Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Προεκλογικές κόντρες με Σύνταγμα, σκανδαλολογία και παροχολογία

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας προεκλογικής περιόδου, που δε θα είναι τόσο μακρά όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Οι κινήσεις των Τσιπραίων σε όλα τα επίπεδα δείχνουν πως ο ορίζοντάς τους είναι ο Μάης.

Βουλευτικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές και τοπικές (περιφερειακές και δημοτικές).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικές εκλογές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός ίσως από την Αττική, την οποία θέλει να ξανακερδίσει.

Έτσι, ενώ οι άλλοι κάνουν ήδη προεκλογική εκστρατεία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα υποψήφιο για το δήμο Αθήνας....

Δεν έχει μηχανισμό, δεν έχει ελπίδες για τρανταχτές νίκες, γι' αυτό και κρύβεται πίσω από πασόκους (π.χ. Αρναουτάκη, Κατσιφάρα), με την ελπίδα ότι ο μηχανισμός της ΝΔ θα διασπαστεί, καθώς σε τοπικό επίπεδο θα ρίξει βάρος για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, με συνέπεια να μην είναι τόσο δυνατός στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών.

Ολ' αυτά, βέβαια, είναι σχεδιασμοί με άδηλο αποτέλεσμα. Γι' αυτό και το επιτελείο του Μαξίμου ανέσυρε για μια ακόμα φορά το όπλο της σκανδαλολογίας, δίνοντας με δόσεις το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, το οποίο -σε κάθε σκέλος του- προβλέπει και την ποινική διερεύνηση ευθυνών κάποιων από την πεντάδα των πρώην υπουργών Υγείας που έχει βγάλει στη «σέντρα» (Αβραμόπουλος, Λοβέρδος, Σαλμάς, Γεωργιάδης, Βορίδης).

Μέχρι στιγμής έχουμε πληροφορηθεί την πρόταση για παραπομπή στη Δικαιοσύνη των Λοβέρδου και Γεωργιάδη, γιατί φαίνεται ότι οι ευθύνες τους στο ξεπούλημα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» -πάντα σύμφωνα με το πόρισμα της συριζανελίτικης πλειοψηφίας- ξεπερνούν τις πολιτικές (οι οποίες αποδίδονται επιπλέον και στους Αβραμόπουλο και Βορίδη). Γι' αυτό και προτείνεται να σταλεί ο σχετικός φάκελος στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών.

Ομως, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εξακολουθεί να ισχύει. Και η τακτική αστική Δικαιοσύνη, αμέσως μόλις φτάσει στα χέρια της ο σχετικός φάκελος, οφείλει να τον διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να εξετάσει τις ποινικές ευθύνες προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί. Μιλάμε, δηλαδή, για καθαρή κοροϊδία.

Θα στείλουν το φάκελο στη Δικαιοσύνη, τάχα για διερεύνηση, την οποία όμως απαγορεύεται να κάνει η Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει αμέσως να τους επιστρέψει το φάκελο. Δηλαδή, ο φάκελος θα κάνει ένα πηγαινέλα μεταξύ πλατείας Συντάγματος και λεωφόρου Αλεξάνδρας, με μοναδικό σκοπό να γίνει πολιτικός ντόρος. Γιατί αν υπάρχουν στοιχεία για ποινική ευθύνη των Λοβέρδου και Γεωργιάδη, η συριζανελίτικη πλειοψηφία της Εξεταστικής θα έπρεπε να προτείνει την άμεση συγκρότηση Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης από την ίδια τη Βουλή.

Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν να συγκροτήσουν μια τέτοια επιτροπή, έχουν την πλειοψηφία να το κάνουν, όπως έκαναν με τη Novartis. Απλά, τώρα διαφοροποιούν την τακτική τους. Για τη Novartis έστησαν προανακριτική επιτροπή, αλλά αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία. Διαπίστωσαν ότι η δωροδοκία-δωροληψία έχει παραγραφεί και έστειλαν το φάκελο στις δικαστικές αρχές για να διερευνήσουν αν τυχόν υπάρχει «ξέπλυμα» χρήματος. Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Τώρα, στέλνουν κατευθείαν το φάκελο στη Δικαιοσύνη (που δεν έχει καμιά αρμοδιότητα αυτοτελούς διερεύνησης), για να τους τον ξαναστείλει πίσω. Ε, μέχρι να γίνει αυτό το πηγαινέλα, θα έχουν μάλλον προκηρυχτεί και οι εκλογές. Το τελευταίο που τους νοιάζει είναι να στείλουν κάποιον στη φυλακή ή να εκκαθαρίσουν τα θερμοκήπια των σκανδάλων. Να αναστηλώσουν τη θεωρία του «ηθικού πλεονεκτήματος» θέλουν, βασικό όπλο τους στην επικείμενη εκλογική μάχη. Το ιδεολόγημα που θέλουν να ρίξουν στην προεκλογική πιάτσα είναι απλό: όλοι είμαστε μνημονιακοί, όμως τουλάχιστον ο Τσίπρας και οι δικοί του δεν είναι λαμόγια και λαδιάρηδες.

Με τις θέσεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που έχει πάρει υπό τις προστατευτικές φτερούγες της τους πρώην υπουργούς και νυν προβεβλημένα κοινοβουλευτικά στελέχη (μόνο ο Σαλμάς έχει αποσυρθεί από την ενεργό αστική πολιτική), δε χρειάζεται ν' ασχοληθούμε. Γι' αυτούς δεν υπήρξε σκάνδαλο στην Υγεία. Οσο για το «Ντυνάν», φταίει η διοίκηση Μαρτίνη στον Ερυθρό Σταυρό. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπάθησαν να συμμαζέψουν την κατάσταση κι αντί να τους πουν ευχαριστώ για την προσπάθειά τους, τους λένε και σκανδαλιά-ρηδες οι αδίστακτοι συριζανελίτες.

Είναι ν' απορεί κανείς πώς μέσα σ' αυτό το κλίμα του αγώνα «μέχρις εσχάτων», με ανάμιξη ποινικών διαδικασιών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, θα βρουν την απαιτούμενη συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ήδη ανοίξει (τις επόμενες μέρες αναμένεται η συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής). Μα δεν τη χρειάζονται αυτή τη συναίνεση. Κανένας τους δε θέλει να καθοριστούν αναθεωρητέες διατάξεις με πλειοψηφία 180 ψήφων, για να μη δώσει το δικαίωμα στην επόμενη κυβέρνηση, με μια απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών να καθορίσει το περιεχόμενο της διάταξης.

Ακόμα και στο ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι κοντά (ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τρεις συν έξι ψηφοφορίες και μετά εκλογή από το λαό, η ΝΔ προτείνει δύο ψηφοφορίες και μετά εκλογή από το λαό), δύσκολα θα συμπέσουν οι δυο πόλοι του δικομματισμού. Οχι επειδή δεν μπορούν να συμπέσουν (το νέο στοιχείο είναι η εκλογή από το λαό, οπότε θα μπορούσαν να καταλήξουν στον αριθμό των ψηφοφοριών που θα προηγηθούν), αλλά επειδή δε θέλουν να «γράψει» η ψηφοφορία πάνω από 180 θετικές ψήφους. Ολα δείχνουν ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα εξελιχτεί σε μια ανούσια κοκορομαχία, με στόχο την άγρα εντυπώσεων που μπορούν να αξιολογηθούν προεκλογικά.

Το μεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα είναι οι «παροχές». Εδώ έστησαν ολόκληρη φιέστα (με παρουσία και ομιλία του ίδιου του Τσίπρα) για την επιστροφή μέρους αναδρομικών σε καραβανάδες, μπάτσους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε τι πρόκειται να στήσουν όταν ανάψει από τις Βρυξέλλες το πράσινο φως για την αναστολή του νέου πετσοκόμματος των συντάξεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...