Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στις έρευνες για πετρέλαια στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο [Πλούσιο φωτορεπορτάζ και Βίντεο]

Το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο της 1ης Ιούνη στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ήταν μαζικό, ευφάνταστο και μαχητικό.

Υπό τους ήχους  ηπειρώτικης μουσικής  οι Πρωτοβουλίες που έχουν συγκροτηθεί μόλις σε λίγους μήνες στην Άρτα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία, την Λευκάδα, αλλά και αντιπροσωπεία από την Πρωτοβουλία της Αθήνας....

βάδισαν στους δρόμους της πόλης σε μια μεγάλη πορεία για τα δεδομένα των Ιωαννίνων.

Είχε τύμπανα, είχε κλαρίνα, είχε εμίρη αλλά και δράκο… 

Εκατοντάδες κάτοικοι από την Ήπειρο αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Γιάννινα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. 

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν οι πρωτοβουλίες πολιτών από τα Γιάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία και την Λευκάδα, και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων.

Οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν το παρόν ήταν η Λαική Ενότητα καθώς παραβρίσκονταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πρωτοβουλίες πολιτών από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά και αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ένα συγκρότημα έδινε το ρυθμό και ο… εμίρης έστελνε το μήνυμα με τον δικό του τρόπο...

Βέβαια τέτοιες μάχες δεν κρίνονται μια κι έξω. Η αποτροπή της εξόρυξης υδρογονανθράκων τόσο στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί προς έρευνα στην κοινοπραξία Repsol - Energean Oil & Gas στα Γιάννενα και Θεσπρωτία, όσο και στο οικόπεδο Άρτας – Πρέβεζας, που παραχωρήθηκε στα ΕΛ.ΠΕ, θα απαιτήσει και άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που μίλησαν υποστήριξαν ότι οι έρευνες πετρελαίων στην Ήπειρο και όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσουν και οι πολυεθνικές να απομακρυνθούν. 

Η Ήπειρος χρειάζεται βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη που δεν συνάδει με τα πετρέλαια…

Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας όλων, οι οποίοι παράλληλα ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. 

"Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσουν"   και αυτό ήταν το κεντρικό συνθημα όλων των ομιλητών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για συνέχιση των αγώνων  τους.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η παρουσία  ενός εμίρη   αλλά και ο γιγαντιαίος δράκος (θεατρικό δρώμενο) που κυριαρχούσαν στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς  δρόμους των Ιωαννίνων, στέλνοντας με  το δικό τους  τρόπο  ένα ξεχωριστό αλλά  και ισχυρό  μήνυμα...

Οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από όλη την Ήπειρο, θα προχωρήσουν σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης το επόμενο διάστημα.

 

Τα «θαύματα» των εξορύξεων


Η κινητοποίηση έπαιξε ρόλο στο να ξεγυμνωθούν όλα τα ψέματα – περιτύλιγμα της επερχόμενης καταστροφής: 
Ότι δήθεν οι εξορύξεις θα στηρίξουν την ποθητή οικονομική ανάπτυξη για να βγούμε από τον ζυγό των μνημονίων, ότι θα συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της  Ελλάδας και ότι το περιβάλλον δεν απειλείται. Υπόσχονται δηλαδή ένα αληθινό «θαύμα».

Σε παγκόσμιο επίπεδο περιβάλλον απείραχτο από εξορύξεις δεν υπάρχει! 

Ούτε εταιρείες στις οποίες θα ανήκει το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες που να είναι φιλάνθρωπες! 

Και φυσικά ούτε θετική οικονομική ανάπτυξη ενώ θα πλήττονται ή και θα διαλύονται οι τομείς του τουρισμού, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας...

 

Ανάγκη για συντονισμό


Και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, όπως και στον Βόλο με το μαζικότατο συλλαλητήριο 8.000 ανθρώπων κατά της καύσης σκουπιδιών στις 5 Μάη, τα Αθηναϊκά ΜΜΕ τήρησαν σιγή ιχθύος. 

Και η αλήθεια είναι πως το κίνημα δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους έτοιμους από καιρό συμμάχους των πολυεθνικών. 

Είναι φανερό, ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός με όλα τα σημαντικά τοπικά κινήματα που δίνουν αυτή τη στιγμή μάχες πανελλαδικά: 
από το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο καιτους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας που μάχονται ενάντια στην νέα χωματερή στο λατομείο Μουσαμά, έως τις Σκουριές και τα κινήματα ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες των ανεμογεννητριών.

Στην «ανάπτυξη» που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας να απαντήσουμε με κοινό μέτωπο των αγωνιζόμενων κοινωνιών!









 


 
 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...