Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς το ΔΣ του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών

Θέμα: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΗΠ

Κύριε Πρόεδρε, έγινα, πολύ πρόσφατα, μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών. 
Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποιημένη πρόθεση της διοίκησης του Συνδέσμου να προετοιμάσει μία συνέλευση, στις 7/11/2018, στην οποία θα λαμβάνονταν απόφαση για τη στάση του Συνδέσμου, ως προς το έργο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο....


Το έκανα με αρκετές επιφυλάξεις, έχοντας διαπιστώσει ότι στη διαδικασία της προετοιμασίας της συνέλευσης επιλέχθηκε η μονομερής και αντιεπιστημονική επιλογή να παρουσιαστεί μόνο η άποψη που υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου, μέσω ημερίδας με ομιλητή τον κ. Κονοφάγο, γνωστό για την άμεση -και επαγγελματικά- εμπλοκή του σε δραστηριότητες αυτού του είδους. 

Προσπάθησα να διασκεδάσω τις ανησυχίες μου, όταν αποφασίστηκε η διεξαγωγή και δεύτερης ημερίδας, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Τύμπα, παρόλο ό,τι για να γίνει αυτό χρειάστηκε η έντονη διαμαρτυρία πολλών -και η δική μου- από τους ακροατές της πρώτης συζήτησης.

Σήμερα, έχοντας ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία -των προκαταρκτικών συζητήσεων και της συνέλευσης του Συνδέσμου- είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μια προσχηματική διαδικασία, η οποία αποσκοπούσε στην επισημοποίηση μιας προειλημμένης απόφασης και η οποία προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας, αλλά και την προσωπική αξιοπρέπεια των μελών του Συνδέσμου, που έχουν το απαράγραπτο δικαίωμα σε μια απροκατάληπτη ενημέρωση στη βάση επιστημονικών στοιχείων, μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Η εκτίμησή μου αυτή στηρίζεται στα εξής:
Στη συνειδητή υποβάθμιση και αποσιώπηση της άποψης που εναντιώνεται στο σχέδιο των εξορύξεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σύνθεση των ομιλητών και σε αντίστοιχη ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στα Γιάννενα.

Στην απαγόρευση της βιντεοσκόπησης της παρουσίασης του κ. Κονοφάγου (άγνωστο το γιατί, καθώς επρόκειτο για δημόσια παρουσίαση, με ιδιαίτερο -υποτίθεται- ενδιαφέρον για την Ήπειρο και για τη μελλοντική πορεία της χώρας).

Στην απουσία αντίστοιχης προβολής και δημοσιοποίησης της δεύτερης παρουσίασης, με ομιλητή τον κ. Τύμπα, στην οποία η παρουσία των μελών του Συνδέσμου ήταν απειροελάχιστη.

Στην απροκάλυπτη τοποθέτηση του κ. αντιπροέδρου του Συνδέσμου -στην αρχή της ΓΣ-, με την οποία υποστήριξε ότι έπρεπε, οπωσδήποτε, να βγει ένα φήφισμα υπέρ των εξορύξεων, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- υπάρχει μια μονομερής πληροφόρηση στους απόδημους του εξωτερικού, εξαιτίας της απόφασης της ΓΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) κατά των εξορύξεων, απόφαση που η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΣΕ «σαμποτάρει» συνειδητά.
Γι αυτό και δε με παραξενεύει καθόλου ότι τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ, που είναι και μέλη του Συνδέσμου, ψήφισαν πριν καν αρχίσει η ΓΣ και μετά εξαφανίστηκαν. 

Με άλλα λόγια, ο Σύνδεσμος κλήθηκε να τοποθετηθεί, όχι στη βάση επιστημονικών κριτηρίων, αλλά στη βάση μιας συγκεκριμένης σκοπιμότητας.
Στο πρωτοφανές γεγονός της ψηφοφορίας μέσω αντιπροσώπων, στο ότι δηλαδή κάποιοι από τους παρόντες μπορούσαν να ψηφίσουν (και) για λογαριασμό απόντων, που τους είχαν δώσει σχετική εξουσιοδότηση, επιλογή βαθύτατα προσβλητική για τα μέλη οποιουδήποτε φορέα και, ιδιαίτερα, ενός συλλόγου επιστημόνων!!! Κάτι που προβλέπεται στο Καταστατικό μόνο για τις αρχαιρεσίες κι όχι για αποφάσεις ΓΣ και που τελικά ανακοινώθηκε, κατόπιν παρέμβασης παρισταμένων μελών, πως δεν θα ισχύσει για την ψηφοφορία.

Στον αντικαταστατικό τρόπο διεξαγωγής της ΓΣ -στις 7/11/2018- και, συγκεκριμένα, στο γεγονός της έναρξης της ψηφοφορίας πριν καν αρχίσει η ΓΣ και στο γεγονός της άρνησης να τεθεί σε ψηφοφορία η έγκριση της εγκυρότητας αυτής της διαδικασίας. Άραγε, πάνω σε ποιες επιλογές τοποθετήθηκαν όσοι ψήφισαν προκαταβολικά και μέσα από ποια διαδικασία προσδιορίστηκαν αυτές οι επιλογές;

Στην άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία τρίτη πρόταση -πέραν του υπέρ και του κατά στις εξορύξεις-, που είχε διατυπωθεί από μέλος του Συνδέσμου στη διάρκεια της ΓΣ.
Τα όσα παράδοξα και πρωτοφανή συνέβησαν πριν και μετά τη ΓΣ, με ανάγκασαν να απόσχω από την ψηφοφορία και να δηλώσω ότι δεν αναγνωρίζω την εγκυρότητα της ΓΣ και ότι θεωρώ άκυρο το οποιοδήποτε ψήφισμά της προκύψει.

Κατόπιν των παραπάνω και για λόγους προσωπικής ευθιξίας και προστασίας της προσωπικής μου αξιοπρέπειας αναγκάζομαι να δηλώσω ότι δεν επιθυμώ, πλέον, να είμαι μέλος του ΣΕΗΠ και να σας υποβάλλω την παραίτησή μου.

Εκμεταλλεύομαι το γεγονός για να επισημάνω ότι, συνήθως, τα μέσα που χρησιμοποιούνται προδίδουν και το περιεχόμενο του σκοπού. 

Αν η διασφάλιση της συναίνεσης στο σχέδιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων επιδιώκεται με μέσα σαν αυτά που, μόλις, περιέγραψα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι δεν πρόκειται για επιλογή που εξυπηρετεί το συλλογικό συμφέρον των κατοίκων της Ηπείρου και των άλλων «στοχοποιημένων» περιοχών.

Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι κρίνουν αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα προδιαγεγραμμένων και διαβλητών διαδικασιών, σαν αυτές που είχα την ατυχία να βιώσω -με επώδυνο τρόπο- στη σύντομη παρουσία μου στο ΣΕΗΠ.

Με εκτίμηση 


Περιστέρι 9/11/2018


Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών για τους υδρογονάνθρακες της Ηπείρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...