Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Καμία έκπληξη: Συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ, πως είναι οι περικοπές συντάξεων που θα ισχύσουν από το 2019

25 ήταν οι δικαστές που συνεδρίασαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσπαθώντας να αποφασίσουν αν οι άγριες περικοπές στις συντάξεις που έρχονται από τον Ιανουάριο του 2019 είναι συνταγματικές ή όχι.
Οι 12 από αυτούς ήταν της άποψης πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά οι 13 αποφάσισαν πως είναι συνταγματικές....


Με μόνο ένα πόντο διαφορά λοιπόν, αποφασίστηκε πως οι επικείμενες περικοπές που θα δουν οι συνταξιούχοι σε λίγους μήνες είναι συνταγματικές και καθόλα νόμιμες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για τις ίδιες περικοπές συντάξεων που ακόμα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης αρνούνται ή δεν είναι σίγουροι πως θα γίνουν, παρόλο που τις ψήφισαν. Για παράδειγμα, η Θεανώ Φωτίου καλεί τους πολίτες να μην πανικοβάλονται από αυτά που ακούνε για περικοπές συντάξεων, αφού τίποτα δεν είναι “τελειωμένο, σφραγισμένο”:
σπεύδετε βραδέως, μην ακούτε, όσα ακούτε γιατί και αυτή η τρομοκρατία η καθημερινή, θα εκπέσει

Ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΞ.ΕΛ. εμφανίζεται ακόμα πιο βέβαιος πως δε θα κοπούν οι συντάξεις, κάνοντας ταυτόχρονα λάθος όσον αφορά τη χρονική περίοδο που θα γίνει αυτό:
Είμαι ένας από αυτούς που λένε ότι πρέπει να βελτιωθούν ο ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη, ο ΦΠΑ, οι κατώτεροι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις κ.α. Και επειδή υπάρχουν και δύο ψηφισμένα μέτρα με τα οποία παίζει πολύ η αντιπολίτευση όπως το ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο εγώ εκτίθεμαι 1,5 χρόνο πριν και σας λέω ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυτά γιατί η οικονομία θα πηγαίνει καλά

Ο Κούλογλου έκανε λόγο ακόμα και για 13η σύνταξη, τη στιγμή που με τις νέες περικοπές από αρκετούς συνταξιούχους χάνεται η 12η, μόνο για να τα γυρίσει την επόμενη μέρα, λέγοντας πως έφερε απλά ένα παράδειγμα, διευκρινίζοντας πως δεν επιμένει “ότι μπορούμε σώνει και καλά να κάνουμε κάτι για τις συντάξεις”

Όσον αφορά τους δικαστικούς, υπενθυμίζεται πως δύο μήνες πριν, είχαν αποφασίσει πως οι περικοπές στις δικές τους συντάξεις ήταν αντισυνταγματικές, με το παρακάτω σκεπτικό:
Λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς

Φαίνεται όμως πως λόγοι οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ΜΠΟΡΟΥΝ να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις όλων των άλλων, εδάφιο που όσο κι αν ψάξαμε στο Σύνταγμα, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2018:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...