Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

[ΦΩΤΟ] - Μήνυμα αντίστασης στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια, από το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Μήνυμα αντίστασης ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων για την εκμετάλλευση διαφόρων πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Ηπείρου σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας έστειλαν σήμερα από το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο στα Γιάννενα εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής....


Στο συλλαλητήριο στο οποίο καλούσαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς από όλους τους νομούς της Ηπείρου, εκφράστηκε η ανησυχία και η καταδίκη των κατοίκων σε σχεδιασμούς και σε «επενδυτικά σχέδια» στην ευρύτερη περιοχή (τοποθετήσεις ανεμογεννητριών, εξόρυξη υδρογονανθράκων, εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας, άνοιγμα το κεφάλαιο «φυσικό αέριο»), κριτήριο των οποίων δεν είναι οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Κώστας Ηλίας, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο Γιώργος Μπούργος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Κώστας Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ο Λεωνίδας Λεοντάρης, από την Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, η Βάσω Αναγνώστου, από την Επιτροπή Φορέων για το Περιβάλλον του δήμου Ζίτσας και η Λίλα Τάτση από την Επιτροπή Ηπειρωτών ενάντια στις εξορύξεις.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση και Αγώνας η απάντησή μας».

«Κοινή συνισταμένη των επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή είναι η πολιτική της "απελευθέρωσης της Ενέργειας", δηλαδή, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων» τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Κ. Ηλίας.

Σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, όπως επεσήμανε, «η προώθηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων δεν θα παρέχει φθηνά καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια. 

Η κυβέρνηση περικόπτει κατά 50% τις κρατικές δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης και οι εγχώριοι όμιλοι διύλισης βρίσκονται σε σταθερή πορεία κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια. 

Είναι φανερό ποιοι κερδίζουν σε βάρος ποιων, από τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της Ενέργειας (...) Τα εγχώρια κοιτάσματα θα κλαπούν οριστικά και αμετάκλητα. Η δυνατότητα εξόρυξης των κοιτασμάτων δεν είναι απεριόριστη». Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, ανέφερε «πως οι εργαζόμενοι στις εταιρείες εξόρυξης στην περιοχή προσλαμβάνονται μέσω "δουλεμπορικού" γραφείου, με ατομικές συμβάσεις στο ύψος του βασικού μισθού».

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος υπογράμμισε πως «καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί επίσης να υπάρξει στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτική των περιβαλλοντικών "ευαισθησιών" είναι η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας που δίνει "λευκό χαρτί" στην εταιρεία που κάνει τις έρευνες στην Ήπειρο», ενώ εξέφρασε την «ανησυχία για την πληρότητα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών των πιθανών ατυχημάτων». 

Για το βιοαέριο, θέμα που έχει οικονομικό ενδιαφέρον για το κεφάλαιο, υπογράμμισε πως «η αντίληψη που κυριαρχεί κατά την αδειοδότηση είναι ότι "πρέπει να βλέπουμε ευνοϊκά τις επενδύσεις", και είναι ανύπαρκτοι οι έλεγχοι μετά την αδειοδότηση. 

Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι η κατασκευή 5 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής σε απόσταση αναπνοής από τα 4 πιο πυκνοκατοικημένα χωριά του δήμου Ζίτσας, περιέχοντας τον κίνδυνο για αυξημένους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αυτές οι εγκαταστάσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους».

Για το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη, ο ομιλητής σημείωσε πως «πρόκειται για ακόμη ένα επενδυτικό σχέδιο προώθησης των λεγόμενων ΑΠΕ, για το οποίο η εταιρεία θα μισθώσει αρχικά για 20 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για άλλα 30 δασική έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία έτσι αλλάζει χρήση προς όφελος των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου».












902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...