Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Φωτογραφίες & Βίντεο από τη μεγάλη κινητοποίηση 11 Μάη στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Το Σάββατο 11 Μάη, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε περιοδείες στην Ήπειρο, και βεβαίως στη γενέτειρά του, την Άρτα, όπου… έτυχε θερμής υποδοχής από… άλλο κομματικό ακροατήριο (σ.σ.: 
άλλωστε, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα κάνοντας ανάλυση των σχετικών βίντεο), στα Ιωάννινα, περί τα 2.500 άτομα διαδήλωναν κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Ήταν όλοι εκεί: 
η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα, οι Πρωτοβουλίες Άρτας, Πρέβεζας, Αθήνας κτλ., η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η Fossil Free Corfu, η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας, η SOS....

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ,


το ΜΕΤΑ, που είχε καλέσει στη συγκέντρωση, αλλά και πολιτικοί φορείς, όπως η ΛΑΕ, και δημοτικές κινήσεις, όπως η περιφερειακή παράταξη Ανυπότακτη Ήπειρος.και η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή του Δήμου Αρταίων.


Οι διαδηλωτές εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών ομίλων να καταληστεύσουν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, καταστρέφοντας παράλληλα το περιβάλλον αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Κατήγγειλαν, επίσης, τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που παραδίδει «γη και ύδωρ» στις πετρελαΐκές, ενώ επισήμαναν τον εμπαιγμό της, καθώς -όντας αντιπολίτευση- καταψήφισε και αντιδρούσε σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή την παράδοση μεγάλου μέρους της χώρας στους πετρελαϊκούς ομίλους.


Να σημειωθεί πως οι συμβάσεις παραχώρησης εδάφους, υπεδάφους και παραγωγής κάθε άλλο παρά για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας και «φθηνό» πετρέλαιο μιλούν! Αντιθέτως είναι συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα που το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών ομίλων!


Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνει τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Το τίμημα για την κοινωνία θα είναι βαρύ! Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο νερό, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στην τοπική (και όχι μόνο) οικονομία, θα είναι τεράστιες!


Και βέβαια, οι εξορύξεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο της δουλειάς, για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους κ.λπ. Είναι ξεκάθαρο στο άρθρο 25 του Ν.4526/2018, άρθρο που απαντά και σε αυτούς που λένε: «Μα! Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας!»:


Εκεί, αναλύεται ποιο και πόσο θα είναι το προσωπικό που θα βρει δουλειά στα πλαίσια της σύμβασης αυτής! Θα είναι λίγο, εξειδικευμένο και από όπου θέλει η εταιρεία! Δηλαδή για λίγες εκατοντάδες θέσεων απόλυτα εξειδικευμένης εργασίας, χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, στον κτηνοτροφικό, στον τουριστικό τομέα και ό,τι υπάρχει γύρω από αυτούς τους κλάδους θα χαθούν εν ριπή οφθαλμού.


Κι αυτό ουσιαστικά είναι το σχέδιο: σχέδιο της πλήρους ερημοποίησης και φτωχοποίησης του τόπου και των ανθρώπων του, που θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.

 

Για την ιστορία: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην περιοδεία του, που γινόταν παράλληλα με το συλλαλητήριο στα Ιωάννινα, επιδόθηκε σε… παχιά λόγια και στην αγάπη του για τον τόπο του, αλλά… λέξη για το σχέδιό του, με τις εξορύξεις πετρελαίου, που φυσικά σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.



Περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδήλωση κατά των εξορύξεων πετρελαίου, εδώ....
 
και εδώ...          
                       

Βίντεο από τη διαδήλωση και δρώμενα: (1)

Βίντεο από τη διαδήλωση και δρώμενα: (2)

Βίντεο από τη διαδήλωση και δρώμενα: (3)





ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Λέμε ΟΧΙ στη φίμωση των γυναικών, Vrisoules (Βρυσούλες), που εμποδίστηκαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στην ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα και αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες, επειδή θέλησαν να πουν ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.


Λέμε ΟΧΙ στην προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των συναγωνιστών μας. 

Οι Βρυσούλες προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα για ταυτοποίηση στοιχείων. 

Και σε αυτήν την περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το αυταρχικό και τιμωρητικό πρόσωπό της, αποδεικνύει πως είναι κατ’ όνομα και μόνον μια «αριστερή», φιλεργατική και φιλολαϊκή κυβέρνηση.


Η δήλωση της «Βρυσούλας» που ακολουθεί είναι από το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου 11 Μάη, στα Ιωάννινα – εδώ για τη δήλωση.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  
                                                                    
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Από το Γιώργη Χρήστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...