Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ανεπάρκεια ισχύος σε καιρό παρακμής που την λένε "απελευθέρωση"

Όπως επεσήμανε ο Greeklignite (και μετέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση), ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε την ιστορική δήλωση ότι με πολλά αιολικά δεν θα έχουμε ρεύμα όταν δεν φυσάει. Σπίρτα στον ΔΕΔΔΗΕ, με διπλωματούχους ΑΠΕτζήδες στην Διοίκηση.  

Είναι ο ίδιος ΔΕΔΔΗΕ που έψαχνε την άεργο ισχύ για το μπλακάουτ της Ρόδου, λόγω αιολικών, που διορθώθηκε με ...περισσότερες συμβατικές μονάδες.
 
Τι να σου κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ... 

Ελπίζουν να επιζήσουν βάζοντας κολώνες μεταφοράς κουτουρού ρεύματος στα βουνά και ελπίζοντας να μην φυσάει πολύ και τις ρίχνει...

Τέλη διασύνδεσης, στον λογαριασμό σας.
 
Το 2010 πτωχεύσαμε. Δεν είπαμε την λέξη, αλλά αυτό έγινε. Πτωχεύσαμε και μπήκαμε σε κάποιος ιδιότυπο καθεστώς Κατοχής, που μοιάζει με αυτό που οι τραπεζικοί ονομάζουν "εκκαθάριση εν λειτουργία":  Σε κρατάνε "εν λειτουργία", προκειμένου να σου πάρουν ότι κινείται και δεν κινείται.
 
Οκτώ χρόνια και, βαριέμαι να μετράω πόσες "Κυβερνήσεις", αργότερα έχουμε την μεγαλύτερη πτώση σε ΑΕΠ από οποιονδήποτε στην "Ευρώπη" (αναμενόμενο με βάση τις μαλακίες από το 1981 και μετά) και την μεγαλύτερη πτώση σε κατανάλωση ενέργειας (ας πούμε και αυτό αναμενόμενο, αφού είμαστε μπατίρηδες). 

Μην έχετε αυταπάτες, το ξεπούλημα και υποδούλωση ξεκίνησε με τον αριστερίζοντα "επαναστάτη" ΑΓΠ. Με αυτόν ξεκίνησε και η καταστροφή της ΔΕΗ (για κάποιον της ΔΕΗ φέρεται να είχε πει, τότε, το "είπαμε ένα δωράκι, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια"... Το είπε - δεν το είπε, αυτή έγινε ωστόσο η ηθική της Πασόκ ΑΕ που μάλλον ζει και υγιαίνει, θενκ γιου).
 
Σήμερα:   Είτε 1) για να βοηθήσουμε τις Γερμανικές εξαγωγές, είτε 2) για να γλείψουμε τους δεσμοφύλακες (ταΐζοντας τους μαφιόζους τους --EDF/Edison, Enel, GDF/Engie, Iberdrola), είτε 3) επειδή οι ντόπιοι θυρωροί των μαφιόζων μαφιόζοι κάνουν κουμάντο, είτε 4) επειδή πρέπει να περάσουν από εδώ καλώδια και αγωγοί για την ενεργειακή ασφάλεια της "Ευρώπης", είτε 5) επειδή δεν πρέπει να καταναλώνουμε εμείς πετρέλαιο για να το έχουν άλλοι πιο φθηνά, είτε 6) για να σώσουμε το Κλίμα (μην το ξεχάσω και αυτό), είτε για όποιον άλλο λόγο, ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική που σε περίληψη είναι: 
 
Θα πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, και δεν έχουμε πάντα (ή όλοι) ρεύμα (έχοντας καταστρέψει και την χώρα μας).
 
Η Ελλάδα, με το ρεκόρ ύφεσης και το ρεκόρ μείωσης κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή ρεκόρ μείωσης εκπομπών CO2) έχει πάνω από 5 αιολικά και φωτοβολταϊκά γιγαβάτ ΑΠΕ. Ενεργειακά άχρηστα (έως βλαπτικά) και εντελώς πανάκριβα.
 
Το 2013, ο ΑΔΜΗΕ είχε γράψει το εκ των υστέρων απαγορευμένο ούτε 10% (και λέω "ούτε" αφού το αναφερόμενο 10% προϋποθέτει τις μονάδες ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, κοινώς μονάδες αερίου που δεν έχουμε, ή καπάρωμα των υδροηλεκτρικών για να παίζουν οι ΑΠΕΤζήδες):


 
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί εστιάζομαι στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του 2013 και όχι του 2017, ορίστε και η μελέτη του 2017. Λέει τα ίδια πράγματα, χωρίς να έχει τις ειλικρινείς αλλά προφανώς ενοχλητικές για τους ΑΠΕτεώνες (και τους Μαφιόζους ιδιοκτήτες τους) φράσεις.

Η Μελέτη του 2017 λέει ότι αν μπουν πολλές ΑΠΕ θα έχουμε περισσότερη (ονομαστική) ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ (που θέλει η Κυβέρνηση, ή, λέω εγώ, τα αφεντικά της).  Γνωστό είναι αυτό. Με δυο φορές παραπάνω αιολικά θα έχουμε δυο φορές περισσότερη έγχυση όταν φυσάει, δύο φορές την ανάγκη διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες για να "εξάγουμε" ρεύμα (αλλά για να δείτε την τιμή θα πρέπει να πάτε στα Δελτία του ΛΑΓΗΕ -- μισό...), δύο φορές περισσότερες βουνοκορφές, και δύο φορές τις ταρίφες.  Με δύο φορές παραπάνω φωτοβολταϊκά, θα έχουμε δύο φορές μεγαλύτερη ανάγκη για μονάδες αερίου εκτός πια κι αν η Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να αναβοσβήνει τα απογεύματα.

Αλλά ο ΑΔΜΗΕ του 2017, χωρίς να λέει κιχ για το κόστος, είναι ευγενικά και διπλωματικά αμείλικτος για τις ΑΠΕ, αλλά λέει και άλλα χαριτωμένα και ...γεωπολιτικά:


Αν θέλουμε να έχουμε επάρκεια ισχύος (χωρίς λιγνιτικές μονάδες) θα πρέπει:
  1. να περισσεύει ρεύμα σε γείτονες και να έχουμε επαρκείς διασυνδέσεις για να εισάγουμε, ή/και
  2. να μην κάνει κρύο κάπου αλλού και να περισσεύει φυσικό αέριο και για εμάς
  3. να κάνουμε κανέναν αγωγό από Ανατολική Μεσόγειο
  4. να βρει κάποιον ο κ. Δημήτρης να φτιάξει την Αλεξανδρούπολη
  5. να φέρουμε πετρογκάζ, μα τι λέω τώρα, LNG από κάπου αλλού εκτός από ...τ' Αλγέρι
  6. να κόβουμε το ρεύμα (εγώ μεγάλωσα χωρίς ρεύμα, ήταν ...ρομαντικά)
  7. να προσευχόμαστε να βρέχει καλά και συνέχεια στην Πίνδο
  8. να αυξήσουμε την θνησιμότητα και την μετανάστευση για να μην θέλουμε ρεύμα
Να θυμίσω ότι τα 1 έως 8 είναι "εάν δεν θέλουμε άλλες συμβατικές μονάδες".  Οι ΑΠΕ, όσες και να βάλουμε, είναι για να τις βάζουμε.  Εκτός πια κι αν αλλάξουν οι συμβάσεις αερίου από take or pay σε spot, ή οι καραβιές LNG και αυτές spot. Ή, αν βρούμε δικό μας αέριο κάτω από την Κόρινθο ή την Μεγαλόπολη και δεν χρειαζόμαστε αποθήκευσημ take or pay, αγωγούς, καράβια, χα χα χα.

Τέλος, έχω αναφέρει πολλές φορές ότι με ΑΠΕ, το κόλπο που τις επιτρέπει είναι οι "εισαγωγές-εξαγωγές". Η Δανία έχει πολλά αιολικά επειδή μπορεί και "εξάγει" αιολικό ρεύμα στην υδροηλεκτρική Νορβηγία και "εισάγει" υδροηλεκτρικό (και πυρηνικό) ρεύμα από την Νορβηγία (και την Σουηδία). Η Γερμανία έχει πολλές ΑΠΕ επειδή λειτουργεί όλες μα όλες τις συμβατικές της μονάδες μεταβλητά, συν "εξάγει" ρεύμα όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο και εισάγει (λίγο) ρεύμα όταν κάτι δεν φτάνει.  Η Δανία ηλεκτροδοτείται κατά τα λοιπά από κάρβουνο και αέριο και η Γερμανία από λιγνίτη, λιθάνθρακα, πυρηνικά και λίγο αέριο. Και οι δύο χώρες στην ουσία πληρώνουν για να "εξάγουν".

Εμείς;

Μια ματιά  στα μηνιαία δελτία συναλλαγών "Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού" του ΛΑΓΗΕ:

Το πιο πρόσφατο δελτίο (του Μαρτίου 2018), δείχνει στην σελίδα 3 τους "παίκτες",  στην σελίδα 6 ότι "νά'ναι καλά η ΔΕΗ", στην σελίδα 7 ότι έχουμε και εμείς , σαν τα Γερμανικά αφεντικά μας πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ, στην σελ. 8 ότι η μέση ΟΤΣ είναι περί τα 40 ευρώ (σκεφτείτε το 90 των αιολικών και το 250 των φ/β), και στην σελίδα 11 αρχίζει το ενδιαφέρον:


Τον Μάρτιο, εισάγαμε το 21,53% (κατά μηνιαίο μέσο όρο) και εξάγα6με το 19,25%!  Οι "παίκτες"/έμποροι ρεύματος, βγάζουν λεφτά   Η ακριβή ΟΤΣ είναι όταν καίμε αέριο (και δεν εξάγουμε, τουλάχιστον τον Μάρτιο).  Εξάγουμε όταν η ΟΤΣ είναι χαμηλή. Θυμάστε την Γερμανία? Εξάγει όταν έχει μηδενική η αρνητική ΟΤΣ λόγω "τζάμπα" μεταβλητού κόστους ΑΠΕ.  
 
Μοιάζει να εισάγουμε όταν περισσεύει σε γείτονες (και μάλλον ρίχνει την ΟΤΣ -- αλλά με επιφύλαξη όλα αυτά...).  Στην σελίδα 26 φαίνονται οι χώρες (μηνιαίων) εισαγωγών και, στην 27, εξαγωγών. Εισάγουμε από Βαλκάνια και εξάγουμε στην Ιταλία. Χωρίς ημερήσια ή ωριαία στοιχεία, ή πολύ ψάξιμο που δεν έχω κάνει και πρέπει να κάνω, δεν μπορώ να πω ότι εξάγουμε ρεύμα από ΑΠΕ ή απλά μεταφέρουμε ρεύμα από Βαλκάνια προς Ιταλία...

Πρέπει να συγκρίνω τα δεδομένα για μερικούς μήνες στην σειρά, μπας και καταλάβω τι γίνεται... 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...