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες που παραμένει μέχρι σήμερα στην....
 
επικαιρότητα και τέλος με την κύρωση δασικών χαρτών πριν την έναρξη του κτηματολογίου. 

Η περίοδος αυτή συμπίπτει, τυχαία (;) και με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας που κατ’ εφαρμογή των πολλαπλών μνημονίων, πέραν των διαφόρων περικοπών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης οδήγησαν σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις και φυσικά σε ιδιωτικοποιήσεις. 

Με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση, τις περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού της επαρχίας κι όχι μόνο, αναδείχτηκε ως κεντρικό ζητούμενο η προσέλκυση επενδυτών προς αναζήτηση εσόδων. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Πωγωνίου ακολούθησε την εύκολη και δοκιμασμένη λύση που ακολουθείται σε όλη τη χώρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Το "Αιολικό Πάρκο"

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η εικόνα που παρουσίαζε ο Κασιδιάρης, ύστερα απ’ τη διάνοιξη του δρόμου για τα "αιολικά πάρκα" Κασιδιάρης Ι και ΙΙ που έχουν εκμισθωθεί στην ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (σε διαδικασία απορρόφησης απ’ τη μητρική). 

Ως γνωστό το Α.Π. Κασιδιάρης ΙΙ, που περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο Πωγωνίου, θα ανεγερθεί στη θέση «Αγραχλαδιά – Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως – Διαβολορράχη – Τούρλα – Πρ. Ηλίας», εκτάσεως άνω των 5.300 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει (ύστερα απ’ την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων) 11 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 39,6 MW, με την πιο κοντινή (προς εμάς) Α/Γ, αυτή που θα τοποθετηθεί στην Θέση "Πέτρα Χάιδως", πάνω από τη Σιταριά και τη Στρατίνιστα. 

Επί τη ευκαιρία, ο θρύλος λέει ότι η θέση αυτή, οφείλει την ονομασία της στην καημένη τη Χάιδω η οποία γκρεμίστηκε απ' το βράχο κυνηγημένη απ' τους Τούρκους, μοναχή κι απελπισμένη. Πλέον τουλάχιστον δε θα 'ναι μόνη της. Θα 'χει για παρέα μια ανεμογεννήτρια...

Εικ. 1 Το "Αιολικό Πάρκο" Κασιδιάρης ΙΙ (με σταυρό η Α/Γ που θα εγκατασταθεί στη θέση Πέτρα Χάιδως)
Τα "αιολικά πάρκα" που μόνο πάρκα δεν είναι καθώς πρόκειται για βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας, αλλά ακούγονται καλύτερα έτσι στ' αυτιά, είναι το νέο φετίχ στην αγορά ενέργειας με μπίζνες δις. €. 

Και τι μπίζνα, επιδοτούμενη από εμάς με τις ευλογίες του κράτους και με εγγυημένο τζίρο αλλά αυτά θα τα δούμε αργότερα. 

Για την εγκατάστασή τους, λοιπόν, ακολουθήθηκε η γνωστή οδός: 
η ενημέρωση που έγινε στις τοπικές κοινότητες ήταν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη, οι κάτοικοι τσίμπησαν το τυράκι των "αντισταθμιστικών ωφελημάτων" αναλώνοντας την κουβέντα γύρω απ' αυτά και κάπως έτσι το θέμα ξεχάστηκε. 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πέρασε σε δεύτερη μοίρα και για άλλους λόγους, τόσο γιατί το φλέγον ζήτημα της περιοχής ήταν πρωτίστως οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες όσο και γιατί γύρω από το θέμα της αιολικής ενέργειας και γενικά των ΑΠΕ επικρατεί ένα είδος «άτυπης ομηρίας» μιας που οποιαδήποτε ένσταση και να διατυπώσει κάποιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες του τύπου «επιθυμείς το ρυπογόνο λιγνίτη», «ενδιαφέρεσαι για τα πουλιά και όχι για την ανάπτυξη της περιοχής» και άλλα τέτοια «απείρου κάλλους» (τώρα πως οι υπέρμαχοι της "πράσινης ανάπτυξης" τυγχάνει να είναι και υπέρμαχοι της εξόρυξης υδρογονανθράκων, είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο…). Και κάπου μέσα σου λες: 
«έλα μωρέ και τι ζημιά μπορεί να γίνει;.. στο κάτω-κάτω υπάρχουν κι οι περιβαλλοντικές μελέτες» 

Και όντως υπάρχουν.
Και όχι μόνο υπάρχουν αλλά τις επικαλούνταν φυσικά κι επί μονίμου βάσεως κι ο Δήμος Πωγωνίου λέγοντας (κυρίως όσον αφορά στις διαμαρτυρίες για τους υδρογονάνθρακες φυσικά) ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος κλπ

Τα ίδια αναφέρθηκαν και πριν ένα μήνα, όταν κατά τη διάρκεια του Zaravina Festival, τα Υπόγεια Ρεύματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις εξελίξεις στην περιοχή μας αναγκάζοντας την κα. Σοφία Τσέπα, σύμβουλο του δημάρχου, να ανέβει στη σκηνή προσχηματικά για να καλωσορίσει τον Δημήτρη Υφαντή, στην πραγματικότητα για να απαντήσει στο συγκρότημα επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα. 

Το αστείο είναι, για να μη πω το εξοργιστικό μιας που μάλλον μας περνάνε για ζώα, ότι ακριβώς πάνω από τη σκηνή, στον Κασιδιάρη, κείτονταν τόνοι μπάζων διάσπαρτοι απ’ τη διάνοιξη του δρόμου για τα "αιολικά πάρκα".  
Προφανώς η λαλίστατη κα. Τσέπα είτε δεν τα είχε δει, είτε ήταν κι αυτά «στα μέτρα» που έχει λάβει ο Δήμος Πωγωνίου…

Εικ. 2 Η πινελιά της ΑΝΕΜΟΣ στο τοπίο
Παρ' όλα αυτά, η Απόφαση της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, αναφέρει ρητά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Φορέας δηλαδή η ΑΝΕΜΟΣ καθώς και τις κυρώσεις απ΄ τη μη τήρησή τους. 

Αλλά όπως κάθε εταιρία που σέβεται τον εαυτό της (δηλαδή μοναχά το κέρδος) γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις Περιβαλλοντικές Μελέτες (που μάλλον για στάχτη στα μάτια γίνονται), μιας που κανένας δεν ελέγχει την τήρησή των όρων τους.  

Άλλωστε δεν πάει καιρός, που η-εν λόγω-εταιρεία πάλι, λόγω των παραλείψεων της, είχε προκαλέσει ζημιά στην πηγή που υδροδοτεί τη Λάβδανη, την Αρετή και το Μαζαράκι και είχε καταστήσει το νερό μη πόσιμο, γεμάτο λάσπες και βακτήρια 1. Εύκολα λοιπόν κάποιος θα αναρωτηθεί: 
«αν δε σέβονται τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους μπροστά στα μάτια μας (πριν ακόμα τοποθετηθούν οι Α/Γ), τι γίνεται με αυτά που δεν βλέπουμε;». Νομίζω δε χρειάζεται απάντηση…
Εικ. 3 Η τροποποιημένη ΑΕΠΟ, 4-5 "παραλείψεις" σε μία μόνο παράγραφο (κλικ για μεγέθυνση)

Τα περίφημα "αντισταθμιστικά οφέλη"

Καταρχήν και μόνο ο ορισμός προϊδεάζει. Επί της ουσίας πρόκειται για τα τριάκοντα αργύρια στις τοπικές κοινωνίες και αν τα "ζυγίσουμε", μιας που είναι αντισταθμιστικά, μοιάζουν με χάντρες και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς του Πωγωνίου. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη;
  • "Θα βρουν δουλειές εργασίας οι ντόπιοι": 
    5 θέσεις εργασίας φυλάκων. Μάλλον χτύπησε την πόρτα η ανάπτυξη στο Πωγώνι...

  • "Έσοδα από την ενοικίαση της γης": 
    Εκμίσθωση μιας τεράστιας έκτασης για περίπου 0,023€/τ.μ. (μη ξεχάσω και ‘γω να ζητήσω κανα στρεμματάκι απ’ το Δήμο, να πληρώνω 2€ το μήνα. Νομίζω δε θα μου το αρνηθεί ο κ. δήμαρχος, αναλογικά περισσότερα θα δώσω).

  • "Το 3% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας που κατανέμεται ως εξής: 
    1,7% υπέρ του Δήμου, 0,3% υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.) και 1% (μειώσεις στο ρεύμα) υπέρ των κατοίκων των κοινοτήτων που βρίσκονται τα αιολικά πάρκα" 2
    Καλά εδώ γίνεται πάρτι!!! Δημοπρασία εσόδων! Ακούς ό,τι ποσό θέλεις, ακριβώς γιατί δε ξέρουμε πόσο θα φυσήξει. Που αν φυσήξει και πολύ σταματούν κι οι Α/Γ, μη πάθουν καμία βλάβη! Όσο για τις μειώσεις, στο ρεύμα-όταν και εάν τις πάρουμε-ας τις συγκρίνουμε με αυτά που πληρώνουμε (πχ ΕΤΜΕΑΡ).

  • "Επιπλέον, το 1,7% του Δήμου θα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που θα εγκατασταθούν οι Α/Γ": χωρίς σχόλιο...
Συνολικά ο Δήμος Πωγωνίου εκτιμά ότι θα έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 500.000€ (για να φτάσει σε τέτοιο ποσό, θα πρέπει να ανέβουμε όλοι μαζί στον Κασιδιάρη να φυσάμε. 

Ας βολευτεί με τα μισά γιατί τα υπόλοιπα θα τα πάρει ο... ΑΝΕΜΟΣ). 

Βέβαια για να μην αδικούμε τελείως το δήμο, τα νούμερα βασίζονται στις εκτιμήσεις των "επενδυτών" για την ετήσια απόδοση του Α.Π. αλλά εδώ πρόκειται για μια κατάσταση win-win (που βολεύει και τους δύο). 

Γιατί όμως τόσο φουσκωμένες εκτιμήσεις; 

Πολύ απλά γιατί όσο πιο φουσκωμένα είναι τα νούμερα, τόσο καλύτερα για τη μετοχή της εταιρείας, μιας που το χρηματιστήριο δεν κοιτάει τι κάνεις αλλά το τι πρόκειται να κάνεις. 

Δηλαδή τι έργα έχεις στο χαρτοφυλάκιο σου υπό εκτέλεση και τι περιμένεις απ' αυτά. Υπόψη ότι η εισαγωγή της ΑΝΕΜΟΣ στο χρηματιστήριο, το 2014, ήταν η πρώτη ύστερα από 5 χρόνια που το ΧΑΑ έπνεε τα λοίσθια...3

Πάμε να δούμε και την "επένδυση" τώρα. Πάρτε ένα λογαριασμό ΔΕΗ και δείτε τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). Που πάει αυτό; Αποζημίωση στις εταιρείες που παράγουν ηλ. ενέργεια από ΑΠΕ 4. Πάμε παρακάτω, στην εγγυημένη πελατεία με την ευλογία του κράτους και τα παραμύθια περί φτηνού ρεύματος: 
η τιμή μονάδας της πωλούμενης ενέργειας (για τα Α.Π. στον Κασιδιάρη της ΑΝΕΜΟΣ) στον ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) θα είναι 98€/MWh (ή 0,098/KWh για σύγκριση) βάσει του ν.4414/2016 5 και της σύμβασης πώλησης 6, πόσο χρεώνει η ΔΕΗ (από 01.09.2019 και με αύξηση) την οικ. κατανάλωση έως 2000 KWh; 0,0946€/KWh 7!!! 

Ευτυχώς δηλαδή που το μερίδιο της αιολικής ενέργειας είναι ακόμα μικρό γιατί αν η ΔΕΗ δεν ισοφάριζε τη χασούρα, απ' τις άλλες μορφές ενέργειας, θα μας χρέωνε τη διπλάσια τιμή. Χώρια που πρέπει να καλύπτει και τη ζημιά απ' την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας -κάτω του κόστους- στους άλλους παρόχους, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων του ν.4336/2015 8. Και γιατί γίνεται αυτό; 

Γιατί είναι υποχρεωμένη να χάσει τους μισούς πελάτες της μέχρι τα τέλη του 2019 ώστε το μερίδιο της στην αγορά να μη ξεπερνάει το 50% (είχε το 85% το 2017), ειδάλλως θα έχει πρόστιμα 5% έως 10% του τζίρου της 9!!! Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, πάλι καλά που η αγορά... αυτορρυθμίζεται 10...

Συνοψίζοντας, έχουμε και λέμε: 
Άντληση κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά 11, άντληση κεφαλαίων από τραπεζικό δανεισμό με εξασφάλιση τις συμβάσεις πώλησης ενέργειας, επιδοτούμενη (από εμάς), εγγυημένη πελατεία, κερδοφόρα με τη σφραγίδα του Δημοσίου και με άρθρα στον τύπο να ζητούν ακόμα περισσότερες επιδοτήσεις 12!!! Τρομερό επιχειρηματικό ρίσκο... 

Αυτές είναι οι περίφημες "επενδύσεις" στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις ΑΠΕ, όπου το ίδιο το κράτος, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της Ε.Ε, λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, για να μας επιστρέφουν αυτοί μετά το 3% ως "αντισταθμιστικά οφέλη"...

Θα πει κάποιος: 
"αφού έτσι λειτουργεί η αγορά...", "απ' το τίποτα κάτι είναι κι αυτό..."κλπ. 

Εδώ όμως είναι το πρόβλημα. 

Ότι όλα εκχωρούνται αντί πινακίου φακής, με κανένα σεβασμό τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς εμάς τους ίδιους και 'μεις θα πρέπει να λέμε και από πάνω "ευχαριστώ" στους σωτήρες. Ε, μετά απ’ αυτό αρχίζει το άλλο τροπάρι:
δεν είστε υπέρ της προόδου ή είστε αριστεροί, οικολόγοι, λαϊκιστές ή «δεν είστε τίποτα και υπακούτε σε ξένα συμφέροντα», όπως εκστόμισε ο τοπικός «άρχοντας» της Ηπείρου κ. Καχριμάνης (που-αν κρίνω από τη συμπεριφορά του-πρέπει να πιστεύει ότι όντως είναι άρχοντας!..) σε διαμαρτυρόμενους πολίτες 13, 14 για να πάμε και στο άλλο ζήτημα, αυτό των υδρογονανθράκων και να δούμε ποιοι υπακούν σε ξένα συμφέροντα…

Εικ. 4 Ευτυχώς εμείς δεν είχαμε τόσες αντιρρήσεις...
Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Οι έρευνες στην περιοχή μας έχουν μακρά προϊστορία, με πιο πρόσφατη (αρχές της περασμένης δεκαετίας) την περίφημη γεώτρηση «Δήμητρα» στους Νεγράδες, όπου και διακόπηκε λόγω των έντονων πιέσεων και τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος. 

To 2014 κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Energean Oil & Gas, με τον ν.4300/2014 για το οικόπεδο "Ιωάννινα". 

Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017 ενεργοποιήθηκε σε κοινοπραξία με την Energean Oil, η ισπανική REPSOL η οποία αναλαμβάνει και τη διαχείριση εξαγοράζοντας το 60% της Energean στο "οικόπεδο". 

Ποια είναι όμως η ισπανική REPSOL που όλοι μας έχουμε ακουστά; 

Πρόκειται για μία, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, παράγοντας 700.000 βαρέλια ημερησίως. 

Αυτό που ίσως δεν έχουμε ακουστά αλλά όλοι φανταζόμαστε περίπου είναι ότι διατηρεί 120 θυγατρικές (offshore) σε φορολογικούς παραδείσους, είναι υπεύθυνη για σωρεία περιβαλλοντικών καταστροφών και κατηγορείται για παρεμβάσεις στην πολιτική διαφόρων κυβερνήσεων.

Μόνο τη διετία 2013-2015 θεωρήθηκε υπεύθυνη για 52 ατυχήματα και διαρροή 354 τόνων πετρελαίου παγκοσμίως ενώ κατηγορήθηκε επίσης από τη βολιβιανή κυβέρνηση για παράνομη εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα με παραποιημένα έγγραφα, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρων. 

Το βεβαρημένο μητρώο της εταιρίας δεν λήγει εδώ, αφού της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της Ισπανίας, καθώς και για στενές διασυνδέσεις με διεφθαρμένες κυβερνήσεις στη Γουατεμάλα, στο Ουζμπεκιστάν κ.α. 

Στο Περού απείλησε όχι μόνο την αυτοδιάθεση, αλλά και την ίδια την ύπαρξη των τοπικών κοινοτήτων των ιθαγενών, προωθούμενη στα εύθραυστα οικοσυστήματα του Αμαζονίου ενώ ανεπιθύμητη ήταν ακόμα και στην Ισπανία όταν και επιχείρησε να διεξάγει θαλάσσιες έρευνες στα Κανάρια Νησιά. 

Εκεί, η αυτόνομη κυβέρνηση, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, αναγκάστηκε να προκηρύξει δημοψήφισμα, το οποίο όμως απαγόρευσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης. 

Το γεγονός πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις πολιτών και, τρία χρόνια μετά, η εταιρία αποχαιρέτησε άπραγη τα Κανάρια Νησιά 15.

Την αποικιοκρατική της συμπεριφορά φρόντισε να τη δείξει με το καλημέρα και στην Ήπειρο:
Η εταιρία μας, η Repsol, έχει το δικαίωμα να προβεί σε γεωφυσικές έρευνες όπως προβλέπεται με τον ν. 4300/2014. Για τον σκοπό αυτό η εντολοδόχος εταιρία έχει την πρόθεση να εισέλθει προσωρινά στο ακίνητό σας... Οι εργασίες δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από δέκα μη διαδοχικές ημέρες εκτός ανωτέρας βίας...
Όταν κάτοικοι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας (επώνυμη καταγγελία) άρχισαν να αντιδρούν μιας που η εταιρεία προγραμμάτιζε εκρήξεις κοντά στη δεξαμενή νερού δίχως καν τη λήψη προστατευτικών μέτρων και κάλεσαν τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Αθήνα, η απάντησή που έλαβαν στο τέλος ήταν:
Χέστ...κα για το νερό σας...
Τα παραπάνω δεν είναι προϊόν έρευνας κάποιας αριστερής εφημερίδας ή περιοδικού οικολογίας, αλλά προκύπτουν από έρευνα (και εξαιρετική μάλιστα) της εφημερίδας "Δημοκρατία" που, φαντάζομαι θα συμφωνήσει κι ο ευέξαπτος κ. Περιφερειάρχης, μόνο επαναστατικότητα δεν τη διακρίνει 16...

Το δικαίωμα που επικαλείται η REPSOL απορρέει από τον ν.4001/2011 του - τότε - υπουργού περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου (θα τον θυμάστε απ' τη γνωστή υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ), που τροποποίησε τον ν.2289/1995 (περι υδρογονανθράκων) και με τον οποίο εναρμονίζονται όλες οι συμβάσεις παραχώρησης που κυρώνονται. 

Ο συγκεκριμένος "κύριος" λοιπόν (και οι υπόλοιποι φυσικά που ψήφισαν τον νόμο) προετοίμασαν το έδαφος για αυτό που ζούμε σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στη δυτ. Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη, όπου πιο συχνά ακούμε τον όρο "οικόπεδο" παρά τον όρο "περιφέρεια"! 

Οι άνθρωποι είναι μεσίτες και το λένε, ανερυθρίαστα! 

Ο - τροποποιημένος νόμος, λοιπόν, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, αν δεν είναι δυνατή η συμβατική κτήση, όπως επίσης και τη δραστική μείωση της φορολογίας από 40% που ήταν έως τότε σε 25% (όπου το 5% θα πηγαίνει στην Περιφέρεια) χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου. Ούτε λοιπόν τέλος επιτηδεύματος, ούτε προκαταβολή φόρου 100%, ούτε τίποτα... 
Ο έρ'μος ο μπακάλης να είναι καλά να τα πληρώνει.

Το Πωγώνι μέχρι σήμερα είχε γλιτώσει απ’ τα νύχια των πολυεθνικών και εξαιτίας αυτού είχε αναπτυχθεί αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα με μια παρθένα φυσική ομορφιά που δύσκολα συναντάται σε άλλα μέρη. 

Σε όλη την Ήπειρο υπάρχουν 27 περιοχές Natura, 2 εθνικοί δρυμοί, 3 εθνικά πάρκα, 2 Περιοχές Προστασίας, 1 υγρότοπος RAMSAR, 40 καταφύγια άγριας ζωής, 2 διατηρητέα μνημεία της φύσης, 44 τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 2 αισθητικά δάση, 30 βιότοποι CORINE, 5 σημαντικοί ποταμοί και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. 

Για του λόγου το αληθές μόνο η έκταση της κοινότητας της Ζαραβίνας είναι περιοχή Natura, βιότοπος CORINE και έχει 2 τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε όλη την Ήπειρο υπάρχει πολύ μεγάλος υδροφόρος ορίζοντας που υδροδοτεί ολόκληρη τη χώρα. 

Οποιαδήποτε αστοχία αν συμβεί θα αποβεί μοιραία τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υδροδότηση της πατρίδας μας και το χειρότερο:  
για τις έρευνες δεν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, περιβαλλοντική αδειοδότηση 17 και η προστασία του περιβάλλοντος ανατίθεται στην πετρελαϊκή εταιρεία!!!
Σα να βάζουμε το λύκο δηλαδή, να φυλάει τα πρόβατα! 

Σ' αυτή, λοιπόν, την περιοχή θα γίνουν 11.500 σεισμικές έρευνες και θα απαιτηθεί διάνοιξη ζωνών συνολικού μήκους 400 χλμ, ως επί το πλείστον, σε δασικές εκτάσεις όπου θα χρειαστεί να γίνει ολική αποψίλωση της βλάστησης σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης.

Και για όλα αυτά τι λένε οι εγχώριοι παράγοντες; O -κατά τ’ άλλα- συμπαθής Δήμαρχος Πωγωνίου όπως πάντα καθησυχαστικός: …ο Δήμος Πωγωνίου λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος… ή ...καθίστε πρώτα, βρε παιδιά, να δούμε τι υπάρχει και το ξανασυζητάμε 18… 

Από κοντά κι ο κ. Περιφερειάρχης που θέλει εναγωνίως να μάθει "τι κρύβει το έδαφος της περιοχής του". 

Δυστυχώς τόσο ο Δήμος Πωγωνίου όσο κι η Περιφέρεια δε θα αρκεστούν μόνο στη γνώση αν είναι αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα, χώρια που δε θα τους ρωτήσει και κανένας μετά λόγω "εθνικού συμφέροντος"... 

Κι όμως αφού δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί ο Δήμος Ζαγορίου αρνείται πεισματικά την παραχώρηση οποιασδήποτε έκτασης, είτε δημοτικής είτε δημόσιας, εντός των ορίων του και απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την κοινοπραξία 19;;; 

Γιατί συνεχώς τονίζουν ότι το Ζαγόρι έχει χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και δεν πρόκειται να επιτρέψει εξορύξεις και καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων του; Μήπως είναι τρελοί;
Απλούστατα, γιατί ο πλούτος του Ζαγορίου είναι υπέργειος και όχι υπόγειος. Όπως αντίστοιχα είναι και του Πωγωνίου, άσχετα της τουριστικής προβολής και υποδομής του. Και αν υπάρχει κάτι στο υπέδαφος που να αξίζει αυτό δεν είναι ο "μαύρος χρυσός" αλλά ο "χρυσός" των επόμενων δεκαετιών, το νερό μας.

H Ομοσπονδία μας

Την πιο αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η κώφωση που επικρατεί στην Ομοσπονδία Αδελφοτήτων κι Ενώσεων Πωγωνίου που τόσα χρόνια δεν συζήτησε πότε και κανένα από τα σοβαρά ζητήματα της περιοχής μας είτε στην Αθήνα είτε στα συνέδρια που γίνονται στον τόπο μας και κρύβεται πίσω από ψηφίσματα της Πανηπειρωτικής. 

Ενδεικτικά να ενημερώσω ότι κάθε χρόνο μαζευόμαστε (οι Αδελφότητες) σε κάποιο χωριό του Πωγωνίου να βαράμε παλαμάκια στους μονολόγους των τοπικών αρχόντων και πολιτικών, που ενίοτε ανταλλάσσουν και τιμητικές πλακέτες μεταξύ τους (καθώς και κάποιων γνωστών - ηλικιωμένων - εκδοτών, με - βασιλικότερες του βασιλέως - απόψεις, να μη λέμε και ονόματα) και όλως τυχαίως, δεν προλαβαίνει να γίνει ούτε κάποιος διάλογος ούτε φυσικά να απαντηθεί κάποιο ερώτημα. Άλλωστε έχουμε πιο σοβαρά θέματα στο τραπέζι... 

Πέρσι στην Μερόπη για παράδειγμα, ο αξιότιμος κ. Περιφερειάρχης μας ανέδειξε ως βασικό θέμα την… φέτα ΠΟΠ. 

Φέτος στην Κάτω Λάβδανη δεν αναδείχτηκε τίποτα γιατί κανένας δεν τους άκουγε (καλύτερα μάλλον). Λίγο πιο κάτω όμως έβλεπες κάτι ελικόπτερα, ασθενοφόρα κλπ στην περιοχή που γίνονται οι έρευνες... 

Παρεμπιπτόντως δε ξέρω και 'γω πόσα χωριά στη Λάκκα Πωγωνίου, είχαν θέμα με την υδροδότηση φέτος το καλοκαίρι! Στο Πωγώνι δεν είχαν νερό!!! Στο Πωγώνι που όπου κι αν σκάψεις, νερό θα βγάλεις. Τέλος πάντων. 

Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο άλλος "συγγενής δήμος" που τα 'χει παραχωρήσει όλα και απειλούσε κατοίκους του με απαλλοτριώσεις 14

Γιατί η μπίζνα τους θέλει όλους μαζί, η ισχύς εν τη ενώσει, δε λένε;! 

Βέβαια να μη ξεχάσω να παραλείψω ότι σε όποια διοργάνωση του Δήμου Πωγωνίου (ακόμα και σ’ αυτή της Ομοσπονδίας!!!) έτυχε να παρευρεθώ το καλοκαίρι, δέσποζε παντού ως χορηγός η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα "αιολικά πάρκα"… Τι να πει κανείς;! 

Όταν άλλες ομοσπονδίες αναλαμβάνουν δράσεις, εμείς να έχουμε καταντήσει ο φτωχός συγγενής δήμου, περιφέρειας & επιχειρηματικών ομίλων με αποκλειστικό σκοπό να τιμούμε την παράδοση (συνευρέσεις στο Χίλτον, κλαρίνα, κατανάλωση τσίπουρου κλπ).

Εικ. 5 Όταν χορηγούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για να θάβουμε καλύτερα τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις...

Στο Μάρκετινγκ θα το λέγαμε, σαν κίνηση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (για να παραλείπουν ευκολότερα ένα άλλο σκέλος της, το περιβαλλοντικό). Φυσικά η Ομοσπονδία ανταπέδωσε: 
ομιλητής ήταν και κάποιος απ’ την εταιρεία (μου διαφεύγει η ιδιότητά του) να μας μιλήσει για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας (λες και δεν τα ξέραμε και περιμέναμε έμμισθο υπάλληλο της εταιρείας να μας ενημερώσει)!!!

Αυτή είναι η κατάσταση στο πολύπαθο και ρημαγμένο Πωγώνι, που δε διδάχτηκε απ' την ιστορία του. Που μια ζωή ήταν εγκαταλελειμμένο απ΄όλους και όλοι το θυμούνταν κάθε 28η Οκτωβρίου. 

Που και πολύπαθο ήταν και ρημαγμένο θα παραμείνει, αν συνεχιστεί η υποκρισία να κλείνουμε τα μάτια σα να μη τρέχει τίποτα. 

Και την ευθύνη, την έχουμε όλοι μας, όχι μόνο οι τοπικοί φορείς αλλά και εμείς οι ίδιοι ως Αδελφότητες, Ενώσεις, πολίτες αυτής τη χώρας τόσο για τις επιλογές μας όσο και -κυρίως- για την αδιαφορία μας. 

Είτε λοιπόν θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας κι αποκομμένοι απ' ότι συμβαίνει γύρω μας με τα γνωστά αποτελέσματα, είτε θα συντονιστούμε ώστε ο τόπος που παραλάβαμε απ' τους προγόνους μας να αποδοθεί καλύτερος στις επόμενες γενιές. 

Και κάτι ακόμα για όσους δεν το γνωρίζουν: 
o Δήμος Ζαγορίου αρχικά είχε λάβει θετική απόφαση για τις έρευνες στην περιοχή του και ύστερα από μαζικές αντιδράσεις, άλλαξε τη στάση του. 

Γιατί αν η αντίδραση είναι καθολική, καμιά δημοτική αρχή δε μπορεί να μη τη λάβει υπόψη. 

Γιατί κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται...

Μπότσιος Αλέξανδρος,
Λογιστής, Ταμίας ΔΣ Αδελφότητας Ζαραβίνας

Παραπομπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...