Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ωμές επεμβάσεις Pyatt: Εκφράζει την ριζική αντίθεση του για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο στην Βόρειο Ελλάδα

Ο υπερδραστήριος και πολυπράγμων καισαρίσκος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Jeffrey Pyatt
ενώ χθες έδινε δικαιολογημένα το βραβείο Αριστείας του Propeller Club - Port of Piraeus στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει προσφέρει στις ΗΠΑ, 
την Παρασκευή (1/6) μίλησε στο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανίων - Εύξεινου Πόντου....


Ο J. Pyatt, κατά την ομιλία του, αφού απέδειξε, πόσο ανιστόρητος είναι, λέγοντας ότι η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ (αυτό τον καίει) κρατάει εδώ και χιλιετίες (!), δεν έπαψε να δοξάζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και την (ανύπαρκτη) βοήθεια των ΗΠΑ στην χώρα μας, για να καταλήξει πολύ αποκρουστικά, λέγοντας ότι η «λύση» στο θέμα της ονομασίας με την FYROM είναι το «κλειδί για το ξεκλείδωμα βαθύτερων οικονομικών και παγκόσμιων δεσμών (βλ. ΗΠΑ) μεταξύ Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Εκεί, όμως, που ο J. Pyatt ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός, ωμά αντι-Ρωσικός, και κυνικά παρεμβατικός σε βάρος της χώρας μας, ήταν στην αναφορά του στο ενδεχόμενο να περάσει από την Βόρειο Ελλάδα στρατηγικός αγωγός φυσικού αερίου, ως συνέχεια του δεύτερου τουρκικού αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.

Ως γνωστόν, για έναν τέτοιο αγωγό ο Παν. Λαφαζάνης είχε συνάψει συμφωνία με την Ρωσία, η οποία μπήκε στο ψυγείο, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και μετά την απομάκρυνση του Λαφαζάνη από το υπουργείο και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η συζήτηση για έναν τέτοιο αγωγό ξαναθερμαίνεται τώρα από την Edisson, με την συμφωνία για κατασκευή του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο από την Τουρκία, με τον νέο αγωγό, όμως, να είναι τώρα σε Ιταλικά χέρια και με πολύ υποβαθμισμένα, έως ανύπαρκτα, τα κεφαλαιακά και γεωστρατηγικά κέρδη για την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο κατασκευής και αυτούς έστω του αγωγού θέλει να ανακόψει ο J. Pyatt, παρεμβαίνοντας τόσο ωμά και κυνικά στην αμερικανόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα, Κοτζιά, Σταθάκη.

Κ.Τ.

J. Pyatt: Ο Νότιος αγωγός ρώσικου φυσικού αερίου θα μπορούσε να στραγγαλίσει την Ευρώπη


Ολόκληρο το ρεπορτάζ της ομιλίας Pyatt έχει ως εξής:

Τον περιφερειακό ηγετικό ρόλο και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και Των Βαλκανίων, εξήρε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Jeffrey Pyatt, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι ένας σύγχρονος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή αυτή.

Μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου, ο κ. Pyatt εξέφρασε τη μακρόχρονη στρατηγική υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και σημείωσε πως όλες οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ βασίζονται στην επιστροφή της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ελλάδα, στην επέκταση των περιφερειακών της διασυνδέσεων, είτε μέσω της βελτίωσης του οδικού δικτύου της και της ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας στα ελληνικά λιμάνια».

Παράλληλα, στάθηκε στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, αναφέροντας πως η Ελλάδα παραμένει από την αρχαιότητα έως σήμερα εμπορικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι και οι ισχυρές τριμερείς συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπάρχουν εδώ και χιλιετίες.

«Η Ελλάδα είναι τόσο ένα ιστορικό κέντρο εμπορικής δραστηριότητας όσο και ένας σύγχρονος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή αυτή», επεσήμανε ο κ. Pyatt και συμπλήρωσε πως αυτό το έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ εδώ και καιρό και διεμήνυσε μάλιστα πως η δέσμευσή τους να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση με την Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και χαιρετίζουν και υποστηρίζουν «την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα βαθύτερων οικονομικών και παγκόσμιων δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι το «κοινό μας συμφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ο λόγος για τον οποίο αντιτιθέμεθα στην ανάπτυξη του Nordstream II ή μιας δεύτερης γραμμής του τουρκικού αγωγού

Ο Nord Stream II θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω μιας ενιαίας διαδρομής, δημιουργώντας ένα σημείο στραγγαλισμού που θα αυξήσει σημαντικά την ευπάθεια της Ευρώπης σε διακοπή του εφοδιασμού».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...