Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Who ‘s your πρέσβης;

Ο Τζέφρι Πάιατ ποζάρει μπροστά στο άγαλμα του Τρούμαν, βαφτίζει τον πρόεδρο των Ναπάλμ “σύμβολο φιλίας και γενναιοδωρίας των ΗΠΑ” και δίνει τη γραμμή της πρεσβείας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, άρτι αφιχθείς από το Άγιο Όρος -το όρος Άθως, όπως σωστά το σημείωσε-....

πόζαρε μπροστά στο άγαλμα του Τρούμαν κι έδωσε τη γραμμή της πρεσβείας -μία είναι η πρεσβεία:
“Μόλις επέστρεψα από το όρος Άθως, σταμάτησα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν -ένα σύμβολο της ελληνο-αμερικανικικής συμμαχίας κι ένα ενθύμιο για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού, κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας”.
Η ελληνο-αμερικανική συμμαχία συνοψίζεται στην περίφημη φράση του Κανελλόπουλου στο Βαν Φλιτ: “στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας”. Κι η γενναιοδωρία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναφέρεται και στις βόμβες Ναπάλμ, που σκόρπισαν απλόχερα τη φωτιά και το θάνατο στους αντάρτες που πολεμούσαν στα βουνά. 

Πιθανότατα αναφέρεται όμως στο σχέδιο Μάρσαλ, τα κεφάλαια που σκόρπισαν απλόχερα για να στεριώσουν την κυριαρχία τους, και για να ανταμείψουν τους “εθνικόφρονες” ταγματασφαλίτες και λαδέμπορους της εποχής για την αμέριστη στήριξή τους.

Ας μην απορεί κανείς γιατί έπιασε τέτοιος ζήλος την κυβέρνηση για το άγαλμα ενός προέδρου που συνέδεσε το όνομά του με τις ατομικές βόμβες και τη ρίψη Ναπάλμ, σκορπίζοντας μαζικά το θάνατο. 

Όταν δίνουν γραμμή οι ΗΠΑ και η πρεσβεία -μία είναι η πρεσβεία- η “Αριστερά” του Σύριζα ακολουθεί κατά γράμμα.

-Πρέσβη μου, ιδού τα ΜΑΤ σας! θα μπορούσε να πει σήμερα στον Πάιατ κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Κι ίσως είναι όντως καλή ιδέα αυτό που τους είπε ο Κατσώτης, να καταθέσουν στον Τρούμαν στεφάνια αντί για το Σκοπευτήριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...