Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Σάκης Ρουβάς vs Περιφέρειας Ηπείρου για το βιοαέριο

Η παρουσία του Σάκη Ρουβά, προ ημερών, στην ημερίδα της ΡΑΕ στα Γιάννινα, σίγουρα δεν ήταν τυχαία.

Ο Σάκης Ρουβάς πήγε προ ημερών στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να πείσει τη διοίκηση να αδειοδοτήσει πέντε μονάδες βιοαερίου και παραγωγής ενέργειας μέσω της επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων στην περιοχή....

 
Πρόκειται για μονάδες που στηρίζονται στα απόβλητα χοιροτροφείων και θα λειτουργούσαν στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. 

Όμως, η Περιφέρεια δεν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους και ο δημοφιλής τραγουδιστής και παρουσιαστής έφυγε από τις συναντήσεις με άδεια χέρια

Στην Περιφέρεια Ηπείρου θεωρούν πως δεν υπάρχουν οι χώροι στους οποίους θα διατίθεται το υποπροϊόν από τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων βιοαερίου.

Σύμφωνα με το  euro2day ο Σ. Ρουβάς φαίνεται, πάντως, πως εξασφάλισε τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. 

Ο κ. Φάμελλος τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες της Ηπείρου και στελέχη της εταιρείας kIEFER TEK που προωθεί την επένδυση. Ως εκπρόσωπος συνδέσμου εταιρειών βιοαερίου, στον οποίο συμμετέχει και η kIEFER ΤΕΚ, εμφανίζεται ο γνωστός καλλιτέχνης, ο οποίος προωθεί και άλλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και στην ενέργεια.

Χθες, μάλιστα, ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να προχωρήσει η επένδυση, εντός του πλαισίου της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Για να δούμε...

Τι είναι το βιοαέριο

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ΑΠΕ, που βοηθά στην αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι το βιοαέριο. Και αυτό διότι εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδο περιβάλλοντος ταυτόχρονα παράγει αξίες για τις τοπικές κοινωνίες. 

Όπως εξηγεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, η λειτουργία μονάδων βιοαερίου, απαλλάσσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από τα επιπλέον κόστη βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης αποβλήτων μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων και εξοικονομεί χρήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα το βιοαέριο εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. 

Όπως εξηγεί ο ΕΛΣΥΒ, το βιοαέριο είναι ένα μείγμα διαφορετικών αερίων, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια), αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. 

Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
 
Tο βιοαέριο, με την κατάλληλη επεξεργασία και αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Στη Σουηδία ήδη αρκετά οχήματα κινούνται με μεθάνιο και λειτουργούν σταθμοί διανομής βιοαερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 10 μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 16MW στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, τη Μαγνησία και την Ημαθία. Κάποιες από τις μονάδες του λειτουργούν αξιοποιούν το βιοαέριο από ΧΥΤΑ ή χώρους βιολογικού καθαρισμού, για τους οποίους ισχύουν μικρότερες τιμές αποπληρωμής. 

Ωστόσο για τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιώντας βιοαέριο από κτηνοτροφικά και αγροτοβιομηχανικά οργανικά υπολείμματα και απόβλητα προβλέπονται διαφορετικές τιμές. Συγκεκριμένα για μονάδες κάτω από 3MW προβλέπεται τιμή 220 ευρώ/ μεγαβατώρα ενώ για μονάδες με ισχύ άνω των 3MW η προβλεπόμενη τιμή πέφτει στα 200 ευρώ / μεγαβατώρα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...