Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Η αποχή πονοκέφαλος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εφιάλτης για τα μικρά κόμματα

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαφωνούν σχεδόν σε όλα, συμφωνούν όμως σε ένα: 
Ότι οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι «άδειες».

Η ανησυχία ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν τις παραλίες ή δεν θα προσέλθουν στις κάλπες διότι τα....
 

αποτελέσματα είναι λίγο - πολύ προδιαγεγραμμένα μετά τη νίκη της ΝΔ με προβάδισμα 9,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι διάχυτη τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Κουμουνδούρου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαφωνούν σχεδόν σε όλα, συμφωνούν όμως σε ένα: 
Ότι οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι «άδειες». Βέβαια μόνο από ένα θαύμα μπορεί να υπάρξει ανατροπή. Κρίσιμα στοιχήματα όμως έχουν και τα δυο κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να κερδηθούν ή να χαθούν από το ποσοστό της αποχής.

Εκτός από τους μονομάχους, επιτακτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μικρά κόμματα, διότι η αποχή σε αυτά μπορεί να αποβεί μοιραία. Ενώ εμφανίζουν τώρα δυναμική εισόδου στη Βουλή - ότι, δηλαδή, μπορούν να πιάσουν το 3% που είναι το όριο- κινδυνεύουν να μείνουν εκτός για κάποιες εκατοντάδες ψήφους.

Ήταν εξαρχής προβληματική η 7η Ιουλίου που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή για μια ακόμη εβδομάδα και να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως ρυθμίσεις - «δώρα» σε ημέτερους. 

Το καλοκαίρι που μπήκε μαζί με τους μικρούς καύσωνες, οι άδειες που άρχισαν και το σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που απασχολείται στον τουρισμό που δεν προσφέρει την άνεση για μετακινήσεις στις εκλογικές περιφέρειες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που πριμοδοτούν την αποχή.

Γυναίκες και νέοι

Οι γυναίκες και νέοι κατέχουν την πρωτιά σε αυτούς που θα επιλέξουν την αποχή, όπως επίσης και στους αναποφάσιστους, όπως επισημαίνει ο Θωμάς Γεράκης της Marc.

Με βάση τη δημοσκόπηση της Marc που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 την Δευτέρα, από το 35% που θα ψήφιζε ΝΔ ένα 15,8% δεν θα πάει να ψηφίσει, όπως δήλωσε. Αυτό μπορεί να της στοιχίσει ακόμη και την αυτοδυναμία ή να την κάνει οριακή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλει ελεύθερα τα χέρια του για να κυβερνήσει. Υπήρξαν παραδείγματα δημάρχων και άλλων κομμάτων που ήταν σίγουροι για τον β' γύρο, οι ψηφοφόροι τους επαναπαύτηκαν και κέρδισε ο δεύτερος (Καλαμαριά, Ηλιούπολη κλπ).


Η αλαζονεία υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ που για να «ντοπάρουν» το ακροατήριο των εκλογικών τους περιφερειών, δηλώνουν ότι το κόμμα θα βγάλει 160 έδρες, προκαλούν ενόχληση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Σκληρό δίλημμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ένα ακόμη πιο πολύ σκληρό δίλημμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Γιάννη Πρετεντέρη, στο Θέμα 104,6.
«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα» συνέχισε. «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσους προεξοφλούν την εκλογική νίκη της ΝΔ, τους συστήνει να είναι πολύ επιφυλακτικοί και καλεί τους πολίτες σε μαζική προσέλευση στις κάλπες.

Μάχη κατά της αποχής δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων στις νεαρές ηλικίες όπως και στις γυναίκες. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποχής» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ότι από το 24,4% που δήλωσε ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% απάντησε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει στις 7 Ιουλίου. 

Αυτό εάν επιβεβαιωθεί μπορεί να του ανακόψει την αύξηση στο ποσοστό του που καταγράφεται σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντίπαλο και την απογοήτευση που μπορεί να αισθάνονται κάποιοι ψηφοφόροι του από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οπότε μπορεί να δείξουν απροθυμία να πάνε να ψηφίσουν.

Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ φαίνεται ότι θα έχουν τις μικρότερες απώλειες. Από το 6,9% που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ μόνο το 1% απάντησε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Κάτι ανάλογο δήλωσε ότι θα κάνει το 2,2% του 5,1% του ΚΚΕ.

Μικρά κόμματα

Συναγερμός έχει σημάνει στο κόμμα του Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη που καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κομμάτων, σε ψηφοφόρους που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Είναι αρκετοί νέοι στο ακροατήριο του. Από το 3,2% που δήλωσε στη δημοσκόπηση της Marc ότι θα ψηφίσει την ΜέΡΑ25 το 9,4% απάντησε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Μπορεί να ξαναζήσει τον εφιάλτη των ευρωεκλογών όταν για λίγες εκατοντάδες ψήφους δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή. «Μην τους κάνεις δώρο την αποχή σου» είναι το σύνθημα του Βαρουφάκη σε προεκλογικό σποτ που βγήκε στον αέρα.

Ακολουθεί η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου στην οποία από το 3,2% που δήλωσε ότι θα την ψηφίσει, ένα 4,23% απάντησε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την Χρυσή Αυγή στην οποία δήλωσε ότι θα απέχει το 4,2% του 3,2% που καταγράφηκε στην έρευνα.

Η αποχή τελικά κανένα κόμμα δεν οφελεί. 


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...