Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μελέτη | Οι ηλεκτρικές κουβέρτες αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής...

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες σας ζεσταίνουν το χειμώνα και εξοικονομούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 
 
Είναι όμως ασφαλείς; Δυστυχώς όχι, λέει μια πρόσφατη μελέτη, ειδικά αν είστε έγκυος

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες και πολλές άλλες περιβαλλοντικές πηγές, όπως οι ηλεκτρικές γραμμές, οι ασύρματες συσκευές και τα δίκτυα, παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF), που ονομάζονται μη ιονίζουσες ακτινοβολίες....
 
Η υψηλή έκθεση σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής,
σύμφωνα με τη μελέτη του Kaiser Permanente που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας από μαγνητικά πεδία σε 913 έγκυες γυναίκες ζητώντας τους να φορούν μια μικρή συσκευή παρακολούθησης μαγνητικού πεδίου (MF), ενώ καταγράφουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους.
 
Μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες, οι ερευνητές εξέτασαν το ποσοστό των αποβολών μετά την ταξινόμηση των συμμετεχόντων είτε σε επίπεδο χαμηλής είτε σε υψηλό επίπεδο έκθεσης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, με την ομάδα "χαμηλών" να αποτελείται από γυναίκες που αντιμετώπιζαν έκθεση μικρότερη από 2,5 mG.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα υψηλότερης έκθεσης είχαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες στη χαμηλή ομάδα. Περίπου 24 τοις εκατό είχαν αποβάλει στην ομάδα υψηλότερης έκθεσης, ενώ το 10 τοις εκατό στο άλλο, σύμφωνα με την μελέτη.

Το ποσοστό αποβολής στην ομάδα υψηλότερης έκθεσης ήταν επίσης υψηλότερο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, που είναι περίπου 10 έως 15 τοις εκατό.

"Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα MF κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Τέσσερις άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της υψηλής έκθεσης στο MF και του κινδύνου αποβολής υποστηρίζουν επίσης αυτό το εύρημα ", ανέφερε.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλού επιπέδου έχει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αν και σημειώνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

"Το συνολικό βάρος των στοιχείων δείχνει ότι η έκθεση σε μαγνητικά πεδία σε τυπικά περιβαλλοντικά επίπεδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο οποιουδήποτε αρνητικού αποτελέσματος, όπως αυθόρμητες αμβλώσεις, δυσπλασίες, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και συγγενείς ασθένειες", ανέφερε.

Αν και δεν έχει βρεθεί οριστικός συσχετισμός μεταξύ των ELF και των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορούν να εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ανάλογα με την ένταση θέρμανσης.
 
Μια έρευνα του 2012 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κορέας έδειξε ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες θα μπορούσαν να εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ELF. Το υπουργείο διαπίστωσε ότι η αύξηση της έντασης θέρμανσης των ηλεκτρικών κουβερτών προκαλεί εκπομπές στο τριπλάσιο.

Η έρευνα σε επτά τύπους ηλεκτρικών κουβερτών που πωλούνται στην αγορά έδειξε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κορυφώθηκαν στα 71,1 milliGauss όταν η ένταση της θέρμανσης ήταν υψηλή σε σύγκριση με τα 23,3 mG σε χαμηλά επίπεδα.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης 90% ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε απόσταση 10 εκατοστών από την ηλεκτρική κουβέρτα, ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο συνιστά προσοχή στη χρήση ηλεκτρικών κουβερτών σε υψηλό επίπεδο έντασης ενώ τόνισε ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες που έχουν εγκριθεί από τις κρατικές υπηρεσίες φέρουν διακριτικά πιστοποίησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...