Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ζητά νομοθετική κατοχύρωση η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Στην ακύρωση της παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου επιμένει η «Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», που δε μεταστρέφει την αρχική της θέση μετά τις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Ωστόσο, επειδή γίνεται αντιληπτό πως είναι δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει μια τέτοια προοπτική, προβάλλει και πιο ρεαλιστικά αιτήματα, ζητώντας να πάρουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων όσες δεσμεύσεις αναλήφθηκαν σε προφορικό επίπεδο....
 
Ειδικότερα, ζητά άμεσα να υλοποιηθεί και νομοθετικά η δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ότι δε θα γίνει καμία εξόρυξη εντός του δικτύου Natura 2000, καθώς τονίζει πως οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών έχουν απλά θέσει κάποιους χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς, χωρίς να απαγορεύουν ρητά την εξόρυξη υδρογονανθράκων. 

«Ευελπιστούμε ότι ο υπουργός θα τιμήσει τις προφορικές δηλώσεις του, θωρακίζοντας το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών νομοθετικά, στον νόμο του υπουργείου του που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής. Να αποδείξει, έτσι, την ουσιαστική πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία του δικτύου, που θα διατηρεί τον χαρακτήρα τους ως τόπων διατήρησης των απειλούμενων ειδών και των οικοτόπων τους, όπως και χώρων μη βιομηχανικής χρήσης, αλλά άσκησης ήπιων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και ο τουρισμός, με οφέλη για τους κατοίκους», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου.

Ζητά, ακόμη, και την άμεση δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για απαγόρευσης της εξόρυξης μη συμβατικών υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές, αντίστοιχα με αυτό που έχει θεσμοθετηθεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βουλγαρία και η Γαλλία. 

Ο σκοπός είναι προφανής: να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει περίπτωση για εφαρμογή της πολύ επικίνδυνης περιβαλλοντικά υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), καθώς δε φαίνεται να αρκούνται στις διαβεβαιώσεις γεωλόγων και επιστημόνων πως δεν υπάρχει σχιστολιθικό αέριο στο υπέδαφος της περιοχής, αλλά ούτε και στις διαβεβαιώσεις των εταιρειών πως δεν αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, γίνεται λόγος για καταστρατήγηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, κάνοντας λόγο ακόμη και για πιθανότητα οι εργασίες έρευνας να είναι παράνομες.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η «Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» ζητά να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις και να προωθηθούν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων των πολιτών, για την άμεση υλοποίηση περιφερειακής στρατηγικής για την απεξάρτηση της Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα, όπως σε άλλες περιφέρειες και χώρες. Κι αυτό με δεδομένο πως η περιοχή δεν έχει βαριά βιομηχανία, ήδη παράγει και εξάγει ρεύμα από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και έχει δυνατότητες για δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη συμμετοχή των πολιτών.

Στις προθέσεις της «Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» δε φαίνεται να είναι κάποια νέα δράση άμεσα, με τις προσπάθειες να συγκεντρώνονται στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών καμπάνιας κατά της εξόρυξης στο διαδίκτυο. Μέχρι χθες τη σχετική καμπάνια είχαν υπογράψει 3.680 άτομα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...