Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί "όχι" στην απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινάω αυτό το σημείωμα με την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λατρεύει τα μπάχαλα και ότι προ της εξυπηρέτησης του μικροκομματικού του οφέλους, δεν θα ορρωδήσει προ ουδενός...

Το εάν ευοδώσει η επιθυμία του να μπαχαλοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), εισάγοντας την απλή αναλογική στις εκλογές των Δήμων και των Περιφερειών, θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο των εκλογών, γιατί αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές
....
 
αυτών της Αυτοδιοίκησης, το πιθανότερο είναι η ΝΔ να καταργήσει το εκλογικό σύστημα του χάους.

Η διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στα Γιάννενα, έδωσε την αφορμή ενός πιο άμεσου προβληματισμού πάνω στο μείζον θέμα που απασχολεί την ΤΑ σήμερα, το εκλογικό σύστημα ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών, κι αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης βέβαια, κακώς κατά τη γνώμη μου, γιατί υπάρχουν απείρως σοβαρότερα προβλήματα στην ΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
 
Και διάβασα αυτές τις μέρες, απόψεις υπεράσπισης της κυβερνητικής σκοπιμότητας, ως απάντηση στη σχεδόν καθολική απαίτηση των Δημάρχων της χώρας, να μην αλλάξει το εκλογικό σύστημα - 8 στους 10 Δημάρχους το υποστηρίζουν στο ερωτηματολόγιο της ΚΕΔΕ. Η ανθρωπογεωγραφία του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας ανιχνεύεται πολύ εύκολα: 
αυτό το 80% που τάσσεται κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, είναι αιρετοί προερχόμενοι από τη ΝΔ και την Κεντροαριστερά. 

Το υπόλοιπο 20% είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και ανανήψαντες από πολιτικό κώμα, πρώην Πασόκοι που ελπίζουν πως μέσω του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσουν ρόλο στην ΤΑ... "Είναι καθεστώς οι πρώτοι", θα πει κάποιος, "γι' αυτό δε θέλουν την αλλαγή". Ναι, αλλά είναι εκλεγμένοι από το λαό - δεν υποστηρίζω ότι ο Έλληνας ξέρει να ψηφίζει...

Ένα δεύτερο αξίωμα στο οποίο στηρίζεται το άρθρο, είναι αυτό που τονίζεται και στην απόφαση του συνεδρίου των Ιωαννίνων: 

η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση πουθενά στον κόσμο. Ψήφισε την απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξελέγη το Σεπτέμβριο του 2015 με το δήθεν καλπονοθευτικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και θέλει να εξαντλήσει την τετραετία του, παρ' ότι όπως έλεγε και ο Τσίπρας της αντιπολίτευσης, υπάρχει προφανής δυσαρμονία ανάμεσα στην πολιτική προτίμηση του λαού σήμερα και στην κυβερνώσα τάξη.

Για να το θέσω απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε λαθρεπιβάτης στο τρένο της εξουσίας, με όχημα το αντιμνημόνιο το 2015, στην ΤΑ όμως, παραμένει, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας και 3,5 χρόνια μετά τη διεκδίκηση Δήμων και Περιφερειών, με το αποτυχημένο σύνθημα της "Ανατροπής" παντού... ο ΣΥΡΙΖΑ της διαμαρτυρίας και του 3%. 


Το όχημα που θα τον οδηγήσει λάθρα στην κατάκτηση μέρους της εξουσίας Δήμων και Περιφερειών, είναι η ψευδαίσθηση της "πλέριας και άδολης δημοκρατίας", εκφραζόμενης από το σύστημα της απλής αναλογικής, την οποία προσπαθεί να μοιράσει στο λαό αλλά που δυστυχώς για κείνον, δεν μπορεί να ξαναέχει επιτυχία, γιατί δεν πείθει πια. Οπότε, αυτό που του μένει, είναι η επιβολή του εκλογικού συστήματος, με τον αυταρχισμό της σκληρότερης εξουσίας που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις διαβουλεύσεις.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο στους αυτοδιοικητικούς, ζητώντας τους να αποδεχτούν την ανάγκη των συναινέσεων για να κυβερνηθεί ένας Δήμος, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλει χωρίς διαβούλευση ένα νόμο, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δίχασε την ελληνική κοινωνία με συνθήματα όπως "ή εμείς ή αυτοί...", είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε πως οι αντιμνημονιακοί Δήμαρχοι μαζεύουν τα σκουπίδια καλύτερα από τους μνημονιακούς. Αιδώς Αργείοι!
 
Η ΤΑ έχει πληγές στο σώμα της, από τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης και από την εφαρμογή μιας κατά γενική ομολογία, πετυχημένης τομής όπως ήταν ο "Καλλικράτης". Αυτή ήταν ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ και την πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ. Η δεύτερη συνετίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων, σοβαρής οικονομικής τόνωσης και θεσμικής ενίσχυσης του "Καλλικράτη", μέσα και από μια συνταγματική αναθεώρηση που θα ανακατανείμει αρμοδιότητες, θα μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα δίνοντας απευθείας πόρους στην ΤΑ κτλ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι' αυτά... Τον ενδιαφέρει μόνο να πατήσει πόδι στην εξουσία των Δήμων και των Περιφερειών, με όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη του που θα συναλλαγούν και θα συνεργαστούν με κεντροαριστερούς υποψήφιους... Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση... ο ορισμός του Κιμούλη στην επιτροπή έδειξε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κορυφαία διαδικασία, ο Πρωθυπουργός!

Επειδή άκουσα με τα αυτιά μου, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά να χαιρετίζει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και να τονίζει ότι προσέφερε πολλά το κόμμα του στο θεσμό της ΤΑ εδώ και δεκαετίες (!), περίμενα εκείνη την ώρα να γελάσουν οι σύνεδροι αλλά μάλλον δεν έδωσαν σημασία. 


Έψαξα να βρω κάτι για τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοδιοικητικό θεσμό κι ομολογώ πως δεν κατάφερα και πολλά. Θυμάμαι ωστόσο πως τόσο ο κ. Μαντάς όσο και ο κ. Στέφος χρησιμοποίησαν την ΤΑ ως σκαλοπάτι για την ανέλιξή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν τίμησαν όσο όφειλαν, την ψήφο των συνδημοτών τους. Άρα εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον πήρε, παρά έδωσε στην ΤΑ...

Τέλος, η έρευνα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα εκλογικά συστήματα της Ευρώπης, κατέρριψε και ένα μύθο που κυκλοφορεί στις διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ "συντρόφων". Απλή αναλογική όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εφαρμόζεται πουθενά.


Διατυπώνεται και μια γενική αρχή στην εν λόγω μελέτη: «η άμεση εκλογή του Δημάρχου διαμορφώνει περιβάλλον άμεσης, ισχυρής και αυτόνομης δημοκρατικής νομιμοποίησης του προσώπου». Αντίθετα στις περιπτώσεις έμμεσης εκλογής, ο Δήμαρχος εξαρτάται από το αν έχει ή όχι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. 


Ποιο από τα δύο είναι δημοκρατικότερο άραγε; Να γίνεται Δήμαρχος αυτός που εκλέγεται ή εκείνος που κάνει τα καλύτερα "παζάρια" με τις παρατάξεις του συμβουλίου του; Αφήνω στην κρίση σας την απάντηση.

Κλείνοντας, θα πω πως ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει έναν κακό μάστορα αυτοκινήτων. Το αμάξι χρειάζεται γενικό ρεκτιφιέ, αλλαγή ελαστικών κι αμορτισέρ και αυτός πάει και του αλλάζει στερεοφωνικό! Το ότι δεν θα δουλεύει, είναι λεπτομέρεια...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...