Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

6000% αύξηση του πλούτου για τις 3 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ από το 1982 – 3% μείωση για τα νοικοκυριά

Περίπου κατά 6000% αυξήθηκε ο πλούτος των τριών πλουσιότερων οικογενειών των ΗΠΑ, από το 1982 μέχρι σήμερα.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Guardian, οι Walton, οι Mars και οι Koch των ΗΠΑ, συγκεντρώνουν πλούτο συνολικής αξίας 348 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, πλούτο δηλαδή 4 εκατομμύρια φορές περισσότερο από τον πλούτο του μέσου Αμερικάνου νοικοκυριού. Κοινό χαρακτηριστικό των τριών οικογενειών....
 

είναι πως όλα τα εν ζωή μέλη τους είναι κληρονόμοι.

Μάλιστα, από το 1982 μέχρι και σήμερα, οι τρεις αυτές οικογένειες έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 6000% περίπου. Οι Walton για παράδειγμα, από τα 690 εκατομμύρια δολάρια το 1982, έφτασαν σήμερα να αξίζουν περίπου 169 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως διαβάζουμε, αρκετές πλούσιες οικογένειες, έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν τις πολιτικές του Κογκρέσου ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Χρησιμοποίησαν δηλαδή το κεφάλαιό τους, για να επηρεάσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να το αυξήσουν, όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από οποιονδήποτε καπιταλιστή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Sheldon Adelson, που θα τον εντοπίσετε στη θέση 15 στη λίστα του Forbes, που χρησιμοποιώντας περίπλοκους λογιστικούς και φορολογικούς μηχανισμούς, κατάφερε να μεταβιβάσει στα παιδιά του 8 δισεκατομμύρια ευρώ, καταφέρνοντας να φοροαποφύγει 2.8 δισεκατομμύρια σε φόρους. Του έμειναν έτσι αρκετά λεφτάκια ώστε να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές καμπάνιες πολιτικών με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Εντύπωση προκαλεί πως ο πλούτος του μέσου αμερικάνικου νοικοκυριού, δεν ακολούθησε παρόμοια πορεία αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης και της ευμάρειας. Για την ακρίβεια, ενώ οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι κατά 6000%, οι φτωχοί γίναν φτωχότεροι κατά 3%. Σαν να μην έφτανε αυτό, πριν λίγο καιρό μαθεύτηκε πως οι 3 πλουσιότεροι Αμερικάνοι, έχουν συγκεντρώσει όσο πλούτο έχει συγκεντρώσει το φτωχότερο μισό του πληθυσμού των ΗΠΑ μαζί.

Μάλλον οι κληρονόμοι των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών ήταν πολύ εργατικοί, αφού όλοι ξέρουμε πόσο μπροστά μπορεί να πας με σκληρή δουλειά.


spasmenoparathyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...