Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Επιστροφή στο γάλα που… μεγάλωσε τον Δία!

Εξαιρετικά θρεπτικό το γίδινο γάλα που παράγεται από τις ντόπιες φυλές – Ημερίδα της Γαλακτοκομικής Σχολής, με στόχο την κινητοποίηση των αποφοίτων
Πίσω στις παραδόσεις επιστρέφουν οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, την κατανάλωση γίδινου γάλακτος, ενός προϊόντος που… μεγάλωσε τον Δία.
Στην Ελλάδα, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν.... 
 
«κατσαρίδα των μηρυκαστικών» (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος.

Σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούν πως το γίδινο γάλα που παράγεται από τις ντόπιες φυλές είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν τα παιδιά και ενήλικες.

Η αυξανόμενη ζήτηση, έχει αυξήσει και την παραγωγή, η οποία έχει ξεφύγει αρκετά από τις εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες και το αρνητικό ρεκόρ παραγωγής και κατανάλωσης που σημειώθηκε το 2012.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν το πρώτο σκέλος της ημερίδας που πραγματοποίησε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για το γίδινο γάλα, με το δεύτερο και επίσης ενδιαφέρον σκέλος να επικεντρώνεται στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, κυρίως εξαιτίας των θρεπτικών του συστατικών και της ποιότητάς του, ασύγκριτα καλύτερης από κάθε άλλο γάλα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή γίδινου γάλακτος, με 500.000 τόνους ετησίως, από 4 εκ. γαλακτοπαραγωγά ζώα.

Η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Αλεξάνδρα Μέγα τόνισε πως στόχος της ημερίδας και των ενημερωτικών εκδηλώσεων γενικότερα είναι να δοθεί το ερέθισμα στους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο ενεργό ρόλο, όταν στην πορεία θα ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στάθηκε στον σημαντικό ρόλο της Γαλακτοκομικής Σχολής, στην υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο και όχι μόνο, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση των προϊόντων περνούν μέσα από την διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ προϊόντων.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Λεοντίου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστ. Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χ. Λιούρης.

Από τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες παρουσίες στην ημερίδα αυτή του κ. Σταθώρη από την Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου λειτουργεί μία πρότυπη τυροκομική μονάδα με παραγόμενο επίκεντρο τα προϊόντα από κατσικίσιο γάλα.

Το 2010 μάλιστα η μονάδα πέρασε στο βιβλίο των ρεκόρ γκίνες για το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί που έχει παραχθεί ποτέ, συνολικού βάρους 937 κιλών.

Ο κ. Σταθώρης αποφοίτησε το 1988 από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, από την οποία αποφοίτησαν επίσης και τα δύο του παιδιά τα τελευταία χρόνια.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...