Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Καταγγελίες για την λειτουργία ΜΚΟ στα Γιάννενα – (φροντίδα ανήλικων προσφύγων – εργαζόμενης)

Σοβαρές καταγγελίες για την λειτουργία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο Πέραμα διατυπώνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων.

Αφορμή για τις καταγγελίες αποτέλεσε το γεγονός ότι....

η συγκεκριμένη ΜΚΟ προσπάθησε να παρεμποδίσει την πρακτική άσκηση στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ εργαζόμενης που είχε απολυθεί πριν από τρεις μήνες και διεκδικεί τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

Σύμφωνα με την καταγγελία η ΜΚΟ Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ κυνηγά την συγκεκριμένη προκειμένου να μην διδάξει σε δημόσιο σχολείο παρότι έχει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας επειδή κάποια από τα προσφυγόπουλα έρχονται σε επαφή με την εκπαιδευτικό.

Το σωματείο ζητά "να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που δρουν στα Γιάννενα και την Ήπειρο με ευθύνη και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενημερωθούμε πλήρως για το ρόλο τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ορίζονται".

Ειδικότερα για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, ζητά να εξεταστεί αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες αλλά και σχετικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας λαμβάνοντας υπόψη:
Την πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας 17χρονου Πακιστανού, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Το γεγονός ότι ανήλικοι που φιλοξενούνται στη δομή απασχολούνται ανά διαστήματα σε πτηνοτροφεία και αγροτικές εργασίες με εξαντλητικά ωράρια και μεροκάματα πείνας με πλήρη γνώση των υπευθύνων.

Το γεγονός ότι πολλά ανήλικα προσφυγόπουλα φεύγουν για αναζήτηση εργασίας ή για άλλους λόγους από τη δομή φιλοξενίας και από την πόλη.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

Οι εκπρόσωποι της Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ (που δραστηριοποιείται στο Πέραμα Ιωαννίνων με αντικείμενο την παροχή προστασίας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες) προσπάθησαν προβάλλοντας ενστάσεις να παρεμποδίσουν την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο 2 ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων εργαζόμενης που είχε απολυθεί πριν τρεις μήνες, επειδή τόλμησε να πει μπροστά σε όλους τους εργαζόμενους ότι απαιτεί τα επί 2 μηνών δεδουλευμένα της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιχείρηση - ΜΚΟ λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές!

Πριν απολύσει τη συγκεκριμένη εργαζόμενη μαζί με άλλη μία συνάδελφό της, επειδή ζήτησαν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, φρόντισε πάλι μέσω των στενών συνεργατών της να «ενημερώσει» με ασφαλίτικους - χαφιέδικους τρόπους τους συναδέλφους έγκαιρα, ώστε να μην αντιδράσουν στις απολύσεις, σε κάποιους συκοφαντώντας τη δουλειά των συναδέλφων και σε κάποιους τάζοντας τη θέση των συναδέλφων.

Τώρα κάνει ένα βήμα πιο πέρα, κυνηγώντας την εργαζόμενη προκειμένου να μη διδάξει σε δημόσιο σχολείο, ενώ έχει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας.

Επειδή, λοιπόν, κάποια από τα προσφυγόπουλα που μορφώνονται εκεί τυγχάνει να διαβιούν στη δομή φιλοξενίας της ΜΚΟ, οι ανωτέρω εκπρόσωποι προέβαλαν στη διευθύντρια του σχολείου τους αδικαιολόγητους φόβους και ανησυχίες τους ότι η επαφή των παιδιών με την εκπαιδευτικό θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις τους στη δομή φιλοξενίας.

Μάλιστα δε, φοβούνταν τι θα μπορούσε να συζητά η εκπαιδευτικός μαζί τους κατά την ώρα του διαλείμματος! Η συγκεκριμένη επιχείρηση - ΜΚΟ φαίνεται ότι στοχοποιεί εκδικητικά εργαζόμενους που τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα στις πρακτικές της, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Έφτασαν στο σημείο να επισπεύδουν τις μετεγγραφές σε άλλο σχολείο, τις οποίες τα ίδια τα παιδιά επιθυμούσαν, ενώ αντιθέτως το προηγούμενο διάστημα τις καθυστερούσαν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Απαιτούμε από την υπηρεσία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας να μην ανεχτεί καμία παρέμβαση στο Δημόσιο σχολείο από οποιαδήποτε ΜΚΟ και επιχείρηση.

Απαιτούμε από τους υπεύθυνους σε Δήμο και Περιφέρεια να βάλουν στη θέση τους αυτήν και κάθε ΜΚΟ που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν κουμάντο παντού.

Απαιτούμε να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που δρουν στα Γιάννενα και την Ήπειρο με ευθύνη και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενημερωθούμε πλήρως για το ρόλο τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ορίζονται.

Απαιτούμε ειδικότερα για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να εξεταστεί αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες αλλά και σχετικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας λαμβάνοντας υπόψη:

- Την πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας 17χρονου Πακιστανού, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

–Το γεγονός ότι ανήλικοι που φιλοξενούνται στη δομή απασχολούνται ανά διαστήματα σε πτηνοτροφεία και αγροτικές εργασίες με εξαντλητικά ωράρια και μεροκάματα πείνας με πλήρη γνώση των υπευθύνων.

- Το γεγονός ότι πολλά ανήλικα προσφυγόπουλα φεύγουν για αναζήτηση εργασίας ή για άλλους λόγους από τη δομή φιλοξενίας και από την πόλη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...