Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Πριν ακόμη… γεννηθεί βάπτισε «Νέα Μακεδονία» το γειτονικό κρατίδιο

«ΝΟΝΟΣ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!

- Η κρυφή διπλωματία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπούμερανγκ για την χώρα μας

- Οι άστοχες δηλώσεις Κοτζιά για την άρση του εμπολέμου, «φουντώνουν» τις ανιστόρητες διεκδικήσεις των γειτόνων μας...

• Σε περίοδο αλλαγών και ανατροπών εξελίσσεται με το «καλημέρα» το 2018 στα εθνικά  θέματα, με την Ελληνική Κυβέρνηση, για ανεξήγητους μεν, επιζήμιους όμως λόγους, να επιχειρεί να κλείσει ζητήματα που ναι μεν βρίσκονται σε εκκρεμότητα για είκοσι και πλέον χρόνια, ωστόσο καμιά  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε υποκύψει σε έξωθεν πιέσεις για λύσεις σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων.
 

Στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και τα ανοικτά ελληνοαλβανικά ζητήματα.  Το μεν πρώτο άνοιξε εξαιτίας της επιθυμίας του γειτονικού κρατιδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μετά από τις πιέσεις και παροτρύνσεις των ΗΠΑ να βρεθεί λύση. Το δεύτερο άνοιξε με τις εντελώς άστοχες και ανιστόρητες δηλώσεις του περί  «άρσης του εμπολέμου», ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς!
 
Συζητούν στα «κρυφά»!
 
Το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις, είναι οι καταγγελίες που γίνονται για «κρυφή διπλωματία» εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και η υπαναχώρηση από την εθνική γραμμή που τηρούσαν επί χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς με τη στάση της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβεβαιώνει όλους εκείνους που σημειώνουν ότι και στα εθνικά θέματα συμπεριφέρεται με λογική «εσωτερικής κατανάλωσης» και σε κάθε περίπτωση η Ελληνική διπλωματία είναι κατώτερη των περιστάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε τριτοκοσμικά κρατίδια να επιβάλλουν τις θέσεις τους, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να επιχειρούν να υπαγορεύσουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
 
Αποκάλυψη εξ Αλβανίας!
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή γνωστοποίηση από αλβανική ιστοσελίδα, του ονόματος των Σκοπίων που βρίσκεται στο τραπέζι των – κρυφών- διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, που είναι το «Νέα Μακεδονία», είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου. Μαζί με το όνομα, έδωσε στη δημοσιότητα και άλλες λεπτομέρειες, που αν μη τι άλλο δείχνουν ναι μεν ότι η Αλβανία δια του συγκεκριμένου μέσου, εκτελεί χρέη «νονού» του κρατιδίου, ωστόσο φαίνεται ότι έχει πολύ καλή πληροφόρηση και πάντως καλύτερη από τα ελληνικά κόμματα και την ελληνική κοινή γνώμη!
 
skopia
Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν αποπροσανατολιστική, καθώς αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και υποστήριξε ότι εκ του πονηρού ανακινείται θέμα ονοματολογικού, για να καταλήξει: «Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που "καιγόμαστε"». Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό». Τοποθέτηση δηλαδή που δεν απορρίπτει επί της ουσίας το ενδεχόμενο το «Νέα Μακεδονία» να βρίσκεται όντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατηγορηματική διάψευση δεν υπήρξε ωστόσο ούτε από την Κυβέρνηση των Σκοπίων, με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό, να περιορίζεται απλά να δηλώσει ότι είναι «εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις».
 
Ανάβει «φωτιές» η άρση του εμπολέμου
 
Εξίσου όμως ανεύθυνη, επικίνδυνη, ανιστόρητη και επιπόλαια αποδεικνύεται η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά περί άρσης του εμπολέμου με την Αλβανία, θέμα που όπως φαίνεται είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουσάτι στην Κρήτη.  Αν η δήλωση αυτή    τελικά γίνει πράξη, ο κ. Κοτζιάς και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «σβήνουν» με μια μονοκονδυλιά το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, όπως άλλωστε επιχειρούν να κάνουν και με το Σκοπιανό. Ωστόσο και μόνο η δημόσια αναφορά στο ενδεχόμενο άρσης του εμπολέμου, ήταν αρκετή στους Αλβανούς να αρχίσουν να θέτουν αιτήματα και να εγείρουν απαιτήσεις με πρώτο το «τσάμικο ζήτημα», μη διστάζοντας ωστόσο να βάλλουν στο «τραπέζι» με κομψό τρόπο και  
θέματα… συνόρων!
 
Οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση  της Κρήτης, σε συνθήκες απόλυτης μυστικής διπλωματίας, έγινε σημαντική πρόοδος στο θέμα της άρσης του εμπολέμου, μπαίνοντας στη συνέχεια αμέσως στις αλβανικές διεκδικήσεις, με την πρώτη δέσμη να αποτελεί αυτό των περιουσιών των «Τσάμηδων»!  Στο «πακέτο» περιέλαβε τα κοιμητήρια των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών, τη θαλάσσια ζώνη, αλλά και θέματα διευκόλυνσης των Αλβανών που επισκέπτονται την Ελλάδα, όπως η αναγνώριση των αδειών οδήγησης!
 
Στην «ατζέντα» και τα σύνορα!
 
Ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε η αναφορά του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Μπουσάτι στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, θέμα που για πρώτη φορά τουλάχιστον τίθεται δημόσια. Ο Μπουσάτι- την ώρα που η Αλβανία είναι απολογούμενη για το διάτρητο των συνόρων της από κάθε λογής εγκληματικό στοιχείο- έθεσε ζήτημα καθορισμού «κανόνων», χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις. «Αν η Αλβανία επιμένει να θέτει ζήτημα συνόρων με οποιαδήποτε μορφή έναντι της Ελλάδος και η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει θέμα επέκτασης των συνόρων της μέχρι το Γενούσο ποταμό», σχολίαζαν χθες κύκλοι βορειοηπειρωτών, εκφράζοντας την οργή τους αφενός για την ανυπαρξία της Ελληνικής Διπλωματίας και αφετέρου για την προκλητικότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία θέτουν θέματα οι Αλβανοί.
 
Στην Κορυτσά τα νεότερα
 
Οι δηλώσεις Κοτζιά και Μπουσάτι, αν και έγιναν με διαφορά λίγων ημερών, ωστόσο εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν σε δέκα περίπου μέρες στη νέα συνάντηση που θα έχουν (19-21 Ιανουαρίου) στην Κορυτσά, όπου ενδέχεται- και αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιληφθεί που οδηγεί το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με τη στάση της- να βρεθεί η πατρίδα μας προ οδυνηρών εκπλήξεων.
 
Και … μαθήματα διπλωματίας
 
Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξέθεσε τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά- κάνοντας έμμεσα και μαθήματα διπλωματίας-  λέγοντας ότι στη συνάντηση της Κρήτης σημειώθηκε κάποια πρόοδος, που όμως δεν είναι τελική, προσθέτοντας ότι «σε  καμία χώρα δεν έχω δει ότι τα κομμάτια της διερευνητικής εργασίας να κοινοποιούνται και να εξηγούν τη στρατηγική και την τακτική που ακολουθούν». Αυτά βέβαια ισχύουν για χώρες με ισχυρή διπλωματία, ακόμη για την τριτοκοσμική Αλβανία και όχι φυσικά για χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία η ιδεοληψία του κάθε Υπουργού του επιτρέπει να καταφεύγει σε δημόσιες δηλώσεις που υπονομεύει εθνικές θέσεις δεκαετιών.
 
Ο Ερντογάν εξοπλίζει την Αλβανία!
 
Την ίδια περίοδο πάντως που ο κ. Κοτζιάς υπόσχεται κατάργηση του εμπολέμου και η Αλβανία ετοιμάζεται να το υποδεχθεί με ενθουσιασμό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν- αγνοώντας και τις πρόθυμες εξυπηρετήσεις που του κάνει ο Αλέξης Τσίπρας- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει δωρεάν στρατιωτικό υλικό στην Αλβανία και στο Κόσοβο. Τους κάλεσε μάλιστα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους και μετά να ενταχθούν στην Ε.Ε.!
 
Αν κάτι  λένε όλα αυτά στους συγκυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...