Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

«Νικητές» που τους φτύνει η κοινωνία, αλλά νομίζουν ότι βρέχει!

Η αποχή «νικητής» του β' γύρου πανελλαδικά.

Το κυνήγι των εντυπώσεων και της καρέκλας και κυρίως η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών δεν αφήνει τους υποψηφίους, τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα στη συντριπτική πλειονότητά τους να δουν την αλήθεια των εκλογικών αποτελεσμάτων και την αποχή που σάρωσε σε όλη την Ελλάδα ως έκφραση, κυρίως, της....
 
απογοήτευσης και της δυσαρέσκειας των πολιτών. 

Πίσω από τις κορώνες των νικητών για «καθαρή» νίκη και τις θριαμβολογίες κρύβεται η αλήθεια ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δημοτικές αρχές είναι μικρές ή και ελάχιστες μειοψηφίες στο σύνολο του εκλογικού σώματος, ακόμα και αν αφαιρέσουμε την όποια ¨γραφειοκρατική αποχή¨. 

Ακόμα και τα 60ρια % δεν είναι παρά κοντά ή λίγο παραπάνω από το 20% του εκλογικού σώματος. Αλλά όταν η καρέκλα γίνεται αυτοσκοπός ακόμα και η μια ψήφος διαφορά είναι θρίαμβος! Είναι οι «νικητές» που τους φτύνει η κοινωνία, αλλά νομίζουν ότι βρέχει!

Αποχή – ρεκόρ ως έκφραση δυσαρέσκειας στη μνημονιακή βαρβαρότητα που έχουν επιβάλλει διαχρονικά οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, σκορπώντας την κοινωνική δυστυχία, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες και ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία. Αλλά έκφραση δυσαρέσκειας και στους «τοπικούς σωτήρες» που εμφανίζονται με τη μάσκα του «ανεξάρτητου» του «ακομμάτιστου» βάζοντας πλάτη για να υλοποιηθούν μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές.

Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει τους δήμους σε βασικούς μοχλούς της «επιχειρηματικότητας» και της «ιδιωτικοποίησης». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, είτε απροκάλυπτα ο μπερλουσκονισμός διεισδύει στις δημοτικές εκλογές πχ. Πειραιάς, Βόλος είτε καλυμμένα με πολλούς υποψηφίους επιχειρηματικών συμφερόντων. Ολοένα και περισσότεροι δήμοι είναι καταχρεωμένοι και εκχωρούν όλο και πιο πολλές λειτουργίες τους σε επιχειρηματίες.

Η αποχή από την κάλπη ήταν ξεκάθαρα και με διαφορά ο νικητής του β' γύρου των «αυτοδιοικητικών» εκλογών. Πανελλαδικά από τις περιφερειακές εκλογές το ποσοστό αποχής εκτοξεύτηκε στο 58, 11%. Ελαφρώς μειωμένο ήταν το ποσοστό αποχής στις δημοτικές που ανέρχεται σε 55,17%.

***
Ακόμα πιο υψηλά είναι τα ποσοστά αποχής στα Ιόνια Νησιά και την Κέρκυρα. Συνολικά για τις περιφερειακές εκλογές το ποσοστό αποχής στην ΠΙΝ που η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών συνεργατών της ΑΝΕΛ – Παπακώστα κ.α ξαναέβαψε γαλάζια, αγγίζει το 60,85%. Από τους 235.239 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες μόλις 92.113!

Αυξημένα, κοντά ή και πάνω από 60% είναι τα ποσοστά αποχής στους τρεις δήμους της Κέρκυρας. Αναλυτικά στον Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η αποχή άγγιξε το 59,69%. Ψήφισαν μόλις 26.408 σε σύνολο εγγεγραμμένων 65.518. Στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 60,64%. Ψήφισαν 8.150 σε σύνολο 20.706 εγγεγραμμένων.

Ακόμα πιο υψηλό ήταν το ποσοστό αποχής στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας που έφτασε στο 61,28%. Μόλις 7.687 ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές σε σύνολο 19.851!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...