Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Μαύρη Βίβλος της Κατοχής - Ιανουάριος 1942, 1943, 1944

Όποιο σπιτικό και αν ρωτήσεις, από τα βόρεια ελληνικά σύνορα ως την Κρήτη, θα σου μιλήσουν για τους ανθρώπους τους που θερίστηκαν από τα εκτελεστικά αποσπάσµατα των ναζί κατακτητών, εξοντώθηκαν ως όµηροι ή κρατούµενοι σε στρατόπεδα, ή πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις αρρώστιες και την πείνα.
 
Κι όµως, στον Ελληνικό Λαό, που πρόσφερε αναλογικά από τις πιο µεγάλες θυσίες στο Β´ Παγκόσµιο πόλεµο.... 
 
δεν καταβλήθηκε ουσιαστικά σχεδόν καµιά επανόρθωση από το γερµανικό κράτος.
  
Και µόνο µια συνοπτική επισκόπηση του µαρτυρολόγιου και του αγωνιστικού ηµερολόγιου της επικής ελληνικής Εθνικής Αντίστασης φθάνει για να αποδείξει τη µεγάλη ιστορική αδικία, που διαπράττεται, πενήντα και πάνω χρόνια, από µέρους της δηµοκρατικής Γερµανίας απέναντι στη χώρα µας, στο λαό µας, στις χιλιάδες των θυµάτων και στους απογόνους τους.

1944 
 
1 Ιανουαρίου Συλλήψεις στις συνοικίες της Αθήνας Νέος Κόσµος, Κατσιπόδι, Βύρωνας. Εκτελούν επιτόπου 7. 

3 Ιανουαρίου Στην Πάτρα εκτελούν 30. 7 Ιανουαρίου Χιτλερικοί και Βούλγαροι φασίστες εκτελούν 60 στην Επαρχία Αριδαίας. Στην Αθήνα εκτελούν 30 στο Γουδί. 

8 Ιανουαρίου Στην Θεσσαλονίκη εκτελούν 12 στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στη Βοιωτία εκτελούν 50 ομήρους στο χωριό Βρασταµίδες, από τους 200 που είχαν συλλάβει στις 5 Ιανουαρίου στη Λιβαδειά. 

13 Ιανουαρίου Στην Τρίπολη απαγχονίζουν 10 ομήρους από τις φυλακές. Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 45 ομήρους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. 15 Ιανουαρίου  Στο χωριό Σαραντάπορο Κοζάνης εκτελούν 10. Στην Πελοπόννησο κρεµούν 20 ομήρους από τις φυλακές της Τρίπολης στην Ψηλή Βρύση Τεγέας και 10 Τριπολιτσιώτες στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη.  Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο Σκοπευτήριο της Και- σαριανής. 
 
17 Ιανουαρίου Το Ολοκαύτωμα στο Ελατοχώρι Στο Νοµό Πιερίας, τρίτη επιδροµή στο Ελατοχώρι, όπου πυρπολούν και τα υπόλοιπα 14 σπίτια, που είχαν μείνει όρθια από τις προηγούμενες επιδροµές (στις 13.11.43 και στις 25.12.43). Σκοτώνουν 30 γυναικόπαιδα και τραυματίζουν 32.  Στη Χαλκιδική πυρπολούν τα χωριά Χαµηλό, ∆ογιάννη, Πλαγιά, Φανό.  Στην Ήπειρο πυρπολούν και λεηλατούν το Καταφύγιο Μετσόβου. 

18 Ιανουαρίου Στη Χαλκιδική πυρπολούν τα χωριά Νότια, Σηρά, Κύνοια, Αρχάγγελο, Περικλεία, Λαγκαδά. 

19 Ιανουαρίου Στο Χαϊδάρι εκτελούν 50 ομήρους από το ομώνυµο στρατόπεδο. Στην Αλμωπία Πέλλας εκτελούν 65. 

22 Ιανουαρίου Στην Πάτρα εκτελούν 30 ομήρους. Στον Έβρο εκτελούν 5 στο χωριό Φέρες. 

27 Ιανουαρίου Στην Καλαμάτα συλλαμβάνουν ως ομήρους 170 άνδρες και 18 γυναίκες και σκοτώνουν 2 παιδιά στην πλατεία. 

29 Ιανουαρίου Στην Αθήνα εκτελούν 5 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
 Στην Αρκαδία καταστρέφουν ολοκληρωτικά το χωριό Κοσµά Κυνουρίας.

1943 
 
  7 Ιανουαρίου Στην Αθήνα εκτελούν 20 οµήρους και στον Πειραιά 8.

21 Ιανουαρίου Στην Αδριατική βυθίζεται το πλοίο «Città di Genova» µε 152 ομήρους αξιωματικούς, από τους οποίους σώθηκαν οι 81 και πνίγηκαν οι 71.
 
  30-31 Ιανουαρίου Στο Πήλιο Μαγνησίας πυρπόλησαν την Περαχώρα.
 
1942 
 
  8 Ιανουαρίου Εκτέλεση των 12 πρώτων οµήρων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη). 

17 Ιανουαρίου Ιταλοί φασίστες κυκλώνουν το λιµάνι της Σκιάθου, συλλαμβάνουν και βασανίζουν πολίτες, τυφλώνουν το γιατρό του νησιού και σκοτώνουν µε μαχαίρι τον πρόεδρο.
 
 
kinisienergoipolites

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...