Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Στραπάτσο των πετρελαιάδων στην Ήπειρο. Ηχηρό ΟΧΙ των κατοίκων στην προπαγάνδα τους

Την αδιαφορία των πολιτών συνάντησαν στην Ήπειρο το τριήμερο –από Παρασκευή μέχρι Κυριακή- τα κλιμάκια «ενημέρωσης» των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), που ανέλαβαν εργολαβικά να δελεάσουν τους πολίτες. 

Ωστόσο, το μόνο που κατάφεραν ήταν να «ενημερώσουν» τους δημάρχους που είχαν προ πολλού προσεγγίσει....

μέσω των χορηγιών για τις θερινές εκδηλώσεις.

Το «στραπάτσο» σε όλη την Ήπειρο ήταν εμφανές. 

Η προσπάθεια «ενημέρωσης» απέτυχε παταγωδώς, αφού οι πολίτες επέδειξαν πλήρη αδιαφορία στις εκκλήσεις και προσκλήσεις των «πετρελαιάδων» και των δημοτικών αρχών, οι οποίες ταυτίζονται με την επικείμενη καταστροφή της Ηπείρου, σε ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. 

Ακόμη και σε δήμους «προνομιούχους», ως προς τις οικονομικές χορηγίες, οι πετρελαϊκές εταιρίες τα «βρόντηξαν» στην κυριολεξία και δεν έκαναν καμιά ενημέρωση.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αναξιοπιστίας καταγράφηκε στο δήμο Δωδώνης, όπου το ακροατήριο ήταν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και οι 40 περίπου αστυνομικοί.

Στο χώρο, εντός και εκτός του δημαρχείου, προσήλθαν 20 περίπου πολίτες, οι οποίοι… εξαιρέθηκαν από την ενημέρωση, επειδή, απλώς, είχαν γνώση του καταστροφικού έργου των εξορύξεων.

Αποτέλεσμα;

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Γρηγορίου, να ανακοινώσει στην άδεια αίθουσα ότι αναβάλλεται η εκδήλωση ενημέρωσης και η εταιρία θα επανέλθει!

Σε όλη την Ήπειρο η προσέλευση του κόσμου ήταν ελάχιστη, παρότι οι δήμαρχοι άνοιξαν τα δημοτικά μέγαρα, στηρίζοντας, για μια ακόμη φορά, την πολιτική των εξορύξεων, χωρίς βέβαια να ενημερώνουν τους πολίτες για τις επιπτώσεις. 

Αντίθετα, οι πολίτες που εναντιώνονται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ήταν η πλειονότητα και φυσικά δεν έλαβαν καμιά συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσαν στους… ειδήμονες των εταιριών (Πρέβεζα, Φιλιππιάδα, Πράμαντα, Βουλγαρέλι, Κομπότι).

Το τριήμερο «ενημέρωσης» κατέδειξε την ασυμβατότητα των εξορύξεων με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Εκείνοι που οφείλουν να αναθεωρήσουν είναι πρωτίστως οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες που βιάστηκαν να πιάσουν… στασίδι δίπλα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς για μια χούφτα… πετροδόλαρα.

Η αναξιοπιστία των ΕΛΠΕ διαμοιράζεται και σε όλες τις δημοτικές αρχές –πλην του δήμου Ζαγορίου- και την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες αρνούνται να αντιληφθούν ότι οι εξορύξεις θα μεταμορφώσουν την Ήπειρο σε μια απέραντη χωματερή ρύπανσης και υπολειμμάτων, υποβαθμίζοντας κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώ συνάμα θα προκληθεί και θέμα Δημόσιας Υγείας για τους κατοίκους.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» καλεί, για μια ακόμη φορά, τους τοπικούς φορείς να αντισταθούν στο ενδεχόμενο των εξορύξεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί αυτό είναι και το χρέος τους έναντι της κοινωνίας της Ηπείρου.

Οι πολίτες αντιστέκονται από την πρώτη στιγμή και έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι το αργό πετρέλαιο θα επιφέρει το ταχύ θάνατο της Ηπείρου. Οι φορείς, όμως, δεν δικαιούνται να αλληθωρίζουν και να στηρίζουν ουσιαστικά την καταστροφή του Τόπου και κάθε παραγωγικής δραστηριότητας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...