Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Γιάννενα: Μεγαλειώδες κινητοποίηση & Δυναμικό πανελλαδικό μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων... [Βίντεο-Φώτο]

Τα Γιάννενα είπαν όχι στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, το πρωί του Σαββάτου, με μια μεγάλη κινητοποίηση, συλλογικοτήτων, φορέων και κομμάτων. 

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με μια μεγαλειώδη σε μαζικότητα και μαχητικότητα διαδήλωση απάντησε σήμερα ο λαός των Ιωαννίνων με τη....
 
συμμετοχή διαδηλωτών και από άλλες πόλεις και περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μητέρες με τα μικρά παιδιά τους, και ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον πολίτες από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της χώρας, διαδήλωσαν και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, λέγοντας «όχι» σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.

Περίπου 2500 άνθρωποι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που θέλουν να επιβάλουν κράτος και ενεργειακοί κολοσσοί δηλώνοντας ρητά ότι οι κοινωνίες είναι πάνω από τα κέρδη τους, πήραν μέρος στο πανελλαδικό ραντεβού κατά στα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και όχι μόνο, στο συλλαλητήριο και στην πορεία που ακολούθησε, από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Με συνθήματα όπως:  
«Δεν περνά στης Ηπείρου τα βουνά» "Stop στις εξορύξεις υδρογονανθράκων" «Ούτε γη ούτε νερό στις εταιρείες πετρελαίου»

Σύσσωμοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι εξορύξεις  υδρογονανθράκων δεν μπορούν να είναι το μέλλον σε Ήπειρο, Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη, και απαίτησαν τη ματαίωση των σχεδίων αυτών που η υλοποίησή τους θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Οι κοινωνίες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα μέσω των άμεσων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό και στις υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ τις συνέπειες θα τις νοιώσουν  οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των "στοχοποιημένων" περιοχών. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε, η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα, ο Συντονισμός συλλογικοτήτων Ιωαννίνων, η Πρωτοβουλία Άρτας, η Πρωτοβουλία Πρέβεζας, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η Fossil Free Corfu, η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας, η κίνηση SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ, η Πρωτοβουλία Αθήνας, κ.ά. σύλλογοι περιβαλλοντικών και πολιτιστικών και άλλων, πολιτικών οργανώσεων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων, αλλά και κόσμου που δεν αναφερόταν σώνει και καλά σε κάτι από όλα αυτά, το μήνυμα ήταν σαφές
Ότι υπάρχει αντίθεση στην ουσία του ζητήματος, από σημαντική μερίδα πολιτών που διαφωνούν με τις έρευνες-εξορύξεις, σε διάφορους βαθμούς και με διάφορα πλαίσια.

Οι διαδηλωτές που στις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου κατευθύνθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με δυναμική πορεία γύρω στη 1 το μεσημέρι.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...