Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Έλληνες Γεωλόγοι, Χημικοί Μηχανικοί, Σεισμολόγοι Ενημερώστε τους Πολίτες

Η εταιρεία Εnergean Oil & Gas που είναι η εταιρεία που έχει κατά αποκλειστικότητα αναλάβει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα πρόσφατα εκχώρησε 60% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας στην πολυεθνική εταιρεία Repsol, ενώ έχει κρατήσει το 100% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" του Κατακώλου, στο οποίο ήδη έχει αρχίσει την ανάπτυξη.....
 
για παραγωγή, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την φοβερά σεισμογενή περιοχή του Ιονίου, δεδομένου του ότι οι γεωτρήσεις είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν σεισμικά ρήγματα όπως έχει επανειλημμένα πει ο έγκριτος σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.  

Όσον αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων, η Εnergean λέει ότι έχει αρχίσει τις έρευνες από το 2014 που πήρε την έγκριση της Ελληνικής κυβέρνησης για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη βόρεια περιοχή του νομού Ιωαννίνων που καλύπτει έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η περιοχή αυτή του νομού Ιωαννίνων, όπως και άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας είναι πλούσια σε σχιστολιθικά και ανθρακικά πετρώματα. Δείτε σχετικά: https://anemoseleftherias.blogspot.gr/2017/12/i-i.html

Απο τα πετρώματα αυτά είναι δυνατόν να παράγεται αέριο ή και πετρέλαιο μετά από μια συνεχή χημική και μηχανική επεξεργασία η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβιο και άβιο φυσικό περιβάλλον και για την ανθρώπινη υγεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος της ρύπανσης και της μόλυνσης από τα ρευστά απόβλητα της παραγωγής υδρογονανθράκων με αυτές τις μεθόδους (πχ με υδραυλική ρωγμάτωση) είναι ανάλογο με την περίπτωση των πυρηνικών αποβλήτων. Η προκύπτουσα μόλυνση και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του υπεδάφους, του εδάφους, της ατμόσφαιρας, και της διατροφικής αλυσίδας είναι μη αναστρέψιμη, αφού δεν είναι δυνατός ο βιολογικός καθαρισμός αυτού του τύπου των αποβλήτων.

Επομένως, οι πολίτες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να πιέσουν τις τοπικές τους αυτοδιοικήσεις, τους βουλευτές τους και την κυβέρνηση να πιέσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να δημοσιεύσουν αναλυτικά τι μεθόδους πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την εξόρυξη αερίου και πετρελαίου από την περιοχή, και στην περίπτωση που μεταξύ των μεθόδων είναι και η υδραυλική ρωγμάτωση, η Underground Coal Gasification και άλλες εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον, και τον άνθρωπο μέθοδοι, να γίνει άμεση ανάκληση των αδειών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στις εταιρείες αυτές.

Και οπωσδήποτε πρέπει ειδικοί ανεξάρτητοι επιστήμονες, γεωλόγοι, χημικοί μηχανικοί, σεισμολόγοι να πληροφορήσουν τους Ελληνες πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι οι δήμαρχοι να καλέσουν επιστήμονες να κάνουν ενημερώσεις στις πόλεις τους για το κρισιμο αυτό θέμα. 

Επειδή η κατάσταση επείγει, ακόμα και μέσω skype μπορούν να παρθούν συνεντεύξεις από τέτοιους επιστήμονες για το θέμα αυτό, και να προβληθούν σε ημερίδες στους δήμους και στα χωριά. 

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου δεν πρόκειται να πουν την αλήθεια για το θέμα αυτό, επειδή αντίκειται στα δικά τους συμφέροντα.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορευθεί οι προαναφερθείσες επικίνδυνες μέθοδοι εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Λουξεβούργο, στη Ρουμανία, στη Τσεχία και πρόσφατα στην Σκωτία, πάντα έπειτα από αντικειμενική ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...