Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Θάνατος στην Ήπειρο: το οικοσύστημα τινάζεται στον αέρα

Hieraaetus pennatus (Γερακαετός): Το είδος αναμένεται να φωλιάζει στις αγροτοδασικές περιοχές που απαντώνται σε πολλά σημεία της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης περιοχής. 

Εκτιμάται ότι μπορεί να υποστεί κάποιες δυνητικές επιπτώσεις από όχληση στην φάση αναπαραγωγής του λόγω των εκρήξεων, της αποψίλωσης της βλάστησης (ιδιαίτερα των μεγάλων δέντρων όπου φωλιάζει) και από την τακτική χρήση ελικοπτέρων και τη δημιουργία χώρων προσωρινής στάθμευσης ελικοπτέρων (helipads)....

Για το λόγο αυτό προτείνονται κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα κατάλληλα ενδιαιτήματα (αγροτοδασικές εκτάσεις), την περίοδο αναπαραγωγής του είδους για την μείωση των επιπτώσεων αυτών.(«Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης – Χερσαία Σεισμική Έρευνα στην περιοχή «Ιωάννινα» της περιφέρειας Ηπείρου» σελ. 148-9…)

Τρομερή η διαταραχή στο ζωικό κόσμο, εκεί που ο παραμικρός ξένος θόρυβος και η κοπή των δέντρων, αποδιώχνει τα πάσης φύσεως ζώα, τα στερεί από τροφή και κατοικία και μπλοκάρει την αναπαραγωγική τους ικανότητα. 

Αετοί, γεράκια, δρυοκολάπτες, γίδια, χελώνες, λύκοι, εκατομμύρια, μικρά και μεγάλα ζωντανά θα πεθάνουν, θα ευνουχιστούν ή θα αποβληθούν από το φυσικό τους περιβάλλον. 

Η Ήπειρος δεν θα είναι πια η ίδια…

Οι μαγικοί ήχοι από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά και όλων των σπουδαίων μουσικών της Ηπείρου δεν ταιριάζουν με τους θορύβους από τα ελικόπτερα, τα γεωτρύπανα, τα ηλεκτρικά πριόνια, τις εκρήξεις και τους δονητές που προκαλούν σεισμούς και παραμορφώνουν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα της Ηπείρου. (φωτο Στ. Ελληνιάδης)

Οι πιο ευαίσθητοι και καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες για τη συμφορά που περνάει πάνοπλη, με ελικόπτερα, δονητές, φουρνέλα, χημικά και μπράβους, το κατώφλι της Ηπείρου, ξεσηκώθηκαν και προσπαθούν να ακουστεί η φωνή τους. 

Οι 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαφανισμένοι! 

Οι δήμαρχοι, είτε υποταγμένοι στη μοίρα της περιφέρειας είτε ανίκανοι να σηκώσουν το βάρος της άμυνας, στέκουν αμήχανοι μπροστά στην προέλαση των βαρβάρων. 

Ο περιφερειάρχης, ως το κατ’ εξοχήν βαποράκι της κεντρικής εξουσίας, νίπτει τας χείρας του μπροστά στην «αξιοποίηση» και τις οδηγίες των μνημονιακών κομμάτων που υπηρετεί. 

Αγαναχτισμένοι οι πολίτες, αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ή θεωρούσε δικούς του όλα τα χρόνια που ήταν μπροστάρης στους αγώνες ενάντια στις πολιτικές της λεηλασίας, φώναζαν εν χορώ στο κέντρο των Ιωαννίνων, αφού είχαν μάταια αναζητήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κρύβονται, το σύνθημα: Πού είναι οι Συριζαίοι, αυτοί οι αρουραίοι;


Διαβάζοντας το «Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης – Χερσαία Σεισμική Έρευνα στην περιοχή «Ιωάννινα» της περιφέρειας Ηπείρου» παθαίνεις εγκεφαλικό. 

Μέσα σε 304 σελίδες εκτυλίσσεται, όσο κι αν είναι «επιστημονικά» φιλτραρισμένο, ένα σενάριο –προς άμεση υλοποίηση- τρόμου και απελπισίας για κάθε συνετό άνθρωπο, που αγαπάει την πατρίδα του, που σέβεται την ιστορία της και θαυμάζει και λατρεύει τη φύση και τον πολιτισμό της, που αρρωσταίνει όταν συνειδητοποιεί ότι προωθούνται για να εφαρμοστούν σχέδια που θα αλλοιώσουν και θα καταστρέψουν αμετάκλητα αυτό που αποτελεί την Ελλάδα, αυτό που είναι η Ελλάδα. 

Σχέδια που θα μετατρέψουν τους Έλληνες σε υπηρέτες, δούλους αυτών των σχεδίων, με εξαγορές, δολώματα, απειλές και τρομοκρατία (τύπου Σκουριών και πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα), ή σε απειλούμενα «στοιχεία», σαν να είναι και οι άνθρωποι μέρος της «ορνιθοπανίδας».

Ποτέ ξανά η φύση, το περιβάλλον, το τοπίο, ο ζωϊκός πλούτος, η βλάστηση, τα νερά, ο αέρας, οι μυρωδιές, οι ήχοι δεν θα είναι ίδιοι. Ποτέ!

Ξεχάστε την Ήπειρο που έχετε στο μυαλό σας.

Η «Ήπειρος» που έρχεται δεν θα έχει καμία σχέση με την Ήπειρο.
Καταπατημένη, βιασμένη και ξεσκισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη, δεν θα έχει καμία ομοιότητα με την Ήπειρο που κληρονομήσαμε, με την Ήπειρο για την οποία θυσιάστηκαν τόσες ζωές, για την Ήπειρο που γράφτηκαν τόσοι ύμνοι, για την Ήπειρο μέσα από την οποία βγήκαν τόσα υπέροχα τραγούδια. 

Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου. Γιατί ολόκληρο το σχέδιο περιλαμβάνει όλη τη δυτική Ελλάδα, από τη Θεσπρωτία μέχρι το Μεσολόγγι, και τα νησιά του Ιονίου.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή! 
Το μίνιμουμ! 
Γιατί το «Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης…» με τις 304 σελίδες αφορά μόνο την έρευνα! 
Δεν αφορά την εξόρυξη που έπεται!
Αφορά τις γεωτρήσεις μέχρι 20 μέτρα βάθος, μόνο για να διαπιστώσουν πού ακριβώς θα πραγματοποιήσουν τις εξορύξεις. 
Αναφέρονται μόνο στις επιπτώσεις από μικρής έντασης και διάρκειας σεισμικές δονήσεις και εκρήξεις, μόνο για να συγκεντρώσουν υλικό για την έρευνα και την οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες θα γίνει η εξόρυξη που απαιτεί ασυγκρίτως μεγαλύτερης έντασης, έκτασης και διάρκειας σεισμικές δονήσεις και εκρήξεις για να βγουν οι υδρογονάνθρακες!

Αλλά και από μόνα τους τα στοιχεία για τις έρευνες είναι αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά. 

Μόνο στις περιοχές, προσέξτε για ποιες «περιοχές» πρόκειται: Δωδώνης, Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Σουλίου, Ηγουμενίτσας κ.λπ., θα γίνουν 11.500, ναι 11.500! «ερευνητικές γεωτρήσεις», για τις οποίες θα απαιτηθεί «καθαρισμός της περιοχής – εκχερσώσεις βλάστησης». 

Αλλά και άνοιγμα δρόμων σε απάτητα μέρη. Και ελικοδρόμια, αφού μεγάλα ελικόπτερα θα μεταφέρουν –για «τακτική χρήση» γίνεται συνεχής αναφορά στο ΠΣΔ- τα γεωτρύπανα, τους δονητές κ.λπ.

Η αποψίλωση των δέντρων, οι δυνατοί θόρυβοι από τις εκρήξεις, τις σεισμικές αναταράξεις, τα βαριά οχήματα, τα κομπρεσέρ, τα πριόνια, τα ελικόπτερα, οι «εκπομπές ρύπων και σωματιδίων» από τις εκσκαφές και τις ανατινάξεις, αλλά και οι σεκιουριτάδες που θα σχηματίσουν μια στρατοκρατία, όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα οργουελικό καθεστώς μέσα στην παρθένα φύση και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Ηπείρου. 

Ήδη καταγγέλθηκαν τα πρώτα επεισόδια τραμπουκισμών και τρομοκρατίας από υπαλλήλους των πολυεθνικών. Υπάρχει πολύ πλούσια διεθνής εμπειρία από τις μεθόδους μαφίας που χρησιμοποιούν οι εταιρίες εναντίον όσων διαμαρτύρονται και υπερασπίζονται τη γη, την περιουσία και τον τρόπο ζωής τους. 

Από τη Βραζιλία και την Ονδούρα μέχρι τη Νιγηρία και τη Ακτή του Ελεφαντοστού, οι «ενοχλητικοί» εκτελούνται, βασανίζονται, φυλακίζονται ή εξαφανίζονται. Δηλαδή, τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα.
Γιατί θα τραγουδούν οι μεγάλες φωνές της Ηπείρου στο μέλλον; Για τη φύση που βιάστηκε ή για την ομορφιά που καταπατήθηκε; Στο πάλκο: Σάββας Σιάτρας και Αλέκος Κιτσάκης. (φωτο Στ. Ελληνιάδης)

Πρότζεκτ για αγρίους

Τα όρη της Παραμυθιάς, το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, τα Στενά και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, αλλά και του Αχέροντα, όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι βιότοποι της Ηπείρου παραδίδονται στις πολυεθνικές για να γίνουν τώρα οι «έρευνες» με όλες αυτές τις επιπτώσεις και για να γίνουν αύριο οι -από άποψη ποσότητας και ποιότητας- τρισχειρότερες εξορύξεις, που θα καταστρέφουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, με πολλαπλάσια δύναμη πυρός, πολύ ισχυρότερες εκρήξεις, με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών, νερού και χημικών ουσιών που απαιτούνται για την εξόρυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. 

Οι επιπτώσεις από τις «έρευνες» θα μοιάζουν με πταίσματα μπροστά στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία των μηχανισμών εξόρυξης.

Στη Σκωτία, σύσσωμη η κοινωνία και η πολιτική της ηγεσία έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον του fracking, της συγκεκριμένης μεθόδου εξόρυξης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων εξ αιτίας των τρομακτικών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Αλλά και γενικότερα στη μητροπολιτική Ευρώπη, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές γι’ αυτού του είδους την εξαγωγή υδρογονανθράκων. 

Γι’ αυτό οι δυτικές εταιρίες αναζητούν συμμάχους υποτελείς στις εξαρτημένες χώρες. 

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν στις χώρες-μητροπόλεις, το κάνουν εκεί που υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εργολάβοι για να πραγματοποιηθεί το ξεπούλημα, ο άγριος βιασμός και η παραμόρφωση των χωρών τους.

Στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος, παρ’ όλο που πρόκειται για χώρα με αχανείς εκτάσεις, υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις για τις συνέπειες των εξορύξεων. Η χημική μόλυνση των υδάτων και η επακόλουθη δηλητηρίαση των ποταμών και των λιμνών, είναι μία μόνο από τις επιπτώσεις. 

Σε ορισμένες περιοχές, σταμάτησαν οι εξορύξεις γιατί προκλήθηκαν τοπικοί σεισμοί που προκάλεσαν ζημιές σε αστικά κτίσματα και υποδομές. Και πολλά άλλα που τα βρίσκει κανείς πολύ εύκολα στο διαδίκτυο, αλλά και στον αστικό τύπο.

Νεαρές Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες χορεύουν στο πανηγύρι, στη Ζίτσα, υπό τους ήχους του Γρηγόρη Καψάλη (φωτο Στ. Ελληνιάδης)

Παράδεισος λεηλασίας

Σήμερα, με τη σύμπνοια Δεξιάς και «Αριστεράς» στο ξεπούλημα, η Ελλάδα θεωρείται ο παράδεισος της αυθαιρεσίας και της λεηλασίας.

Οι εκχερσώσεις, αποψιλώσεις και μολύνσεις, όλα συνεχίζονται κανονικά στις Σκουριές. 
Το ανήθικα και παράνομα «νομιμοποιημένο» γήπεδο στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ανασκάπτεται. 
Η καζινοποίηση του Ελληνικού προωθείται επίμονα. 

Αναμοχλεύεται η εκτροπή του Αχελώου που ακόμα και οι Δεξιοί, μετά τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ, είχαν εγκαταλείψει σαν πρότζεκτ. 

Κι άλλα μέτωπα συνεχίζουν να αιμορραγούν, όπως το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού με τις μονάδες καύσης βιορευστών τις οποίες καταγγέλλει για τον καταστροφικό τους ρόλο η «Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα».

Στην Ήπειρο, το πρόβλημα είναι ίσως μεγαλύτερο από το πρόβλημα στη Χαλκιδική. 

Αλλά η Ήπειρος, ως μια από τις πιο παραμελημένες και περιθωριοποιημένες περιοχές της Ευρώπης, είναι έξω από το κάδρο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και η οργάνωση της τοπικής αντίστασης και της πανελλαδικής συμπαράστασης είναι πιο δύσκολη. 

Γι’ αυτό η αλληλεγγύη και υποστήριξη του κινήματος αντίστασης στην Ήπειρο πρέπει να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Σύλλογοι απανταχού Ηπειρωτών! Πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα! 
Καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες! Φυσιολάτρες και ζωόφιλοι! Φοιτητές και εργαζόμενοι! Όλοι πρέπει να κινητοποιηθούν!
Επείγει να σώσουμε την Ήπειρο από το fracking!

Στέλιος Ελληνιάδης

Εξόρυξη πετρελαίου: Προσοχή! Δηλητήριο!

Αν η Κοζάνη και η Φλώρινα ζουν εδώ και δεκαετίες τη μαύρη μοίρα κάθε λιγνιτοφόρου περιοχής του πλανήτη και υπομένουν τις αρρώστιες και τους θανάτους και τον κίνδυνο να βουλιάξει το χωριό τους, στα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια τώρα ξυπνούν στον εφιάλτη της εξόρυξης πετρελαίου και την κόλαση της πιθανής εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.

Κανείς δεν θα πίστευε εύκολα πριν μερικά χρόνια πως στις παγκόσμιας μοναδικότητας ομορφιές της Ηπείρου θα σκεφτόταν ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός να ανοίξει το καταστροφικό κεφάλαιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων. 

Όπως είναι λογικό, και οι τοπικές κοινότητες πιάστηκαν στον ύπνο: οι σχετικές μελέτες και περιβαλλοντικές άδειες πέρασαν χωρίς οι περισσότεροι να τις πάρουν είδηση. 

Ξύπνησαν απότομα, βλέποντας τα φορτηγά και τις μπουλντόζες της εταιρείας να κόβουν δρόμο και δέντρα καθ’ οδόν προς τα σημεία των γεωτρήσεων.

Τον Σεπτέμβριο 2017, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση μεταβίβασης στην ισπανική εταιρεία Repsol του 60% της Energean Oil & Gas στη σύμβαση μίσθωσης που υπογράφηκε μεταξύ της εταιρίας και της Petra Petroleum INC και του ελληνικού δημοσίου. 

Μερικές μέρες μετά, στα Ιωάννινα, έφθασαν συνεργεία αποψίλωσης δασικών περιοχών όπου θα γίνουν σεισμικές έρευνες και θα εγκατασταθούν γεωτρύπανα. 

Οι Γιαννιώτες ξύπνησαν στο ξεκίνημα ενός εφιάλτη που δεν είχαν φανταστεί ότι πραγματικά πλησίαζε.

Εκτός από τους Γιαννιώτες, ας ετοιμάζονται και οι κάτοικοι της Άρτας και της Πρέβεζας: τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» στους νομούς τους.

Ας ετοιμάζονται και οι κάτοικοι των Ιόνιων νησιών: η μελέτη που αφορά 11 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Εννοείται πως το όνειρο ότι οι υδρογονάνθρακες θα μεταμορφώσουν τα Ιωάννινα σε εμιράτα πολύ απέχει από την πραγματικότητα. 

Αν οι πετρελαιοφόρες έρημοι της Αραβικής Χερσονήσου δεν είχαν πριν δεκαετίες πολλά να χάσουν από την εξόρυξη της πιο βρόμικης πηγής ενέργειας, η Ελλάδα διακινδυνεύει μοναδικό πλούτο: νερό και υπόγειους υδροφορείς, καθαρές και ζωντανές θάλασσες, δάση, λιβάδια, καθαρό αέρα, μνημεία πολιτισμού.

Ειδικά όσον αφορά τα πολυθρυλούμενα δημόσια έσοδα, κανένα οικονομικό όφελος δεν θα έπρεπε να είναι αρκετό ώστε ένας πολιτικός ηγέτης να θέσει σε κίνδυνο μια τόσο σημαντική περιοχή.

Οι αρχικοί ονειροπόλοι ισχυρισμοί για συνολικά 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 30ετίας από όλες τις παραχωρήσεις, κάποια στιγμή προσγειώθηκαν στα περίπου 15-18 δισεκατομμύρια για τα τρία πιο «ώριμα» οικόπεδα.

Με βάση τον ν. 4300/2014, οι σε χρήμα στρεμματικές αποζημιώσεις που δεσμεύεται η εταιρεία να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο κατά το στάδιο της έρευνας είναι 10 ευρώ ετησίως ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο της συμβατικής περιοχής και 15 ευρώ ετησίως ανά τ.χλμ. στη δεύτερη φάση ερευνών. 

Για τη φάση της εκμετάλλευσης, δηλαδή της εξόρυξης των ρυπογόνων υδρογονανθράκων, το τίμημα θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά τ.χλμ. Στα Ιωάννινα, η συμβατική περιοχή είναι 4.200 τ.χλμ., δηλαδή 840.000 ευρώ το συνολικό μίσθωμα.

Για σύγκριση, μπορεί κανείς να δει την περίπτωση της Κροατίας: για όλη τη φάση της έρευνας, το μίσθωμα γης είναι 53,4 ευρώ ετησίως ανά τ.χλμ, ενώ για την εκμετάλλευση είναι 534 ευρώ ανά τ.χλμ ετησίως. 

Στην Αλγερία, κατά τη φάση της έρευνας το μίσθωμα γης κυμαίνεται από 30-60 ευρώ και από 118-236 ευρώ ετησίως κατά τη φάση εκμετάλλευσης. Στο Αζερμπαϊτζάν, το μίσθωμα για κάποιες συμφωνίες παραγωγής κυμαίνεται από 1.200 – 2.000$ ανά τ.χλμ. (Πηγή: Global oil and gas tax guide, 2015).
 (αποσπάσματα από άρθρο της Θεοδότας Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς)

Αιτία πολέμου: Protect Epirus!

Η Παγκόσμια Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της Έρευνας και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο αποτελείται από Ηπειρώτες και φίλους του τόπου μας. 

Σκοπός της Ομάδας είναι η ενημέρωση των κατοίκων της Ηπείρου και του κοινού για τις επιπτώσεις που θα έχει η Έρευνα και η Εξόρυξη Υδρογονανθράκων για την Ήπειρο, την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων, το περιβάλλον και την οικονομία της. 

Επίσης, η ανάληψη πρωτοβουλιών, με χρήση κάθε νόμιμου μέσου, για την άμεση πολιτική ακύρωση των σχεδίων έρευνας και εξόρυξης και την παύση κάθε σχετικής με αυτές δραστηριότητας. 

Τέλος, σημαντικός στόχος της Ομάδας είναι η άμεση έναρξη διαλόγου για την ανάπτυξη κάθε περιβαλλοντικά φιλικού και ήπιου τρόπου παραγωγής ενέργειας στην Ήπειρο, με γνώμονα το όφελος και την ευημερία των κατοίκων της και της χώρας γενικότερα.

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις μακράς διαρκείας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

Οι τεχνικές της υδρορρηγμάτωσης πετρωμάτων (για εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου) χρησιμοποιούν πεπιεσμένο νερό και χημικά. 

Η μέθοδος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων πόρων του υπεδάφους από τα χημικά, καθώς και κίνδυνος πρόκλησης σεισμικών δραστηριοτήτων. 

Η μέθοδος αυξάνει την πιθανότητα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων λόγω ανεξέλεγκτων ροών αερίων ή υγρών που οφείλονται σε εκρήξεις ή εκροές, καθώς και την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων.

Επιπρόσθετα, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την κλιματική αλλαγή, καθώς η παραγωγή και η εξόρυξή του οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το συμβατικό πετρέλαιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι ίσες ή περισσότερες από το λιγνίτη και τον άνθρακα, που θεωρούνται τα πιο βρώμικα καύσιμα.

Τα ΕΛΠΕ ήδη συνεργάζονται με την Exxon Mobil στην κοινοπραξία με την Total για τη διεκδίκηση του δικαιώματος για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια εξόρυξη η οποία εγκυμονεί επίσης ιδιαίτερα μεγάλους κινδύνους για το υδάτινο περιβάλλον και τις θάλασσές μας.

Το ελληνικό κράτος και οι πολίτες μετά την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και τη συνεχιζόμενη καύση του λιγνίτη, δεν αντέχουν άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
(αποσπάσματα από ανακοινώσεις του «Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...