Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μπανανία: Βατερλό Καχριμάνη και Γερμανό-υποτακτικών... τζάμπα μάγκες... Πήραν άδεια οι μονάδες βιοαερίου… Ζωικά απόβλητα στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων !

Και τώρα, τι; 

Η πρώτη άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, υπογράφηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειο Μιχελάκη και πλέον, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να....
 
αδειοδοτηθούν και οι άλλες τέσσερις αντίστοιχες μονάδες ισχύος 2MWέκαστη – συνολική ισχύς των πέντε μονάδων τα 10 MW– και να μετατραπεί η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων στο μεγαλύτερο «πάρκο» βιομάζας παγκοσμίως…

Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, δεν έπεισαν κανέναν, οι όποιες διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος δια στόματος του ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Μιχάλη Βερροιόπουλου δεν επαληθεύτηκαν, βγήκαν αληθινοί αντίθετα, οι φόβοι των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα ανεξήγητα καθησυχαστικούς την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ζίτσας για την εξέλιξη της υπόθεσης…

Πολιτική παρέμβαση αποτελεσματική δεν υπήρξε για την αποτροπή της αδειοδότησης και τουλάχιστον, ένας Γιαννιώτης κυβερνητικός βουλευτής έπεσε πάνω στους… σηκωμένους ώμους του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μετά την απάντηση του τελευταίου στον συνάδελφό του βουλευτή Κώστα Τασούλα, με την οποία ουσιαστικά πετούσε το «μπαλάκι» στην Αποκεντρωμένη. Μπροστά στο παντοδύναμο ΠΕΣΠΑ (Περιβαλλοντικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) – Χωρικής Αρμοδιότητας Ηπείρου, ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωνε αδύναμος… στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ…

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου υπογράφηκε από τον Β. Μιχελάκη, η «απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου ονομαστικής ισχύος 2 MWστο Ο.Τ. 16Γ της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων της Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος Δήμου Ζίτσας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» με φορέα δραστηριότητας την εταιρεία «BIOMETHANEM.I.K.E.». Πρόκειται για τη μία εκ των πέντε ενδιαφερόμενων εταιρειών που αιτούνται την ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο – δείτε περισσότερα εδώ.

Ο κ. Μιχελάκης απλά υπέγραψε τη θετική κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ, το οποίο συνεδρίασε στις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος. Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, μειοψήφησε μόνο ο Χρόνης Καλτσούνης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η γη για την ανέγερση της εγκατάστασης είναι αγορασμένη από την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ εδώ και λίγο καιρό, σε οικόπεδο που ανήκει στην Δ.Κ. Ροδοτοπίου, κι ως εκ τούτου, μπορεί σε λίγο καιρό, να ξεκινήσει να κατασκευάζεται η μονάδα, αν το επιθυμεί ο επενδυτής.

Η εν λόγω απόφαση είναι δυνατόν, όπως αναφέρεται στην τελευταία σελίδα του κειμένου, να προσβληθεί από κάθε ενδιαφερόμενο με προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, είτε απευθείας είτε δια της Αποκεντρωμένης, μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την ανάρτησή της. Αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα για πολιτική παρέμβαση στην εξέλιξη του θέματος… 

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ (σελ. 12), η εν λόγω μονάδα θα διαχειρίζεται μέσω υγρής αναερόβιας χώνευσης και με στόχο την παραγωγή βιοαερίου, 33.000 τόνους κοπριάς πουλερικών (κουτσουλιά), 15.000 τόνους κοπριάς χοίρων, 20.000 τόνους τυρόγαλα και 2.000 τόνους φυτικά ενσιρώματα. Θα παράγει ετησίως 16.557,05 MW σε ηλεκτρική ενέργεια και 11.261,92 MW θερμική ενέργεια αλλά και 74.684 τόνους χωνεμένο υπόλειμμα, στοιχείο για το οποίο εξέφρασαν τις εντονότερες επιφυλάξεις όσοι γνωμοδότησαν αρνητικά επειδή στη μελέτη δεν περιγράφεται επαρκώς ο τρόπος διαχείρισης αυτών των υπολειμμάτων.

Μετά την πρώτη άδεια, λογικά θα ακολουθήσουν και οι άλλες τέσσερις, αφού ο κάθε φάκελος έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τον πρώτο εγκεκριμένο, σημειώνει και καταλήγει το ρεπορτάζ του bourxas.gr

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του epiruspost.gr αναφέρει: Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι αρνητικά έχει γνωμοδοτήσει και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, επισημαίνοντας ότι οι εκτάσεις που απαιτούνται για την διάθεση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος ανέρχονται στα τριάντα χιλιάδες στρέμματα, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων αγροτικών καλλιεργειών του κάμπου της Λαψίστας.

Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα των εκτάσεων αυτών καθώς δεν προκύπτει σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η εφαρμογή όσων περιγράφονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο Φορέας θεωρεί ακόμη ότι η διάθεση του υγρού κλάσματος στο έδαφος θα επιτείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση όχι μόνο της κλειστής λεκάνης των Ιωαννίνων που συμπεριλαμβάνεται στη λεκάνη απορροής του Καλαμά αλλά και του ίδιου του Καλαμά δια μέσου της τάφρου Λαψίστας.

Η κάθε μία από τις πέντε μονάδες θα διαχειρίζεται ετησίως, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις ΜΠΕ, 33 χιλιάδες τόνους κοπριάς πουλερικών, 15 χιλιάδες τόνους κοπριάς χοίρων, 20 χιλιάδες τόνους τυρόγαλα καθώς και δύο χιλιάδες τόνους φυτικά ενσιρώματα. Με την μέθοδο της εναερόβιας χώνευσης θα παράγει βιοαέριο, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι καλά γνωρίζοντες, επισημαίνουν ότι οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες και σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγουν τα πτηνοτροφεία και τα χοιροστάσια της Ηπείρου. Έτσι εκφράζουν έντονους φόβους ότι στις συγκεκριμένες μονάδες θα καταλήγουν απόβλητα από πολλές περιοχές της χώρας, με τεράστιους κινδύνους για την περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...